VRATITE NAM IMOVINU U PRIŠTINI I OMOGUĆITE POVRATAK: „Jedinstvo“ u Severnoj Mitrovici održalo drugi kolegijum na otvorenom

D. Z.

24. 05. 2024. u 14:57

DRUGI dan zaredom, urednici i novinari „Jedinstva“ jedinog srpskog lista na Kosovu i Metohiji, okupili su se i danas na redakcijskom sastanku na otvorenom ispred zgrade u Ulici kralja Petra u Severnoj Mitrovici, u kojoj su se do sada nalazile kancelarije ovog medija.

ВРАТИТЕ НАМ ИМОВИНУ У ПРИШТИНИ И ОМОГУЋИТЕ ПОВРАТАК: „Јединство“ у Северној Митровици одржало други колегијум на отвореном

foto d.z.

Naime, izvesni Ekrem Paci, koji je posredstvom tzv. kosovske Agencije za privatizaciju postao „ vlasnik“ prostorija nekadašnjeg srpskog društvenog preduzeća, naložio je novinarima ovog lista da napuste 50 kvadrata prostora u zgradi na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici. Zbog toga što su drugi put proterani od strane Albanaca, iako se prostorije nalaze u severnoj Mitrovici, redakcija “Jedinstva” uputila je, sa drugog kolegijuma održanog na otvorenom, zahtev kosovskim vlastima da im omoguće povratak u njihove prostorije u Prištini iz kojih su proterani 1999. godine.

- Mi nismo bez imovine, stotine naših uzurpiranih kvadrata nalaze u Prištini i za svaki kvadrat imamo dokumentaciju kojom se potvrđuje naše vlasništvo. Proterali su nas 1999. godine. Mi ne želimo ništa tuđe. Mi hoćemo da se vratimo u svoje i to je zahtev koji upućujemo sa našeg današnjeg kolegijuma - rekla je sa kolegijuma na otvorenom direktorica preduzeća “Panorama – Jedinstvo” i glavna i odgovorna urednica lista Rada Komazec.

Ona je napomenula da u naselju Dardanija u Prištini, u sadašnjoj ulici Bila Klintona, „Jedinstvo“ poseduje 300 kvadrata prostora koji su novinari kupili sopstvenim novcem, ali je sve uzurpirano, kao i prostorije u nekadašnjem Domu štampe u kojima je sada tzv. Vlada Kosova. Pored toga, uzurpirani su i štamparija koja je bila u izgradnji u Kosovu Polju, više knjižara i trafika.

- Pisali smo i obraćali se još od 2005, 2006. godine najpre UNMIK-u, potom agencijama i svim nadležnim institucijama i nailazili na ćutanje, a tražili smo da nam oslobode deo prostora kako bismo se vratili u Prištinu - istakla je Komazec, ponovivši da se „Jedinstvo„ drugi put progoni, a da su progonitelji isti.

Ona je je podsetila da je čovek koji se predstavlja kao „vlasnik „ prostorija u Kosovskoj Mitrovici, iz kojih ih sada proteruju, sa njom komunicirao telefonom, da do danas redakciji nije stigao nikakav pisani dokument – niti sa zvaničnim, obavezujućim nalogom za iseljenje, niti bilo kakav imovinski list koji bi potvrdio Pecijevo navodno vlasništvo nad ovom nekretninom.

Inače, Peci ih je prvi put kontaktirao posredstvom advokata, početkom maja, potom telefonom u više navrata, i za sve to vreme dva puta najavio dolazak sa policijom, preteći konfiskacijom imovine i isterivanjem radnika. Udruženje novinara Srbije dalo je punu podršku “Jedinstvu” podvlačeći da u demokratskim društvima nikada nije bilo moguće usmenim putem naložiti iseljenje bilo kome.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)