RADOVANA ĆE UBITI U ENGLESKOM KAZAMATU: Ćerka Karadžića za "Novosti" - On mora biti vraćen u zatvor u Hag

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 04. 2024. u 09:05

ZDRAVSTVENO stanje Radovana Kardžića, prvog Predsednika RS, koji se nalazi u zatvoru u Engleskoj, ne menja SE na bolje jer terapija koju prima nije propisana na osnovu lekarskih pregleda, već je donešena samo eto da se nešto propiše zatvoreniku, ili bolje rečeno ofrlje, kaže za Novosti njegova ćerka Sonja Karadžić Jovičević.

РАДОВАНА ЋЕ УБИТИ У ЕНГЛЕСКОМ КАЗАМАТУ: Ћерка Караџића за Новости - Он мора бити враћен у затвор у Хаг

Foto AP

- Ovo je ubijanje Radovana na kaščicu, odnosno namerno - poručuje Sonja.

Ona ističe da Radovanovo zdravstveno stanje ne može da se promeni na bolje sve dok se ne urade analize i tek na osnovu tih rezultata propiše terapija.

- U zatvoru se uopšte ne uzimaju u obzir godine Radovana, težina, visina, ni proveravaju kakav je učinak terapije koju dobija i da li ima učinka. Da se poštuju pravila Radovan bi već trebao biti u bolnici, da se urade sve analize, a to je sat - dva posla i otkrije kako treba da se leči. On je UN osuđenik i UN mora da vidi da li ih zemlje gde su njihovi zatvorenici, laže o uslovima u kojima zatvorenik izdražava kaznu, kaže Sonja.

Kakav odnos prema Radovanu Karadžiću ima predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Grasijela Gati Santana najbolje pokazuje podatak da je dobila desetine dopisa Karadžićevog pravnog zastupnika Gorana Petronijevića, sa dokazima kontinuirane torture kojoj je skoro tri godine izložen prvi predsednik Republike Srpske, ali nema konkretnog odgovora da će se nešto promeniti na bolje.

- Santana ima više nego dovoljno osnova i ovlašćenja da preduzme potrebne korake. To se vidi i uvidom u objavljene podatke britanske Vlade, da je samo u Engleskoj i Velsu tokom 2023. godine preminulo je više od 400 zatvorenika, naglasila je Jovičevića.

Ona je istakla da je za zdravstveno stanje Radovana Karadžića, nepružanje pomoći, pregleda, i adekvatne terapije, osim uprave britanskog zatvora u kome služi kaznu, još odgovorniji Rezidualni mehanizam tribunala u Hagu.

- Oni su svojim odlukama o transferu zatvorenika u druge zemlje sebe proglasili za „kontrolni mehanizam“ uslova i okolnosti u kojima zatvorenici služe kaznu. Oni su i jedini koji mogu i moraju da donesu odluku o premeštaju kada zatvor ne ispunjava uslove koje je njima garantovao, rekla je Jovičevićeva. - Dakle, gospođo Gati Santana probudite se i počnite da radite svoj posao koristeći ovlaštenja umesto ignorisanja dokaza torture i pokušaja ubistva. Savladajte lični strah, koristite ovlaštenja i radite.

Jedino rešenje da se spreči najgore, odnosno smrt Radovana Karadžića, jer nema adekvatnu lečničku pomoć u engleskom zatvoru, jeste da se hitno prebaci u pritvor u Hagu, gde bi dobio i lečničku pomoć i bolje uslove kada je izdržavanje kazne u pitanju, kaže za Novosti Goran Petronijević advokat Karadžića.

- Na poslednja tri mejla i dopisa koje sam upućetio prema Santani niko ne odgovara. Sad već svakodnevno šaljem mejlove , ali odgovora nema, kaže Petronijević.

On ističe da pokušava inicirati da Santana i članovi Mehanizma za krivične sudove u Hagu posvete pažnju uslovima u kojima Karadžić izdržava kaznu.

- Najbitniji je zdravstveni status zatvorenika, u ovom slučaju Karadžića, a koji je očigledno katastrofalan. Ukoliko nema normalnih uslova za izdržavanje kazne, ni lečenja u Englesku, a očigledno nema, Karadžić bi trebao biti vraćen u pritvorsku jedinicu u Hagu. Tamo bi dobio lečničku pomoć koju nema u Engleskoj i bolje uslove za izdržavanje kazne. Postoje evropski standardi koji propisuju normalno izdržavanje kazne, a koji su određena i tzv Mendelinim pravilima. Britanija apsolutno laže i ne daje realne izveštaje kakvi su uslovi u njihovim zatvorima. Pa svaki dan najmanje jedan zatvorenik umre u engleskim zatvorima i to upravo zbog loših uslova u zatvorima, poručuje Petronijević.

On kaže da su u slučaju izdražavanja kazne Radovana Karadžića pogažena sva ljudska prava i uslovi koji su propisani u zatvorima dok se iizdržava kazna.

- Neko mora da snosi odgovornost ukoliko Radovan umre zbog ne pružanja lečničke pomoći. Obaveštavamo nadležne o činjenicama jer ako se sutra nešto loše desi Radovanu, da ne bude kao ih niko nije obavestio o lošim uslovima dok je boravio u zatvoru, poručio je Petronijević.

Najgori zatvor u Engleskoj

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je još krajem oktobra 2022. godine generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj. Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Sadašnji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dok je obavljao dužnost srpskog člana Predsedništva BiH zatražio je od predsednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasijele Gati Santana da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije da odmah preduzmu potrebne mjere da se zaustavi zatvorski teror nad Karadžićem, koji izdržava kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Vajt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave