POOŠTRENE MERE U ĆUPRIJI: Ova pravila moraju da se poštuju

Z. Gligorijević

13. 07. 2020. u 22:22

ĆUPRIJA – U zatvorenom prostoru javne namene svako je obavezan da koristi masku, da to čini na potpuno ispravan način i da održava minimalnu distancu od 2 metra.

ПООШТРЕНЕ МЕРЕ У ЋУПРИЈИ: Ова правила морају да се поштују

U Ćupriji nove mere prevencije/Z. Gligorijević

U prodajnim objektima broj potrošača se ograničava na najmanje 4 kvadratna metra korisne površine po potrošaču, a u prodajnim, ugostiteljskim i drugim objektima i površinama gde je broj korisnika ograničen, obavezno je da informacija o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika bude istaknuta i jasno uočljiva na ulazu, nove su mere koje je danas doneo Opštinski štab za vanredne situacije na elektronskoj vanrednoj sednici.

Štab je zabranio organizovana okupljanja u zatvorenom prostoru, poput proslava, muzičkih, zabavnih i kulturnih manifestacija, kao i sportskih događaja sa publikom. Na otvorenom je dozvoljeno okupljanje do 20 osoba. Minimalna površina raspoloživog prostora je 4 kvadratna metra po osobi, uz obavezno držanje distance od 2 metra.

Odlučeno je i da je u javnom prevozu, kao i taksi vozilima, obavezno korišćenje zaštitne maske, a licima koji je nemaju zabranjuje se ulazak u vozilo. Prevoznik je dužan da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Ugostiteljski objekti u zatvorenom delu neće moći da pružaju usluge od 21 čas do 6 časova narednog dana, a u baštama od 24 do 6 časova narednog dana. U ugostiteljskim objektima, kockarnicma i kladionicima u zatvorenom prostoru broj gostiju je ograničen na minimalno 4 kvadratna metra korisne površine po gostu. Osoblje je obavezno da sve vreme nosi zaštitne maske. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom, ali je obavezan da je nosi prilikom dolaska i odlaska, kao i prilikom korišćenja toaleta.

Što se tiče bazena, broj korisnika ograničava se na 4 kvadratna metra površine vode i površine za ležaljke po korisniku (osim porodica sa malom decom), uz obavezno držanje distance od 2 metra. U parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima obavezno je držanja fizičke distance od 2 metra, osim za lica iz iste porodice. Zaštitne makse su obavezne na zelenoj pijaci, kozmetičkim i frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama, u verskim objektima, bankama i poštama, u kojima će obezbeđenje da reguliše red, a bankomati se moraju dezinfikovati više puta dnevno.

Kao posebna mera prevencije od širenja zarazne bolesti COVID-19 određuje se momentalni prekid rada i sedmodnevno zatvaranje objekata u kojima se neposrednom kontrolom ustanovi značajnije odstupanje od sprovođenja navedenih mera. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica u skladu sa članom 113. i članom 114. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, kao i u skladu sa drugim zakonima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)