AMERIČKI ČOVEK U KREMLJU ZABIO NOŽ U LEĐA SRBIJI: Ispunjavao je sve naredbe Zapada

V. N.

09. 08. 2020. u 11:00

АМЕРИЧКИ ЧОВЕК У КРЕМЉУ ЗАБИО НОЖ У ЛЕЂА СРБИЈИ: Испуњавао је све наредбе Запада

Foto Tanjug

MINISTAR spoljnih poslova Ruske Federacije u vreme vlasti Borisa Jeljcina Andrej Kozirjev pokušavao je da kardinalno promeni suštinu spoljne politike naše zemlje - da pređe s politike suprotstavljanja Zapadu na savezništvo s njim.

On je Rusiju proglasio novom demokratskom državom i svim se silama trudio da dokaže da je Rusija postala prirodni saveznik zapadnog sveta. Da li je Zapad bio spreman na takav preokret? Dokumenti svedoče da nije. Evropa i SAD su nastojale da ograniče uticaj Rusije, koja im je bila potrebna samo kao izvršilac njihove volje u odnosima sa nepopustljivim Srbima na Balkanu.

Ovako ulogu Kozirjeva u raspadu Jugoslavije opisuje čuvena ruska istoričarka Jelena Jurjevna Guskova, doktor istorijskih nauka, u autorskom tekstu za "Napredak", časopis za političku teoriju i praksu, čiji je izdavač "Fondacija za srpski narod i državu" koji je osnovala SNS.

Guskova, inostrani član SANU, navodi da je Kozirjev, kako bi učvrstio svoju politiku, činio mnoge ustupke, uključujući i potpunu transparentnost svojih postupaka u korist SAD i ispunjavanje njihovih želja i molbi.

Jeljcin je naivno verovao da će Kozirjev biti u stanju da svima pokaže da Rusija nastupa kao garant mira u raznim regionima, između ostalog i u Jugoslaviji, jer je njegova prednost u tome što je dinamičan čovek savremenih shvatanja.

Foto I. Marinković

U Vašingtonu je ministar Ruske Federacije već bio poznat.

- Bio je svetski čovek, blag, tečno je govorio engleski. Kozirjev je bio iskusan diplomata i štićenik Ševardnadzea - govorili su o njemu istoričar Majkl Bešlos i političar Stroub Talbot.

Portparol predsednika Vjačeslav Kostikov pisao je da su se prema Andreju Kozirjevu zapadni partneri odnosili veoma pažljivo. Očigledno je da je Andrej Kozirjev odgovarao Evropi i SAD jer je bio njihov čovek u Kremlju, imao je dobru reputaciju, ispunjavao želje zapadnih partnera i smanjivao opasnost od nepredvidivosti Rusije.

Podržavali su Kozirjeva jer je bio bez pogovora spreman na saradnju, na ispunjavanje svakojakih molbi i naredbi. Bio je ličnost tako potrebna Zapadu. Nažalost, nade koje je Jeljcin polagao u Kozirjeva nisu bile opravdane. Nedostatak iskustva, nepoštovanje tradicija sovjetske diplomatske škole, bespogovorna prozapadna orijentacija, pa i njegov uski vidokrug, naneli su Rusiji u tom teškom periodu ozbiljnu štetu. Mi ćemo se detaljnije zadržati na balkanskom (jugoslovenskom) pravcu spoljne politike.

Predsednik Jugoslavije i poznati pisac Dobrica Ćosić, koji je bio spreman na ustupke radi zaustavljanja ratnih dejstava, zapisao je u dnevniku svoje utiske o Kozirjevu:

"Bleda, hladna, konvencionalna ličnost. Taj čovek ni svojim očima ne uliva poverenje.

Sluga Andrej Kozirjev, Foto Tanjug

Predstavlja se kao diplomata velike sile, a po idejama je samo kurir Zapada. Posreduje, ali neubedljivo. Ne verujem u rusku ulogu".

Ministra Kozirjeva su na Zapadu nazivali "Mister Da", za razliku od Andreja Gromika, sovjetskog diplomate broj jedan, kome su dali nadimak "Mister NJet". Naš duhovit narod brzo je počeo da Kozirjeva naziva "našim ministrom njihovih spoljnih poslova".

