SPORAZUM IZ SAD PREDVIĐA VELIKA ULAGANJA U INFRASTRUKTURU: Novi putevi i pruge spojiće ceo region

Z. R.

23. 09. 2020. u 09:00

POVEZIVANjE Beograda i Prištine na četiri putna pravca i izgradnja i rekonstrukcija 267 kilometara saobraćajnica biće jedna od glavnih tema na današnjem sastanku ministarke građevine Zorane Mihajlović i visoke delegacije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije.

СПОРАЗУМ ИЗ САД ПРЕДВИЂА ВЕЛИКА УЛАГАЊА У ИНФРАСТРУКТУРУ:  Нови путеви и пруге спојиће цео регион

Foto Ilustracija V. N.

Plaftorma za te razgovore biće sporazum iz Vašingtona, koji predviđa između 2,18 i 2,73 milijarde evra investicija u izgradnju auto-puteva i pruga.

Osim dugo najavljivanog auto-puta Niš - Merdare - Priština od 100 kilometara, u planu su i novi projekti, među kojima je najznačajniji auto-put Bujanovac - Končulj - Gnjilane - Štrpce, u dužini od 78 kilometara.

Predviđena je i izgradnja brze saobraćajnice Raška - Jarinje - Kosovska Mitrovica od oko 60 kilometara, kao i rekonstrukcija puta Ribariće - Brnjak - Zubin Potok.

- U fokusu će biti nastavak finansiranja auto-puta od Niša do Merdara i Prištine, za šta treba obezbediti još više od 750 miliona evra, kao i izgradnja pruge na tom pravcu - izjavila je Mihajlovićeva. - Kada je reč o železničkom povezivanju, predviđeni projekti za razgovor su pruga Beograd - Niš u dužini od 240 kilometara, za koji su u toku pripremne projektne aktivnosti sa kineskom kompanijom CRBC, a vrednost je oko 2,1 milijardu evra. Planirano je da se radi pruga Doljevac - Kuršumlija - Merdare od 87 kilometara, za šta je potrebno oko 980 miliona evra. Prosečna brzina je u ovom delu svega 30 kilometara na sat.

TENDER KRAJEM OKTOBRA

ZA prvu deonicu auto-puta Niš - Merdare - Priština od 33 kilometra, između Niša i Pločnika, tender će biti raspisan krajem oktobra ili početkom novembra.

- Za nju smo obezbedili 40 miliona evra bespovratnih sredstava od EU, imamo potpisan ugovor sa Evropskom investicionom bankom na 100 miliona evra i uskoro ćemo potpisati ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za ostatak sredstava - rekla je Mihajlovićeva. - Uporedo, razgovaraćemo sa Američkim fondom za razvoj o finansiranju ostalih deonica.

Razgovaraće se i o postavljanju šina od Merdara do Prištine u dužini od 43 kilometara, jer od izlaza iz tunela Merdare ne postoji pruga. U opticaju je i trasa Priština - Kosovo Pole - Đeneral Janković - granica sa Severnom Makedonojom od 70,8 kilometara.

Ministarka je istakla da u Srbiju ne dolazi samo dfc već i američka vlada, s obzirom na to da je taj fond deo američke vlade.

- Taj dolazak nije samo realizacija sporazuma iz Vašingtona već i garancija da će se dogovoreni infrastrukturni projekti realizovati - rekla je Mihajlovićeva, i dodala da će ove investicije dati impuls razvoju celog regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!