PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić nije danas isključio mogućnost pomeranja sastanka u Vašingtonu, o čemu spekuliše prištinska štampa, ali je istakao da, kad god da bude sastanka i gde god - nema šanse za potpisivanje priznavanja Kosova, ni pod kojim uslovima.

Komentari (41)

Unutrašnji dijalog o Kosovu

21.08.2020. 12:28

Predsednik AV ima pravo, nikad neće priznati nezavisnost Kosova, niti će to učiniti Srbija. Postavlja se pitanje po kom medjunarodnom aktu-dokumentu-sporazumu je Kosovo "država" da bi je Srbija priznala - ako to nije Briselski sporazum koji po suštinskoj formulaciji (odredbama) menja pokrajinski status KiM u status Kosova (nezavisne albnske države), jer u sporazumu se nigde ne spominje reč "pokrajina", "Srbija" "R-1244", a koji se nalazi pred finalizacijomm, i o kom se nastavlja dijalog u EU i SAD (Njujorku)? Amerika je u startu govorila da je Briselski sporazum nepovratan proces, zacementirana stvar... zašto, zato što je Kosovo dobilo sve državne atribute, sada se traži "kompromis" da Kosovu udje u UN, Unesko, Interpol...(!)? Zašto je B. sporazum potpisan u startu (kao dokaz da ga Srbija prihvata), a nije potpisan "na kraju" pregovora kada dve strane (Srbija i Kosovo) usaglase stavove)? Zbog otimanja teritorije, Srbija teritorijalno ništa ne dobija, treba da se raskine Briselski sporazum , a rešavanje Kosova-KiM rešavati na medjunarodno-pravnoj osnovi i Ustavu Srbije - da se prebaci na SB UN? Bez povratka 250.000 proteranih Srba ne treba uopšte pregovarati?

Dragan R

21.08.2020. 14:03

Две ствари апсолутно не разумем. Прво, зашто се уопште преговара у Вашингтону уз посредовање САД? Колико ја знам званична одлука УН је да се преговори одвијају под покровитељством ЕУ и Србија је ту одлуку прихватила. Ко је и када донео одлуку да се у преговоре као посредник укључе и САД и ко је и када у име Србије прихватио ту одлуку? Ако се у преговоре већ укључују САД зашто Србија није захтевала да се укључе и други, а пре свих Русија? Друго, није ми јасан смисао ових преговора. Да ли је нормално преговарати о новом споразуму са онима који нису испоштовали ни једну једину своју обавезу из претходног потписаног пре седам година? Да ли је нормално веровати ЕУ као посреднику у новим преговорима, ако је та иста ЕУ својим потписом гарантовала спровођење претходног, Бриселског споразума а онда ћутала и ћути на његово кршење од стране Шиптара седам година? Јасно ми је да Србија не може и не сме да одбија преговоре. Да се ја питам Србија би се појавила кад год би добила позив и свуда где би била позвана, али би на сваком од тих састанака имала увек исту, јасну и недвосмислену поруку. Отворени смо за дијалог и искрено желимо да решимо проблеме, али не долази у обзир да о било чему другом преговарамо док се не реализује оно што смо већ договорили и потписали. А то значи да нема даљих разговора док се не формира ЗСО (обавеза из Бриселског споразума), не укину закони о формирању тзв Војске Косова (којима се крше Р1244 и Бриселски споразум, па чак и сам Шиптарски Устав) и не поништи одлука о присаједињењу Косовског електроенергетског система електроенергетском систему Албаније ((којом се крше Р1244 и Бриселски споразум). Ако не поштујемо себе и не инсистирамо на оном што је очигледно шта уопште тражимо на тим преговорима?

smederevac

21.08.2020. 15:48

@Dragan R - Само не схватам зашто један овако квалитетан коментар има много.. ма превише минуса у односу на подршку??? Све реално сагледано и написано али БОТОВИ морају то да ПРОЧИТАЈУ!

Ivana

21.08.2020. 14:33

Priština ovim pomeranjem sastanka ponovo želi da nas provocira. U svakom slučaju ostajemo dosledni svojim odlukama.Naša zemlja je borbena i neće odustati od svojih principa.

Ana

21.08.2020. 18:46

Pregovori ce biti svakako teski. Ne sumnjam da ce predsednik uciniti sve da srpska strana bude u sto povoljnijem polozaju. Imamo cvrstu zelju da se dijalog odrzi.