MOĆNA PORUKA IZ KINE O POSETI SI ĐINPINGA: Srbija je naš prvi partner i čelični prijatelj

Tanjug

30. 04. 2024. u 12:00

SRBIJA je prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi, a dve zemlje imaju čelično prijateljstvo, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Lin Đijan povodom predstojeće posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji.

МОЋНА ПОРУКА ИЗ КИНЕ О ПОСЕТИ СИ ЂИНПИНГА: Србија је наш први партнер и челични пријатељ

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

On je rekao je da su poslednjih godina, pod strateškim vođstvom predsednika Sija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kinesko-srpski odnosi održavani na visokom nivou, prenosi agencija Sinhua.

Istakao je da dve strane čvrsto podržavaju međusobne suštinske interese i zabrinutosti, dele čvrsto političko međusobno poverenje i da su postigle plodne rezultate u visokokvalitetnoj saradnji Pojasa i puta i održavale blisku koordinaciju u multilateralnim oblastima.

Lin je naveo da će tokom posete kineski predsednik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić detaljno razmeniti mišljenja o odnosima Kine i Srbije i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, razmotriti načine za unapređivanje pozicioniranja odnosa dve zemlje i zacrtati kurs budućeg razvoja bilateralnih odnosa.

Ovo je Sijeva druga poseta Srbiji za osam godina, što je prekretnica za unapređenje bilateralnih odnosa, rekao je Lin i dodao da se Kina raduje saradnji sa Srbijom na učvršćivanju čeličnog prijateljstva između dve zemlje, produbljivanju političkog međusobnog poverenja, proširenju praktične saradnje, otvaranju novog poglavlja u istoriji odnosa između Kine i Srbije.

Predsednik Kine Si Đinping boraviće u utorak 7. i sredu, 8. maja u zvaničnoj poseti Srbiji, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavila je juče pres služba predsednika Srbije. U Pekingu je saopšteno da će predsednik Kine će od 5. do 10. maja, osim Srbije, posetiti i Francusku i Mađarsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (33)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao