PREDSEDNIK VUČIĆ: Tražićemo hitno obustavljanje radova kod Visokih Dečana, naša baština talac albanske samovolje

Novosti online

15. 08. 2020. u 12:58

UPADOM u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova, ugrožava se jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Тражићемо хитно обустављање радова код Високих Дечана, наша баштина талац албанске самовоље

Foto: D. Milovanović

 Taj čin je nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i u suprotnosti sa propisima koje je donela sama Priština.

Poručio je ovo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavivši da će na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

- Zaštita srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji je prioritet naše državne politike, i spremni smo da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja - srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine - rekao je predsednik Vučić.

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić je naglasio da Srbija doživljava radove u okolini Visokih Dečana kao sredstvo pritiska na našu stranu i kao poruku da je naša kulturna i verska baština talac albanske samovolje.

KFOR ZAUSTAVIO RADOVE?

RADOVE na magistralnom putu Dečani - Plav, u blizini manastira Visoki Dečani, Albanci izvode nekoliko dana. Iako je gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj izjavio da se ni po koju cenu neće zaustaviti izgradnja u ovoj zaštićenoj zoni, Kfor je, kako tvrde prištinski mediji, u subotu posle podne zaustavio radove.

Predsednik je naveo da Srbija naglašava da je za produktivan dijalog neophodno da među učesnicima postoji minimalni odnos poverenja i miroljubiva klima za razgovore, a putarski radovi u okolini manastira, koji su nedvosmisleno napad na Visoke Dečane, ne doprinose stvaranju takve atmosfere. On je naglasio da je veliki broj naših crkava i manastira stradao u poslednje dve decenije pred rušilačkim besom albanskih ekstremista, i da Srbija neće dozvoliti ni nagoveštaj mogućnosti da bi takva sudbina mogla da zadesi još neko od srpskih svetih mesta.

- Očekujem da EU izvrši eksplicitan i snažan pritisak na Prištinu da prekine kampanju ugrožavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, jer one su, osim što su naše svetinje, istovremeno i neprocenjivi spomenici evropske hrišćanske kulture - istakao je predsednik Vučić, ukazavši da je svaki napad na njih i napad na same temelje evropskih vrednosti.

 

Foto: Zoran Jovanović

 

OBJAŠNJENJE ZBOG PATROLA

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin rekao je da će načelnik generalštba Vojske Srbije Milan Mojsilović zatražiti sutra zvanično objašnjenje od Kfora povodom uspostavljanja zajedničkih patrola sa policijom Kosova u blizini administrativne linije.

On je za Hepi TV kazao da to predstavlja "ozbiljno bezbednosno pitanje" za Srbiju, kao i da KFOR "popušta pod političkim pritiscima", nakon što je Srbija početkom nedelje obavila zajedničku patrolu sa Kforom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (66)

Miki Zg

15.08.2020. 17:11

@Voja - Voja ? ,ti si jako intelegentan ,vidovit čovjek ?Ne razumiješ da su Šiptari ušli u posjed Visokih Dečana .čak i po odluci paravojnih Šiptarskih tzv. sudova .Grade se putevi oko Dečana na njihovoj privatnoj zemlji .a njih se ne pita .To isto radi Milo u Cg. da srpske vjekovne svetinje da raspopovima pravoslave crkve ( bugarske ,crnogorske ,srpske itd. ) !

Realist

15.08.2020. 13:51

Ovi Muslimani poceli su da provociraju Hriscanstvo, pogotovo na verski objektima, isto kao i yTuci Aja-Sofija ovom idiotskom poslu mora se staviti kraj muslimanskim izazovima.

Prvoborac

15.08.2020. 14:30

Naša vlast mora na svaki mogući način rešiti ovaj incident koju je lažna vlast KiM to uradila kako bi nas provokacijom odvojila od glavnih tema o kojima moramo da razmišljamo.

Dragan

16.08.2020. 01:13

@Marina - Koliko ja vidim trenutno se EU i ostale zemlje ne pretrgoše od reagovanja ili bolje rečeno niko nije reagovao na izvođenje ovih radova.

Gale

15.08.2020. 14:55

Naša država pod hitno mora da reaguje. Brisel mora već jednom stati na put albanskoj samovolji. Upad u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenje nelegalnih putarskih radova ugrožava našu svetinju. To ne smemo dozvoliti.

Luka

15.08.2020. 16:26

Albanci provociraju i udaraju tamo gde smo najosetljiviji, a to su nase svetinje. Necemo biti nemi posmatraci nego cemo se boriti za nesto sto je simbol naseg identiteta.

Trla baba lan

15.08.2020. 17:10

Господине председниче,наш народ се од 1999 не осећа безбедно на Косову.Ни један апел до сада није уродио плодом.Пребијају,пљачкају и протерују наше грађане са вековних огњишта.Пале нам цркве и ми ћутимо,убијају нам водеће политичаре.Краду нам шуму чак продирајући безобразно и у Србију.Присвојиће електро мрежу,Трепчу и Газиводе а Ви се сад нешто буните око мало пута?Људи касно је сад да се уразумимо,све смо шансе свесно пропустили.Готово је.Никад се више неће родити Цар Лазар и Милош Обилић,једноставно генетика се разводнила.

Darija

15.08.2020. 17:15

Ovo je vrlo neodgovoran odnos kosovskih institucija prema kulturnoj baštini koja je od neprocenjive vrednosti i jedno neprimereno ponašanje prema manastiru Visoki Dečani, koji se uvek trudio da ima korektan odnos prema susedima (Albancima) i svima.

Veljko

15.08.2020. 18:03

Naše kulturno blago, manastire, crkve, moramo pokušati trajno zaštititi. malo, malo, pa skrnave, oštećuju našu imovinu. Nadam se da će u Briselu EU staviti to pitanje na dnevni red i učiniti bar neki pomak.

Sandra

15.08.2020. 19:11

Ovo je krajnja samovolja Albanaca koji unistavaju srpske i hriscanske svetinje na teritoriji Kosova radeci putarske radove koji su nelegalni i neprimereni.

Milica

15.08.2020. 19:37

Briga o srpskoj verskoj imovini na KiM je prioritet nase zemlje i naseg naroda. Na neki nacin radovi u okolini Decana predstavljaju dodatni pritisak na Srbiju i Beograd, i salju bitnu poruku. ‬Na nama je da se borimo!!

Jana

15.08.2020. 20:40

Besramni potezi albanske strane na manastirsoj zemlji moraju biti obustavljeni i sancionisani. U svakoj zemlji imovina je neprikosnovena i niko nema pravo da je uzurpira i koristi.

Ivana

15.08.2020. 23:19

Potrebno je svakiput razgovarati sa predstavnicima SBUN,a EU više ne treba ni za šta obaveštavati. EU mora da bude raformirala ako želi da spasi svetski mir. Samo se treba osloniti na SBUN.

Dragan

16.08.2020. 01:10

Albanaci sa KIM su svojim upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem putarskih radova ugrozili jedno od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja. Izostala je reakcija Evropske unije a i ostatak sveta bi trebalo da reaguje.