Jeljcin se tokom prvih godina malo bavio međunarodnim poslovima i dao je odrešene ruke Kozirjevu, kome je u potpunosti verovao. On je pak odlično koristio takvu situaciju i uvek umeo da ubedi predsednika u neophodnost ovih ili onih koraka.

"Balkanski problem" je nastao u vreme kad je u Rusiji antikomunistički trend doživljavao vrhunac, kad su odbacivani svi elementi spoljne politike iz sovjetske prošlosti, uključujući i sfere uticaja, kad su odbačeni svi saveznici bivšeg SSSR, a protivnici, navodno, nestali. Evropa i SAD su smatrani idealima demokratije i ekonomskog prosperiteta.

Kakve je ideje imao ministar kad je počeo da rukovodi Ministarstvom spoljnih poslova? NJegova ideja vodilja bile su "univerzalne vrednosti". Najmanje je govorio o nacionalnim interesima Rusije. Jedino u šta je bio ubeđen od samog početka bilo je to da NATO nije neprijatelj Rusije.

Kozirjev je koketirao sa Zapadom, suprotstavljajući se onima koji su pokušavali da govore o nacionalnim interesima na postsovjetskom prostoru. Jednom je pribegao zanimljivom pristupu - istupio je u ime svojih neprijatelja na susretu ministara spoljnih poslova

Prevara Jeljcin i Klinton, Foto Tanjug

Amerika za njega "SVETIONIK MORALA"

U JEDNOM svom intervjuu Kozirjev je izjavio da je u početku bio ubeđeni komunista, ali je od 1976. doživeo unutrašnju revoluciju. Zapad ga je zaslepio još 1975. godine, kada je kao mladi diplomata ostao zatečen u jednom njujorškom supermarketu.

- Doživeo sam šok. Ne zbog onoga što sam video na policama, već zbog toga što kupci nisu bili tamo nekakvi kapitalisti, već obični ljudi. Latinoamerikanci ili Afroamerikanci, koji očigledno nisu bili "beli okovratnici". Oni su punili svoje korpe.

Tamo je takođe pročitao roman Borisa Pasternaka "Doktor Živago". Iz knjige je zaključio da sovjetski sistem ne trpi ličnu slobodu i "ta okolnost me je dovela do potpunog unutrašnjeg disidentstva". Za njega je "Amerika bila svetionik moralne istine" i odigrala je ključnu ulogu u njegovom životu.

OEBS u Stokholmu, 14. decembra 1992. godine.

Pisao je da je "u avionu napisao govor na osnovu članka naših prijatelja iz veoma umerene opozicije, na osnovu programa 'Građanskog saveza. Odatle sam konkretno prepisao jedan deo i počeo da ga čitam kao da je to moj govor, ništa ne objašnjavajući. Pre toga sam se bio dogovorio s predsedavajućom na tom skupu, Šveđankom, da mogu da nastupim dva puta. Nastupio sam, pročitao ta dva pasusa iz programa 'Građanskog saveza'. To je izazvalo maltene hladni rat. Tamo su svi o tome pisali, svi su o tome govorili na sav glas, čitav svet se podigao na noge."

Konkretno, Kozirjev je izjavio da mora uneti ispravke u koncept ruske spoljne politike. Istakavši nepromenljivost kursa NATO i neophodnost očuvanja tradicija, on je zahtevao ukidanje sankcija protiv Jugoslavije, obećao podršku Vladi Srbije, izjavio da će Rusija štititi svoje interese na postsovjetskom prostoru, da je spremna da štiti sebe i svoje prijatelje. NJegove su reči zbunile prisutne. Sam ministar se seća da je silazio s govornice praćen mrtvom tišinom, da je na sebi osećao "prodorne poglede pedeset dvoje kolega - ministara. U njihovim je očima bilo iznenađenje, strah".

"Andrej, šta možemo da učinimo za tebe?", pitao ga je državni sekretar SAD Lorens Iglberger, misleći da je Kozirjev nateran da pročita tuđi tekst jer se nalazi u rukama agenata KGB.

Nakon izvesnog vremena Kozirjev je ponovo zatražio reč i umirio prisutne izjavivši da je samo hteo da iznese stavove svojih oponenata, da pokaže realnu opasnost koju predstavlja povratak na kurs ka komunizmu, da se ni predsednik, ni on "nikada neće složiti s onim što sam pročitao u svom prethodnom nastupu". Ministar je mirne savesti potpisao dokument usvojen na tom zasedanju kojim je Savetu bezbednosti UN preporučeno da "razmotri pitanje ukidanja embarga na isporuku oružja i municije BiH, tj. muslimanskim formacijama".

