SA DVA MILIONA EVRA BRANE RATNE VREDNOSTI OVK: Na dnevnom redu Prištinskog parlamenta danas zakon o terorističkoj organizaciji

D. Z.

07. 08. 2020. u 08:00

СА ДВА МИЛИОНА ЕВРА БРАНЕ РАТНЕ ВРЕДНОСТИ ОВК: На дневном реду Приштинског парламента данас закон о терористичкој организацији

Facebook

NA dnevnom redu današnje sednice prištinskog parlamenta naći će se nacrt zakona koji predviđa "zaštitu ratnih vrednosti" bivše tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Predviđene su kazne za kršenje odredaba, ali i budžetska izdvajanja od dva miliona evra za građenje i očuvanje "ugleda" te terorističke organizacije.

U nacrtu zakona se navodi da je OVK bila odlučujući faktor "za slobodu i nezavisnost naroda Kosova", a "kosovskoj vladi se nalaže da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga vlasti u Beogradu".

Nalaže se, takođe, "institucionalna i građanska obaveza zaštite imidža OVK", odnosno da je "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene ovim zakonom u bilo koje vreme i okolnostima kako u zemlji tako i inostranstvu. Ko ne bude poštovao odredbe ovog zakona, biće krivično gonjen.

j dokument, koji je predložila Demokratska partija Kosova, još početkom 2018, stavljen je na dnevni red parlamenta uprkos upozorenjima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će kod nealbanskih etničkih zajednica izazivati strah. Prvi Srbin koji je prvostepeno osuđen zbog govora bio je bivši ministar u kosovskoj vladi Ivan Todosijević, koji je kazao da je slučaj Račak - izmišljen.

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet ukazuje da je predloženi zakon "pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK" i upozorio da se njime kriminalizuje sloboda govora i zastrašuju građani. On je upitao albanske političare u Prištini kada će preusmeriti energiju na ekonomiju i kovid 19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)