SA DVA MILIONA EVRA BRANE "RATNE VREDNOSTI" OVK: Na dnevnom redu Prištinskog parlamenta danas zakon o terorističkoj organizaciji

D. Z.

07. 08. 2020. u 08:00

NA dnevnom redu današnje sednice prištinskog parlamenta naći će se nacrt zakona koji predviđa "zaštitu ratnih vrednosti" bivše tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

СА ДВА МИЛИОНА ЕВРА БРАНЕ РАТНЕ ВРЕДНОСТИ ОВК: На дневном реду Приштинског парламента данас закон о терористичкој организацији

Facebook

Predviđene su kazne za kršenje odredaba, ali i budžetska izdvajanja od dva miliona evra za građenje i očuvanje "ugleda" te terorističke organizacije.

U nacrtu zakona se navodi da je OVK bila odlučujući faktor "za slobodu i nezavisnost naroda Kosova", a "kosovskoj vladi se nalaže da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga vlasti u Beogradu".

Nalaže se, takođe, "institucionalna i građanska obaveza zaštite imidža OVK", odnosno da je "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene ovim zakonom u bilo koje vreme i okolnostima kako u zemlji tako i inostranstvu. Ko ne bude poštovao odredbe ovog zakona, biće krivično gonjen.

j dokument, koji je predložila Demokratska partija Kosova, još početkom 2018, stavljen je na dnevni red parlamenta uprkos upozorenjima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će kod nealbanskih etničkih zajednica izazivati strah. Prvi Srbin koji je prvostepeno osuđen zbog govora bio je bivši ministar u kosovskoj vladi Ivan Todosijević, koji je kazao da je slučaj Račak - izmišljen.

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet ukazuje da je predloženi zakon "pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK" i upozorio da se njime kriminalizuje sloboda govora i zastrašuju građani. On je upitao albanske političare u Prištini kada će preusmeriti energiju na ekonomiju i kovid 19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!