O tom nastupu ministra ozbiljno se diskutovalo u Vrhovnom savetu RF, 17. decembra 1992. godine. Jevgenij Aršakovič Ambarcumov je otvorio zasedanje i podneo izveštaj. Osudio je ministrov nastup u Stokholmu: "Ja ne razumem zašto dobronameran odnos prema Srbiji, prema srpskom narodu, treba smatrati reakcionarnim stavom neprihvatljivim za Rusiju."

Tek je u decembru 1992. godine Andrej Kozirjev prvi put formulisao principe balkanske politike ruske države: princip jednake odgovornosti sukobljenih strana uz odbacivanje "prezumpcije krivice" isključivo Srba, ublažavanje sankcija prema SRJ kao rezultat gestova dobre volje Beograda, uvođenje sankcija protiv Hrvatske u slučaju nastavka ofanzivnih borbenih dejstava u Srpskoj Krajini. Međutim, ti principi nikada nisu primenjeni u praksi, a njihovo je obelodanjivanje povezano s neophodnošću da se skine optužba za nedefinisanje ciljeva i programa spoljne politike, s krizom Vlade, kada je ministar jednostavno zaigrao na kartu Srbije kako bi ostao u fotelji.

ZADRŽAO ANTIRUSKU POZICIJU

ANDREJ Kozirjev danas živi u SAD, piše knjige, daje intervjue. Optužuje Rusiju za nuklearnu ucenu i poziva Zapad na mešanje u unutrašnje poslove Rusije. Od svoje antiruske pozicije bivši ministar nije odustao.

Sjedinjene Američke Države su bile zadovoljne kako je tekla saradnja s Rusijom povodom jugoslovenske krize. Ruski ministar je izvršavao naloge bez pogovora. Opozicioni list "Dan" objavio je nekoliko dokumenata koji razotkrivaju karakter međusobnih odnosa Andreja Kozirjeva i spoljnopolitičkih struktura SAD. Na primer, 11. aprila 1992. državni sekretar SAD DŽejms Bejker je tokom telefonskog razgovora s Kozirjevom izneo svoju molbu da Rusija što pre prizna BiH. Ministar je istog dana dao nalog Kolokolovu i Gluhovu da "hitno pripreme akt o priznavanju Bosne i Hercegovine". O tom se pitanju nije čak ni diskutovalo. Takvih slučajeva bilo je mnogo. Setimo se, na primer, ministrovih postupaka uoči donošenja sankcija protiv Jugoslavije i za vreme njih.

Osim toga, na savesti Kozirjeva leži uvođenje sankcija Jugoslaviji u maju 1992. godine, zamrzavanje odnosa sa Jugoslavijom, nepostojanje želje da se pažljivo prouče događaji na Balkanu, podrška mešanju u unutrašnje stvari republika bivše Jugoslavije, pritisak na rukovodstvo SRJ da ispuni zahteve Zapada i još mnogo toga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (43)

NA SRECU SRPSKOG NARODA DODJE SPASITELJ PUTIN

09.08.2020. 12:13

Da je ta petokolonaska bagra postojala 10-tak godina duze, srba vise ne bi bilo, kao sto ih danas nema ni u ustaskoj tvorevini. CAR PUTINE HVALA TI STO I MI JOS POSTOJIMO, da tebe ne bese, danas bi nacisti marsirali Moskvom, i kopali vase zlato po Sibiru, kao sto je ona stara americka kucka i planirala, i otvoreno rekla da, da nije fer da Sibir pripada samo Rusiji.

Sale

09.08.2020. 22:53

@NA SRECU SRPSKOG NARODA DODJE SPASITELJ PUTIN - Ne samo našeg, nego i Ruskog. Da nije preuzeo vlast u julu te kobne 99, rasturio bi zapad i Rusiju kroz napad na Čečeniju kako su i kod nas uradili. Ponovili bi KiM. Za dlaku je Putin izvukao Rusiju da se ne ponovi šta je kod nas bilo.

