MOLE ZAPAD ZA VLAST: Prozapadna opozicija u strazburu bacila suverenitet države pod noge

M. St.

10. 02. 2024. u 10:36

REZOLUCIJA Evropskog parlamenta kojom se zahteva međunarodna istraga o navodnim izbornim nepravilnostima u Srbiji, propraćena lobiranjem domaće prozapadne opozicije i otvorenim traženjem podrške od Zapada, osim skarednog zadiranja u suverenitet države, pokušaj je internacionalizacije unutrašnje političke scene.

МОЛЕ ЗАПАД ЗА ВЛАСТ: Прозападна опозиција у стразбуру бацила суверенитет државе под ноге

Foto: Printskrin

Iako nije pravno obavezujuća, skreće pažnju ostalih institucija EU i pojačava pritiske na našu zemlju.

Ovako sagovornici "Novosti" vide moguće posledice usvajanja dokumenta evroparlamentaraca, ali i ponašanje u Strazburu lidera liste "Srbija protiv nasilja" koji su, bez uvijanja, zatražili pomoć stranih partnera da promene, kako su rekli "korumpiranu vlast".

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović poručio je pred evroposlanicima da je "neophodno organizovanje od najmanjih opština, pa do nivoa Predsedništva - kako bi došlo do smene vlasti":

- Ali to je naš posao, treba nam samo vaša podrška - rekao je Lazović.

Molbu da na cedilu ne ostave opoziciju, uputila je i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, podsećajući na to da Srbiju na leto očekuju novi izbori, pa je potrebna pomoć za "uspostavljanje normalnih izbornih uslova".

Komentarišući zahteve iz rezolucije, u kojoj se između ostalog, traži slanje ekspertske misije u Srbiju, koja bi ispitala navode o izbornoj krađi i kaznene mere u vidu zaključavanja novčane podrške iz evropskih fondova, premijerka Ana Brnabić rekla je da ukoliko bi se ona našla u toj situaciji, da neko to od nje zahteva, ona bi podnela ostavku:

- Tužno je što je Srbija doživela da ima ljude, političke pokrete i stranke koji sami traže od stranaca da se njihova zemlja uceni kako bi pristala na međunarodnu istragu.

Pravdajući podršku koju su dali rezoluciji, lider SSP Dragan Đilas rekao je, uprkos zahtevima da međunarodni eksperti u našoj zemlji bave utvrđivanjem nepravilnosti, da nema nijedne tačke koja je usmerena protiv Srbije.

- Za državu je dobro da institucije ispitaju šta se sve dogodilo - rekao je Đilas za TV Nova i istakao da u rezoluciji nema priče o KiM, jer se njihov stav ne poklapa sa stavom većine zemalja članica EU.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe da je rezolucija nastavak politike pritisaka određenih struktura EP na Srbiju, ali i da su zabrinjavajuće novine koje nisu viđene u praksi drugih zemalja, pa čak ni zemalja kandidata, a to je direktno mešanje u njena unutrašnja pitanja. On u zahtevima opozicije za podrškom vidi neprimereno ponašanje "za bilo kog aktera političke scene u Srbiji, a posebno za one koji su deo parlamenta i zastupnici volje naroda".

- Ovo je direktna saradnja političkih struktura iz naše zemlje sa političkim strukturama EP iste grupacije - objašnjava Milivojević za "Novosti". - Nije to nama ništa nepoznato, ali ovoga puta, političke strukture koje su parlamentarne i deo političkog sistema, ostvaruju saradnju sa njima na ovoj temi, a pri čemu su druga važna pitanja naše države stavljena na stranu. I ono što dolazi do izražaja jeste da EP radi ovo na kraju mandata i što se u toj rezoluciji pominju stvari koje malo imaju veze sa izborima, a više sa kritikama i pokušajima da se utiče na Srbiju u domenu međunarodnog položaja.

Kurti i Grbović u istom tonu

PREDSEDNIK PSG Pavle Grbović, koji je bio deo delagacije opozicije u Strazburu, tokom izlaganja prozvao je vlast zbog neuvođenja sankcije Rusiji:

- Umesto da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU i uvede sankcije Rusiji, Srbija je uskladila politiku sa ruskom politikom i izoluje svoje građane od Evrope.

Isto to učinio je i premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, samo na sednici SB UN o Kosovu:

- Srbija je jedina zemlja u Evropi koja se stavila na stranu Rusije, izuzev Belorusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!