VUČIĆ O RAZGOVORIMA U BELOJ KUĆI: Ne isključujem pomeranje sastanka u Vašingtonu

Novosti online

21. 08. 2020. u 11:27

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić nije danas isključio mogućnost pomeranja sastanka u Vašingtonu, o čemu spekuliše prištinska štampa, ali je istakao da, kad god da bude sastanka i gde god - nema šanse za potpisivanje priznavanja Kosova, ni pod kojim uslovima.

ВУЧИЋ О РАЗГОВОРИМА У БЕЛОЈ КУЋИ: Не искључујем померање састанка у Вашингтону

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je rekao da jedino što on garantuje to je da će se na sastanku u Vašingtonu i Brisleu boriti za interese Srbije, a onima koji maštaju da će tamo biti potpisano priznanje Kosova poručuje da ne postoji mogućnost, ni pod kojim uslovima, da se tako nešto dogodi.

Vučić je, u izjavi novinarima nakon prisustva prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, upitan da prokomentariše pisanje o pomeranju termina za sastanak u Vašingtonu, i da bi on mogao da traje duže, odnosno preko noći, te da li to znači da se planira pritisak na Srbiju, rekao je da uvek postoji pritisak.

Kazao je da još ništa nije dogovoreno, i da vidi da postoje inicijative za vrlo kratko pomeranje datuma, za dan dva.

Ukazao je da čeka da vidi o čemu se radi, nakon čega će obavestiti javnost i pružiti odgovor.

Naglasio je da uvek postoji pritisak na Srbiju, ali da ne treba unapred da bežimo i nadamo se da se nikada ništa ne dogovori.

-Čini se kao da se nalazimo u defanzivnoj poziciji. Mediji stalno pišu ''čeka nas ovaj užas, pa onaj užas''... Čini mi se da ne razumemo dobro težinu naše pozicije. Ne mislim da će biti lako, a da li lično osećam veliki teret povodom toga, odgovor je ''da''- zaključio je Vučić.

 
„Voleo bih da budu ekonomske teme“

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje i da bi voleo da na sastanku u Vašingtonu na dnevnom redu budu, prema dogovoru, samo ekonomske teme, ali da ipak ne isključuje iznenađenja.

Upitan da li se na sastanku u Beloj kući na stolu mogu naći i političke teme, kako je nedavno najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Vučić je rekao da ne zna šta domaćini mogu da ispostave kao teme, osim onoga o čemu je do sada obavešten, a to su ekonomske teme, o čemu se već govorilo.

-Ne mogu da garantujem da neće, ali bih voleo da budu samo ekonomske teme, jer za politički dijalog i statusna pitanja je nadležna Evropska unija, u skladu sa odlukom UN, što smo ranije prihvatili. Ali, iznenađenja ne isključujem-rekao je Vučić.

Kaže i da prati šta pišu prištinski mediji i da se zna s kim Priština ima kontakte i u američkoj i u briselskoj administraciji, te da Beograd nije došao do posebnih zaključaka, sem onoga što je i premijer privremenih institucija Avdulah Hoti već potvrdio, a to je da će se razgovarati o unapređenju ekonomskih odnosa na konkretan način.

-Ako bude bilo šta drugo, bićete odmah obavešteni, reagovaću i obavestiću vas o tome-rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (41)