Prelle

09.08.2020. 12:51

Mnogo je stete naneseno Rusiji a i Srbiji pogotovo u to vrijeme EX-YU krize.Mi Srbi smo osjetili mnogo tu neravnotezu i neuvazavanje Rusije u priznavanju Srpski interesa na Balkanu.Srpski narod je protjerivan, bombardovan i rasparcan kao nikad prije.Jednostavno su napravljeni takvi uslovi na Balkanu da Srpski narod nestane i da mu buducnost bude preteska, zahvaljujuci ovom gore povrsnom radu Kozirjeva i Predsjednika Rusije tada.Covjek koji je samo sebe zbrinuo a nanio ogromnu stetu Srbiji.Ukratko od mene, gorio u paklu za sva vremena, taj bledunjavi i neuvjerljiviji covjek, Kozirjev.

Mr Radomir Scepanovic

09.08.2020. 20:22

То се одавно зна! И шта сада! Како ће Русија да исправи историјску грешку? Србија је претрпела велико разарање!

Olja

09.08.2020. 21:07

@Mr Radomir Scepanovic - Зашто не питате како ћебЗапад да исправи историјску грешку?! Ваљда су они разарали а Козирјев је једнаку штету нанео Русији!!!

Mr Radomir Scepanovic

09.08.2020. 21:38

@Olja - Немачка, Енглеска, Албанија, Хрватска, УСА су традиционални непријатељи Србије. Од њи се то и очекује. Али од пријатеља се очекује подршка и помоћ!

naranca

10.08.2020. 10:00

@Mr Radomir Scepanovic - Prava USA i UK su uvek bili prijatelji Srbije...Jedino kad su bili njjjemacke pudlice onda su nas napadali.....Idi glasaj za Mila .....Koji isto voli Miami.Hahahahahahah

Gagi

10.08.2020. 01:27

@Mr Radomir Scepanovic - Kozirjev danas zivi u Majamiju i prima americhku penziju.... Kako Je Zaradio Tu Penziju ?..........Goreo u Paklu IZDAJNICHE.

Nebojša

09.08.2020. 20:29

Neaporno americki covek. Bio sam ispred NS studenata kod Milosevica i tada sam cuo jasno da je Kozirev trazio od Milosevica da prepusti Pestersku visoravan i preda Bihacki aerodroma Srbija ce dobiti granice po Londonskom sprazumu, sto je Milosevic rekao po granicama ludog Seselja. Ako su svi razgkvori snimani, neaporno mora biti i ovo i ovo je neoborivo tacno. To je bila godina izbora Dobrice Cosica i slogana Srbija se saginjati nece.

naranca

10.08.2020. 10:12

@naranca - ....................................niti trazimo da se nama neko saginje....Ali za to treba biti covek....Dok je nase okruzenje....Znate i sami

Čiča Gorio

09.08.2020. 21:10

Sve te nesreće koje se dešavaju još i danas. To je sve Delo Josipa Broza. Koje je on pripremio i odbranio ustaše da nijedan nije suđen niti kažnjen. Za srpske žrtve koje su Ustaše poklale. Četnike je iskorenio u SFRJu i u Inostranstvu. Imam dokaze. Nigde niuje ostao ni jedan?

Miki Zg

09.08.2020. 21:41

Samo ti čiča to objasni srpskim komunistima ,partizanima koji jedino vjeruju svom komandantu Josipu Brozu najvećoj nesreći Srbije ,srpskom narodu ( poslije Njemačke ) ?

buki

09.08.2020. 23:24

@Miki Zg - Драги наш Мики из лијепе њихове Уредно читам и лајкујем Ваше коментаре, само никако не могу да одредим ко се више од нас двоје гади на Брозове комунисте (и име ми је тешко да му поменем). Велики поздрав за Вас из Обреновца.

naranca

10.08.2020. 02:48

@Miki Zg - Alo monstrumi Tito i Srbi su krenuli u borbu za slobodu ,progres, pravdu i bratstvo.....Sve ono sto sto nemate danas.....Ni izdaleka!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nebojša

