PRETILI NAM SANKCIJAMA AKO ODEMO NA MANEVRE: Šta se krije iza odluke o prekidu vojnih vežbi Srbije sa drugim zemljama

D.Milinković, S.Rovčanin Tomković

10. 09. 2020. u 11:00

VOJSKA Srbije prekida sve vojne vežbe i aktivnosti sa partnerima i sa Istoka i sa Zapada u narednih šest meseci.

ПРЕТИЛИ НАМ САНКЦИЈАМА АКО ОДЕМО НА МАНЕВРЕ: Шта се крије иза одлуке о прекиду војних вежби Србије са другим земљама

Foto Ministarstvo odbrane

To je juče odlučila Vlada Srbije, učvršćujući poziciju neutralnosti države, a posle ogromnih političkih pritisaka iz EU da se spreči učešće naših oružanih snaga sa ruskim i beloruskim kolegama na manevrima "Slovensko bratstvo", koji počinju danas u Belorusiji.

Kako saznaju "Novosti", pitanje učešća srpske vojske pokrenuo je izaslanik Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, a uz njega je odmah stala i Nemačka. Našoj zemlji prećeno je i sankcijama i blokadom evropskog puta!

Foto Twitter

Vladimir Bilčik


- U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO, ni sa ODKB, ni sa Rusijom, SAD, Kinom, EU, ni sa Istokom, ni sa Zapadom - izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, posle sednice kabineta u Nemanjinoj, i dodao da će naše učešće u mirovnim operacijama biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano.

Kako je istakao Vulin, Srbija se nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom EU.

- Pritisci nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama, postupcima, pa čak ni u realnosti, i rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja. Od nas se traži da, po cenu odustajanja od naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, i na naš narod na KiM i u RS, napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom - obrazložio je Vulin, i dodao da je Srbija odlukom Narodne skupštine vojno neutralna zemlja.

RECIKLAŽA I NAUKA


NAŠA zemlja ima saradnju sa NATO u oblastima reforme vojske, prevencije korupcije u sistemu odbrane, vojnog obrazovanja, uništavanja i reciklaže zastarele municije i u okviru civilnog programa "Nauka za mir". Vojna delegacija Srbije u Briselu ima stalnu komunikaciju sa predstavnicima Alijanse, a posebno sa državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Baš da bismo sačuvali poziciju vojne neutralnosti i izbegli, ili bar umanjili posledice pojačanih napada na zemlju, na našu politiku i ekonomiju, istakao je Vulin, Vlada je donela odluku da u narednih šest meseci prekine sa svim vojnim vežbama i sa svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike:

- Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslanjamo samo na sebe i na svoju snagu. Proces opremanja i jačanja Vojske Srbije neće biti zaustavljen. Radićemo na povećanju borbene gotovosti više i upornije nego ikada. Živela vojska Srbije, živela Srbija!

Foto Ministarstvo odbrane


Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan kaže, za "Novosti", da odluka o zamrzavanju vojnih vežbi i aktivnosti sa svim partnerima ima smisla, iako je, dodaje, donekle iznuđena:
- Srbija treba po svaku cenu da izbegne da bude žeton u potkusurivanju velikih sila. S obzirom na pritiske oko povlačenja naših vojnika sa ranije dogovorenih aktivnosti u Belorusiji, verovatno je i najpametnije obustaviti sve, dok se ne vidi kako će se stvari na uskomešanoj geopolitičkoj sceni rasplesti.

Foto Tanjug

Važno je samo da se ovaj moratorijum na vojne vežbe i aktivnosti sa stranim partnerima ne prekine u korist neke od strana.

Inače, Srbija je tokom 2019. godine održala 17 vojnih vežbi sa drugim zemljama - 13 sa NATO i partnerima, a sa Rusijom samo četiri. Velika prašina podigla se posle vežbe "Slovensko bratstvo" koja je prošle godine održana u Beogradu i gde je raketni sistem S-400 prvi put prikazan izvan Rusije. Naši vojnici bili su učesnici u vežbama "Slovenski štit", "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije", i sa snagama Zapadnog vojnog okruga Rusije.

Sa NATO i partnerima bilo je mnogo više zajedničkih nastupa, među kojima i oni sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto AP

Sarađivali smo sa vojskama Mađarske, Rumunije i Bugarske, koje su članice i EU i NATO. U bazi "Jug" kod Bujanovca održali smo vežbu sa NATO, u junu 2019. pod nazivom "Platinasti vuk". Sa Mađarskom su održane vežbe "Komšije" i "Gvozdeni mačak", zatim "Er solušn" sa Rumunijom, "Platinasti vuk" sa SAD i zemljama regiona, "Obazrivi vuk" sa SAD, "Platinasti lav" sa SAD, Bugarskom i Gruzijom, "Šabla 2019" sa Bugarskom, "Balkanski mostovi" sa zemljama regiona, te dve provere obučenosti za mirovne misije (jedna za Borbenu grupu EU "Helbrok" i još jedna po Konceptu operativnih sposobnosti NATO). Bili smo i učesnici sajber vežbe "Sajber Tesla" sa Nacionalnom gardom Ohaja.

OD LIBANA DO KIPRA

SRPSKI vojnici, njih 276, trenutno učestvuju u pet multinacionalnih operacija pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i tri pod kapom Evropske unije. U mirovnim misijama su raspoređeni u Libanu, Kongu, Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i na Kipru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (12)