PRETILI NAM SANKCIJAMA AKO ODEMO NA MANEVRE: Šta se krije iza odluke o prekidu vojnih vežbi Srbije sa drugim zemljama

D.Milinković, S.Rovčanin Tomković

10. 09. 2020. u 11:00

ПРЕТИЛИ НАМ САНКЦИЈАМА АКО ОДЕМО НА МАНЕВРЕ: Шта се крије иза одлуке о прекиду војних вежби Србије са другим земљама

Foto Ministarstvo odbrane

VOJSKA Srbije prekida sve vojne vežbe i aktivnosti sa partnerima i sa Istoka i sa Zapada u narednih šest meseci.

To je juče odlučila Vlada Srbije, učvršćujući poziciju neutralnosti države, a posle ogromnih političkih pritisaka iz EU da se spreči učešće naših oružanih snaga sa ruskim i beloruskim kolegama na manevrima "Slovensko bratstvo", koji počinju danas u Belorusiji.

Kako saznaju "Novosti", pitanje učešća srpske vojske pokrenuo je izaslanik Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, a uz njega je odmah stala i Nemačka. Našoj zemlji prećeno je i sankcijama i blokadom evropskog puta!

Foto Twitter

Vladimir Bilčik


- U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO, ni sa ODKB, ni sa Rusijom, SAD, Kinom, EU, ni sa Istokom, ni sa Zapadom - izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, posle sednice kabineta u Nemanjinoj, i dodao da će naše učešće u mirovnim operacijama biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano.

Kako je istakao Vulin, Srbija se nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom EU.

- Pritisci nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama, postupcima, pa čak ni u realnosti, i rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja. Od nas se traži da, po cenu odustajanja od naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, i na naš narod na KiM i u RS, napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom - obrazložio je Vulin, i dodao da je Srbija odlukom Narodne skupštine vojno neutralna zemlja.

RECIKLAŽA I NAUKA


NAŠA zemlja ima saradnju sa NATO u oblastima reforme vojske, prevencije korupcije u sistemu odbrane, vojnog obrazovanja, uništavanja i reciklaže zastarele municije i u okviru civilnog programa "Nauka za mir". Vojna delegacija Srbije u Briselu ima stalnu komunikaciju sa predstavnicima Alijanse, a posebno sa državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Baš da bismo sačuvali poziciju vojne neutralnosti i izbegli, ili bar umanjili posledice pojačanih napada na zemlju, na našu politiku i ekonomiju, istakao je Vulin, Vlada je donela odluku da u narednih šest meseci prekine sa svim vojnim vežbama i sa svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike:

- Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslanjamo samo na sebe i na svoju snagu. Proces opremanja i jačanja Vojske Srbije neće biti zaustavljen. Radićemo na povećanju borbene gotovosti više i upornije nego ikada. Živela vojska Srbije, živela Srbija!

Foto Ministarstvo odbrane


Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan kaže, za "Novosti", da odluka o zamrzavanju vojnih vežbi i aktivnosti sa svim partnerima ima smisla, iako je, dodaje, donekle iznuđena:
- Srbija treba po svaku cenu da izbegne da bude žeton u potkusurivanju velikih sila. S obzirom na pritiske oko povlačenja naših vojnika sa ranije dogovorenih aktivnosti u Belorusiji, verovatno je i najpametnije obustaviti sve, dok se ne vidi kako će se stvari na uskomešanoj geopolitičkoj sceni rasplesti.

Foto Tanjug

Važno je samo da se ovaj moratorijum na vojne vežbe i aktivnosti sa stranim partnerima ne prekine u korist neke od strana.

Inače, Srbija je tokom 2019. godine održala 17 vojnih vežbi sa drugim zemljama - 13 sa NATO i partnerima, a sa Rusijom samo četiri. Velika prašina podigla se posle vežbe "Slovensko bratstvo" koja je prošle godine održana u Beogradu i gde je raketni sistem S-400 prvi put prikazan izvan Rusije. Naši vojnici bili su učesnici u vežbama "Slovenski štit", "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije", i sa snagama Zapadnog vojnog okruga Rusije.

Sa NATO i partnerima bilo je mnogo više zajedničkih nastupa, među kojima i oni sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto AP

Sarađivali smo sa vojskama Mađarske, Rumunije i Bugarske, koje su članice i EU i NATO. U bazi "Jug" kod Bujanovca održali smo vežbu sa NATO, u junu 2019. pod nazivom "Platinasti vuk". Sa Mađarskom su održane vežbe "Komšije" i "Gvozdeni mačak", zatim "Er solušn" sa Rumunijom, "Platinasti vuk" sa SAD i zemljama regiona, "Obazrivi vuk" sa SAD, "Platinasti lav" sa SAD, Bugarskom i Gruzijom, "Šabla 2019" sa Bugarskom, "Balkanski mostovi" sa zemljama regiona, te dve provere obučenosti za mirovne misije (jedna za Borbenu grupu EU "Helbrok" i još jedna po Konceptu operativnih sposobnosti NATO). Bili smo i učesnici sajber vežbe "Sajber Tesla" sa Nacionalnom gardom Ohaja.

OD LIBANA DO KIPRA

SRPSKI vojnici, njih 276, trenutno učestvuju u pet multinacionalnih operacija pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i tri pod kapom Evropske unije. U mirovnim misijama su raspoređeni u Libanu, Kongu, Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i na Kipru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Neca

10.09.2020. 11:15

Zvanično Srbija želi u EU i ona, naravno, ne želi članicu koja sedi na 3 stolice. Vojna neutralnost svakako ali onda i ubuduće ne treba imati vojne vežbe ni sa jednom državom.

Ljilja

07.10.2020. 10:52

@Neca - Ja sam za kombinaciju,vezbe sa svuma,i ubuduce.Ako smo vojno neutralni,imamo pravo da prekinemo ali i nastavimo sa vojnim vezbama.

zoki

10.09.2020. 11:35

Шта има добро са заПАДА, НИША... уцене, санкције, понижења, рат, бомбе, .. па све наново, САНкЦИА...

Pa Vidi Ovako

10.09.2020. 13:14

Prvo, nismo mi ni američki, ni nato ni eu pudlice pa da im ispunjavamo hirove. Jer po toj logici, ako nam zaprete, moraćemo da priznamo kosovo. Drugo, cenim predsednika i njegove uspehe, ali preteruje sa pojavljivanjem i svakodnevnim pravdanjem na TV. Treće, postoje neke stvari, koje ne mora javno objaviti, a može uraditi, tako da njuškala stranih službi i njihovih doušnika ni ne znaju. Odkud će mi6, mosad ili cia znati dal su vojnici na manevrima ili na usavršavanju, kad već moram ovde napisati, nacrtati. Izem ti nesposobnu službu.

Realist

10.09.2020. 14:08

Pazite se Zapada to su prokleti I Kojima ne treba nista verovati, oni su naj ece lazovi i provokatori, sve obecaju i ako se ne uradi kako oni zele onda sankcije, Ali oni gomilaju njihove ubice svugde.