VUČEVIĆ NA OBELEŽAVANJU 25 GODINA OD BITKE NA KOŠARAMA: Naše granice su upisane krvlju i kostima srpskih junaka

Novosti online

14. 06. 2024. u 21:35

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da su vojnici, borci i njihove starešine u Vojsci Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) zaslužni za bitke na Košarama i Paštriku kojima je osujećen plan NATO-a za kopnenu agresiju na Srbiju i da se oni nikada ne smeju zaboraviti.

ВУЧЕВИЋ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ 25 ГОДИНА ОД БИТКЕ НА КОШАРАМА: Наше границе су уписане крвљу и костима српских јунака

Foto: Dragan Milovanović

Vučević je povodom obeležavanja 25. godišnjice od bitke na Košarama na Komemorativnoj akademiji postavio pitanje šta bi bilo sa svima nama da nije bilo tog neprobojnog bedema na Košarama, njih 109, "naša krv i budućnost".

"Oni su naša deca i sinovi, braća, molitvenici, kao da su iz naših kuća otišli da brane Srbiju i danas na nebeskoj straži gledaju šta i kako radimo za Srbiju", rekao je Vučević.

Istakao je da sećanje na tu ratnu godinu mora ostati upisano u moralni i duhovni sistem vrednosti današnjih i budućih generacija, kao i to da su branioci Košara novi Obilići koji su "stupili u odred nebeske Lazareve zastave".

"Slobodna Srbija slaviće najzaslužnije za njenu slobodu. Prošlo je vreme kada je sramnim odlukama političkih elita bio zaboravljan podvig junaka sa Košara, ali mi ćemo graditi sećanje na najbolje od nas", naglasio je Vučević.

Naveo je da primer junaka sa Košara treba da nam bude putokaz u vreme kada se Srbija suočava sa brojnim izazovima, kao i da su Srbin i vojnik skoro pa sinonimi. Vučević je dodao da se granice nekada menjaju raznim odlukama, ali da postoje one pisane krvlju i kostima junaka - večne granice.

"Neka nam je večna i slobodna majka Srbija", zaključio je Vučević. Događaju koji je organizovao Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije prisustvovali su i članovi Vlade, presednica Narodne Skupštine Ana Brnabić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevendić, komandant 53. graničnog bataljona na Košarama pukovnik Duško Šljivančanin, kao i ćerka poginulog majora Vojske SR Jugoslavije Krunoslava Ivannkovića, koji je stradao na Košarama 14. aprila 1999. godine, vršeći čin kapetana prve klase naše vojske, Sindi Ivanković.

Pored njih, događaju su prisustvovali pripadnici Voske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i predstavnici Sprske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica. Izaslanik predsednika Srbije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović položio je ranije danas venac na Spomenik herojima sa Košara u Beogradu, povodom 25. godišnjice od te bitke.

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine u reonu graničnog prelaza Rasa Košares, na granici tadašnje SR Jugoslavije i Albanije. Borba na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana i odnela je 109 života. Teroristističke snage takozvane OVK, potpomognute regularnom albanskom vojskom i NATO avijacijom napali su pripadnike Vojske Jugoslavije, sa ciljem kopnene invazije na Kosovo i Metohiju i presecanja komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu.

Posle teških borbi, Vojska Jugoslavije je uspela da porazi napadače i spreči njihov ulazak na teritoriju južne srpske pokrajine. Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a povukla sa Košarama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?