10.08.2020. 08:27

@Miki Zg - Najveca nesreca Srbije je kralj Aleksandar, samoproglaseni kralj, jer on NIKADA NIJE KRUNISAN. On je ukinuo srpsku drzavu, srpsku himnu, srpsku monarhiju, srpsku zastavu i od sile pobednice umesto da napravi Srbiju kako nam je nudjeno, u novu drzavu mimo volje vojvode Misica, uvlaci Kvaternika i ostale koljace Srba i unapredjuje ih u generale i cinove vise umesto da su streljani ili obesebi za zlocin u Macvanskoj Mitrovici, stvara HRVATSKU BANOVINU, a sve ostale su imale imena tipa Moravska i slicno, prethodno organizovao lazno sudjenje Apisu i streljanje, uvukao homica Petra Zivkovica i svime time je otvorio vrata pakla, vrata Jasenovca, pokrstavanja i proterivanja Srba. Za vreme njihove vladavine ubijeno je oko 3.000.000 Srba, iselilo se preko 1.000.000. Danas bi nas bilo preko 20.000.000 i bili bi sila u SVAKOM POGLEDU. Sve ostalo je posledica, a ON JE UZROK.

naranca

10.08.2020. 16:20

@Nebojša - Decko da nisi malo promasio temu?Kozirjev a ne Kralj Alexandar! Onda tako po toj logici mozes da napadnes i Tudjmana.Al znam da neces.

Max137

09.08.2020. 22:02

Nije tito pocetak izdaje vec zavrsetak. Izdaju je pocinio Kralj Aleksandra koji je pobio srpske patriote na celu sa Apisom, zatocio svog oca Kralja Petra, potpisao konkordat sa katolickom crkvom, dao ubiti Patrijarha Varnavu. Pored toga je Hrvatske I Slovenske vojnike koji su ubijali civile po Srbiji odlikovao I ucinio Jugoslavenskim oficirima a Solunce ucinio prosjacima. Odbio je zahtev Predsednika Wilsona da uzme sve na Balkanu gde si Srbi I stvori jaku Srbiju. A ostalo da ostavi Austriji I Italiji. Stvorio je veliku Banovinu Hrvatsku do Drine a Srbima u toj Hrvatskoj zatvorio skole, udruzenja, sportska drustva itd. Dakle nije kriv Tito vec Kralj Mason Aleksandar.

kekec

09.08.2020. 22:12

stalno se traze "krivci" za raspad druge jugoslavije, te je kriva amerika, pa nemacka, onda vatikan, pa masoni, a kasnije i francuska pa englezi,sad i rusi, a tvorevina se raspala sama od sebe, kao i prva jugoslavija! nitko nije kriv, jednostavno je nemoguce da toliko razliciti narodi po veri, kulturi, istoriji, obicajima zive u jednoj drzavi. to je bio jednostavno spoj "austrijske i turske" kulture, a to ne moze da se spaja!

naranca

10.08.2020. 10:16

@Realist - Kakvi gladijatori......Lumpen proletarijat ide u (placenicku ) vojsku.Neznamo da radimo al znamo da se bijemo.......A Bogatasi koriste

naranca

09.08.2020. 22:15

''Zapad ga je zaslepio još 1975. godine, kada je kao mladi diplomata ostao zatečen u jednom njujorškom supermarketu.''----------------------hahahahahahaha koji bednik!!!!!!Siguran sam da ni jedan Nacista ne bi promenio svoju ideologiju zbog samoposluge!!!!!!!!!!!!!!Sigurno je odobrio bombardovanje Bosne i Srbije

Komentator

09.08.2020. 23:03

Ruski liberali su bili opijeni materijalnim sjajem zapada i zeleli su da u Rusiji nakon sivila komunizma i oni postanu deo "civilizacije". Na njihovu zalost, vodeci ljudi "civilizacije" su imali potpuno druge planove sa Rusijom. Nameravali su je rastaviti na sitne delove a njena materijalna bogatstva ostaviti samo za sebe.

Vasko Zareski101

10.08.2020. 00:40

On je, Kozirjev, bio i adekvatno "izlobiran", naravno, kao i svaki Nato-vski satelit! Dzaba im sve! Svice Zora do Slobode i Pobede -- Vasilije "Ostroski"!

ranko75

10.08.2020. 02:24

Kod njih je bilo takvih nekoliko ljudi, a kod nas osim glavnih lica koji su postavljeni da sluze Sorosu, SAD, SAD jos imamo mnogo sorosevih placenika u NKO i zato jer su na vrhu njihovi ne donosi se zakon o NKO sa obavezom da se deklarisu kao strani agenti.

naranca

10.08.2020. 09:56

''Amerika za njega "SVETIONIK MORALA"-----------------I ja sam voleo USA.I Bog im je dao da budu No1 devedesetih........Toliko su se moralno izbrukali i izkompromitovali da im Bog i ljudi nikada vise nece dati tu ulogu.Tuga.