LAJČAK I RIKER: Razgovori o saradnji EU i SAD u dijalogu Beograda i Prištine

Tanjug

24. 07. 2020. u 22:49 >> 22:49

ЛАЈЧАК И РИКЕР: Разговори о сарадњи ЕУ и САД у дијалогу Београда и Приштине

Foto: Tanjug/AP

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se večeras u Briselu sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom, sa kojim je razgovarao o bliskoj saradnji EU i SAD po pitanju dijaloga Beograda i Prištine.

"Završavajući radnu nedelju, susreo sam se sa vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara Filom Rikerom. Razgovarali smo o dešavanjima na Zapadnom Balkanu i bliskoj saradnji EU i SAD po pitanju dijaloga Beograda i Prištine", napisao je Lajčak na Tviteru.

Riker je pre sastanka ocenio da je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i dalje važan prioritet za SAD.

Američki zvaničnik i dobar poznavalac Balkana istakao je ranije i da će SAD nastaviti da budu angažovane i da pružaju podršku procesu u cilju napretka uz posredovanje EU.

HISENI SA RIKEROM U BRISELU RAZGOVARAO O DIJALOGU

Koordinator vlade privremenih prištinskih institucija za dijalog sa Srbijom, Skender Hiseni, razgovarao je danas u Briselu sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom o dijalogu Beograda i Prištine.

Hiseni je u objavi na Fejsbuk nalogu istakao da je tokom sastanka sa Rikerom imao otvoren razgovor o najnovijim dešavanjima u regionu, kao i da se posebno razgovaralo o dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

Foto: Tanjug/AP

Skender Hiseni

"Tokom ovog vrlo srdačnog sastanka imali smo otvoren razgovor o dešavanjima na Kosovu i u regionu, sa posebnim naglaskom na nastavak dijaloga između Kosova i Srbije u Briselu", poručio je Hiseni.

On je naveo da je uloga SAD u procesu dijaloga je nezamenjiva, prenelo je Kosovo onlajn.

"Pored EU, naglasio sam da je uloga SAD u ovom procesu nezamenjiva. Pozdravio sam nepokolebljivo opredeljenje SAD da podrže dijalog i da budu uz nas tokom ovog procesa, u snažnoj podršci pravednom, trajnom i sveobuhvatnom sporazumu", naglasio je Hiseni.

Prema njegovim recima, dobio je podršku SAD u procesu dijaloga sa Beogradom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mrgud

24.07.2020. 23:19

Potpisivanje i dijalog o otuđenju teritorije Srbije je gaženje Ustava Srbije.To je izdaja i prodaja Kosova.Smrtna kazna je jedina kazna!Ne postoji država u zadnjih 75 godina koja se odrekla svoje teritorije stavljanjem potpisivanja o otuđenju!Kosovo je okupirano i kad tad će opet biti srpsko!

Varto Marx

25.07.2020. 08:19

Niko nema pravo da preda Kosmet Siptaru. Kosmet se mora vrstiti pod hitno na svoje mjesto. Dosta je vise lutanja po zapadu, i moliti one koji su silom oduzeli Kosmet.

Nikola

25.07.2020. 09:49

1999 nato agresori su nas napali plus albanija koja tada nije bila članica saveza! Bezmalo 80 dana su kidisali ali u namerama nisu uspeli! Mirovni sporazum se potpisuje samo onda kada nema ni pobednika a ni poražene čitaj okupirane strane! Rezolucija 1244 jasno kaže što i ustav Srbije! Ko ruši 1244 ruši i Kumanovski sporazum a to znači da smo opet u ratu sa nato zverima i da igranka može da počne!