VUČIĆ O RAZGOVORIMA U BELOJ KUĆI: Ne isključujem pomeranje sastanka u Vašingtonu

Novosti online

21. 08. 2020. u 11:27

ВУЧИЋ О РАЗГОВОРИМА У БЕЛОЈ КУЋИ: Не искључујем померање састанка у Вашингтону

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić nije danas isključio mogućnost pomeranja sastanka u Vašingtonu, o čemu spekuliše prištinska štampa, ali je istakao da, kad god da bude sastanka i gde god - nema šanse za potpisivanje priznavanja Kosova, ni pod kojim uslovima.

Vučić je rekao da jedino što on garantuje to je da će se na sastanku u Vašingtonu i Brisleu boriti za interese Srbije, a onima koji maštaju da će tamo biti potpisano priznanje Kosova poručuje da ne postoji mogućnost, ni pod kojim uslovima, da se tako nešto dogodi.

Vučić je, u izjavi novinarima nakon prisustva prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, upitan da prokomentariše pisanje o pomeranju termina za sastanak u Vašingtonu, i da bi on mogao da traje duže, odnosno preko noći, te da li to znači da se planira pritisak na Srbiju, rekao je da uvek postoji pritisak.

Kazao je da još ništa nije dogovoreno, i da vidi da postoje inicijative za vrlo kratko pomeranje datuma, za dan dva.

Ukazao je da čeka da vidi o čemu se radi, nakon čega će obavestiti javnost i pružiti odgovor.

Naglasio je da uvek postoji pritisak na Srbiju, ali da ne treba unapred da bežimo i nadamo se da se nikada ništa ne dogovori.

-Čini se kao da se nalazimo u defanzivnoj poziciji. Mediji stalno pišu ''čeka nas ovaj užas, pa onaj užas''... Čini mi se da ne razumemo dobro težinu naše pozicije. Ne mislim da će biti lako, a da li lično osećam veliki teret povodom toga, odgovor je ''da''- zaključio je Vučić.

 
„Voleo bih da budu ekonomske teme“

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje i da bi voleo da na sastanku u Vašingtonu na dnevnom redu budu, prema dogovoru, samo ekonomske teme, ali da ipak ne isključuje iznenađenja.

Upitan da li se na sastanku u Beloj kući na stolu mogu naći i političke teme, kako je nedavno najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Vučić je rekao da ne zna šta domaćini mogu da ispostave kao teme, osim onoga o čemu je do sada obavešten, a to su ekonomske teme, o čemu se već govorilo.

-Ne mogu da garantujem da neće, ali bih voleo da budu samo ekonomske teme, jer za politički dijalog i statusna pitanja je nadležna Evropska unija, u skladu sa odlukom UN, što smo ranije prihvatili. Ali, iznenađenja ne isključujem-rekao je Vučić.

Kaže i da prati šta pišu prištinski mediji i da se zna s kim Priština ima kontakte i u američkoj i u briselskoj administraciji, te da Beograd nije došao do posebnih zaključaka, sem onoga što je i premijer privremenih institucija Avdulah Hoti već potvrdio, a to je da će se razgovarati o unapređenju ekonomskih odnosa na konkretan način.

-Ako bude bilo šta drugo, bićete odmah obavešteni, reagovaću i obavestiću vas o tome-rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (41)

Unutrašnji dijalog o Kosovu

21.08.2020. 12:28

Predsednik AV ima pravo, nikad neće priznati nezavisnost Kosova, niti će to učiniti Srbija. Postavlja se pitanje po kom medjunarodnom aktu-dokumentu-sporazumu je Kosovo "država" da bi je Srbija priznala - ako to nije Briselski sporazum koji po suštinskoj formulaciji (odredbama) menja pokrajinski status KiM u status Kosova (nezavisne albnske države), jer u sporazumu se nigde ne spominje reč "pokrajina", "Srbija" "R-1244", a koji se nalazi pred finalizacijomm, i o kom se nastavlja dijalog u EU i SAD (Njujorku)? Amerika je u startu govorila da je Briselski sporazum nepovratan proces, zacementirana stvar... zašto, zato što je Kosovo dobilo sve državne atribute, sada se traži "kompromis" da Kosovu udje u UN, Unesko, Interpol...(!)? Zašto je B. sporazum potpisan u startu (kao dokaz da ga Srbija prihvata), a nije potpisan "na kraju" pregovora kada dve strane (Srbija i Kosovo) usaglase stavove)? Zbog otimanja teritorije, Srbija teritorijalno ništa ne dobija, treba da se raskine Briselski sporazum , a rešavanje Kosova-KiM rešavati na medjunarodno-pravnoj osnovi i Ustavu Srbije - da se prebaci na SB UN? Bez povratka 250.000 proteranih Srba ne treba uopšte pregovarati?

Dragan R

21.08.2020. 14:03

Две ствари апсолутно не разумем. Прво, зашто се уопште преговара у Вашингтону уз посредовање САД? Колико ја знам званична одлука УН је да се преговори одвијају под покровитељством ЕУ и Србија је ту одлуку прихватила. Ко је и када донео одлуку да се у преговоре као посредник укључе и САД и ко је и када у име Србије прихватио ту одлуку? Ако се у преговоре већ укључују САД зашто Србија није захтевала да се укључе и други, а пре свих Русија? Друго, није ми јасан смисао ових преговора. Да ли је нормално преговарати о новом споразуму са онима који нису испоштовали ни једну једину своју обавезу из претходног потписаног пре седам година? Да ли је нормално веровати ЕУ као посреднику у новим преговорима, ако је та иста ЕУ својим потписом гарантовала спровођење претходног, Бриселског споразума а онда ћутала и ћути на његово кршење од стране Шиптара седам година? Јасно ми је да Србија не може и не сме да одбија преговоре. Да се ја питам Србија би се појавила кад год би добила позив и свуда где би била позвана, али би на сваком од тих састанака имала увек исту, јасну и недвосмислену поруку. Отворени смо за дијалог и искрено желимо да решимо проблеме, али не долази у обзир да о било чему другом преговарамо док се не реализује оно што смо већ договорили и потписали. А то значи да нема даљих разговора док се не формира ЗСО (обавеза из Бриселског споразума), не укину закони о формирању тзв Војске Косова (којима се крше Р1244 и Бриселски споразум, па чак и сам Шиптарски Устав) и не поништи одлука о присаједињењу Косовског електроенергетског система електроенергетском систему Албаније ((којом се крше Р1244 и Бриселски споразум). Ако не поштујемо себе и не инсистирамо на оном што је очигледно шта уопште тражимо на тим преговорима?

smederevac

21.08.2020. 15:48

@Dragan R - Само не схватам зашто један овако квалитетан коментар има много.. ма превише минуса у односу на подршку??? Све реално сагледано и написано али БОТОВИ морају то да ПРОЧИТАЈУ!

Ivana

21.08.2020. 14:33

Priština ovim pomeranjem sastanka ponovo želi da nas provocira. U svakom slučaju ostajemo dosledni svojim odlukama.Naša zemlja je borbena i neće odustati od svojih principa.

Ana

21.08.2020. 18:46

Pregovori ce biti svakako teski. Ne sumnjam da ce predsednik uciniti sve da srpska strana bude u sto povoljnijem polozaju. Imamo cvrstu zelju da se dijalog odrzi.