KFOR: Netačne tvrdnje da smo učestvovali u pregovorima o povlačenju Srba iz Banjske

Novosti online

26. 05. 2024. u 17:43

KFOR je danas demantovao izveštaj Međunarodne krizne grupe u kome se navodi da su bili uključeni u navodne pregovore o povlačenju Srba koji su učestvovali u događajima u Banjskoj u septembru 2023. godine.

КФОР: Нетачне тврдње да смо учествовали у преговорима о повлачењу Срба из Бањске

Foto: Printskrin

- Međunarodna krizna grupa je nedavno objavila izveštaj pod naslovom ‘Severno Kosovo: Potvrđivanje suvereniteta usred podeljenih lojalnosti“. U izveštaju o nasilju koje se dogodilo u Banjskoj u septembru 2023. godine, navodi se: ‘U strahu od krvoprolića, Kfor je pregovarao o povlačenju grupe (srpskih boraca) u okolne šume. Ovo je netačno. Ni u jednom trenutku Kfor nije bio uključen u navodne pregovore - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nakon što je pozvan da pojača svoje prisustvo, Kfor je blisko koordinirao sa Kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU (Euleks) kako bi obnovio bezbednost u toj oblasti.

- Do nasilja koje se dogodilo u Banjskoj došlo je nakon napada na mirovnjake Kfora u maju 2023. godine, u kojem su ranjena 93 pripadnika Kfora, od kojih su neki zadobili povrede koje su im promenile život. Nato je uvek smatrao da se činjenice moraju utvrditi i da se počinioci moraju suočiti sa pravdom. Nakon nasilja, NATO je rasporedio oko 1.000 dodatnih mirovnih snaga i težih oklopnih snaga na Kosovu. Ovo je bilo najveće pojačanje našeg kontingenta na Kosovu u poslednjoj deceniji i pokazuje da je NATO spreman da sačuva mir - kaže se u saopštenju.

Kfor navodi da nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine – da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno.

- Kfor je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i Euleksa, sa kojima radimo u bliskoj saradnji - kaže se na kraju saopštenja.

(Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RONALDOVA ŽENA NIKAD IZAZOVNIJA: Lepa Georgina mamila uzdahe na Evropskom prvenstvu (FOTO)