"VAJBER" SEDNICA: Usvojen završni račun, sledi borba za likvidnost

Z. R.

23. 07. 2020. u 10:31 >> 00:25

OPŠTINSKO veće u Paraćinu je na jučerašnjoj sednici koja je, zbog aktuelne epidemiološke situacije održana posredstvom vajber-grupe, utvrdilo predlog Odluke o završnom računu budžeta za 2019. i Izveštaj o izvršenju budžeta za period od januara do juna ove godine koji će biti prosleđeni lokalnoj Skupštini.

ВАЈБЕР СЕДНИЦА: Усвојен завршни рачун, следи борба за ликвидност

Foto: Z. R.

- Prošla godina bila je solidna, a prihodna i rashodna strana skoro da su se preslikale iz završnog računa za 2018. - objašnjava načelnik Odeljenja za budžet i finansije Slobodan Janković. - Ukupni prihodi i primanja, sa prenetim neutrošenim sredstvima, iznosili su nešto više od 1,72 milijarde, rashodi 1,67 milijardi, dok je ostvarenje tekućih prihoda bilo čak nešto bolje nego u 2018. Ostvarenje rashoda je iznosilo 85,5 odsto plana, a eksterna revizija je dala pozitivno mišljenje o našem završnom računu, u kome je prikazano čak 268 pozicija.

Zato Odluka koju bi trebalo da, po konstituisanju, usvoji novi saziv Skupštine ima više od 200 strana. Ona sadrži i više priloga - o stanju zaduženosti opštinske kase, načinu korišćenja tekuće i stalne budžetske rezerve, te sve druge detalje koji su predviđeni Zakonom o budžetskom sistemu.

Posle svih korigovanja i pokrivanja deficita, na kraju decembra je na računu ostao suficit od 48 miliona, što je dobra situacija za proteklu godinu - ocenio je Janković. Obrazlažući Izveštaj o izvršenju budžeta u prvoj polovini 2020, on kaže da situacija generalno i nije toliko loša koliko je moglo da se očekuje tokom pandemije. Tekući prihodi zaostaju za oko 22 miliona u odnosu na isti period lane, ali - ako se uzme u obzir i to da su planirani u većem iznosu - kašnjenje nije beznačajno. Ovo tim pre što je opšta ocena da će u drugoj polovini godine ekonomske prilike biti još nepovoljnije.

- Očekuje nas teško vreme i borba za likvidnost jer u odnosu na idealnih 50 odsto, u periodu od januara do juna imamo zaostatak prihoda veći od 12 odsto, pa po tom trendu do kraja godine može da se očekuje ostvarenje od 78 odsto. Za divno čudo, zasada imamo dobro izvršenje poreza na zarade, što je najveći izvor opštinskih prihoda, naravno uz transfere sa republičkog nivoa - zaključio je Slobodan Janković.

KULTURA, SPORT, OBRAZOVANjE...

ZBOG pandemije i očekivane finansijske situacije, grad na Crnici je odustao od nekih projekata, prvenstveno onih iz oblasti kulture i sporta. Mnoge planirane manifestacije nisu ni mogle biti realizovane, a slično će biti i do kraja leta, možda čak i na jesen. U drugom kvartalu ove godine su, takođe, smanjeni i troškovi za obrazovanje, jer škole nisu radile na uobičajeni način, baš kao ni vrtići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)