NE DAJU LJUDE ZA POTPREDSEDNIKE: Poslanici danas polažu zakletvu, prozapadna opozicija spremila strategiju za delovanje unutar parlamenta

M. Stanojković

06. 02. 2024. u 07:00

POSLANICI Skupštine Srbije danas će, polaganjem zakletve, svečano označiti početak rada 14. saziva. Ipak, tek kada ih u 10.00, skupštinsko zvono pozove u klupe, na videlo će izaći i za koju su se, konačnu strategiju delovanja opredelili predstavnici prozapadne koalicije "Srbija protiv nasilja" - koji, uoči sednice, nisu zauzeli jedinstvenu poziciju.

НЕ ДАЈУ ЉУДЕ ЗА ПОТПРЕДСЕДНИКЕ: Посланици данас полажу заклетву, прозападна опозиција спремила стратегију за деловање унутар парламента

Foto A. Stanković

Odluku, da "sudbinu mandata" uzmu u svoje ruke, doneli su lideri Stranke slobode i pravde, Narodnog pokreta Srbije, stranke Srbija centar, Zeleno-levog fronta, Pokreta Slobodnih građana. Kamen spoticanja da se dođe do zajedničkog nastupa u parlamentu bila je Demokratska stranka, čije se predsedništvo saglasilo sa tim da njihovi poslanici ne učestvuju u radu konstitutivne sednice. Lider DS Zoran Lutovac poručio je da ova odluka ne znači bojkot, ali da bi njihovo prisustvo sednici, bila loša poruka građanima i partnerima iz Evropske unije.

- Ako se ne ide na konstitutivnu sednicu Skupštine Beograda, onda ne bi trebalo ni na sednicu republičkog parlamenta - ocenio je Lutovac.

Na stanovištu DS, suprotstavljenom većinskom delu prozapadne opozicione liste, bio je i lider stranke Zajedno Nebojša Zelenović, koji je takođe, zagovornik da se ne ulazi u parlament. On je istakao, da uprkos tome što njegova stranka nema poslanike u ovom sazivu, jer je svoje mandate ustupila prilikom formiranja liste "Srbija protiv nasilja", smatraju da učešće u radu nije pametna odluka.

- Verujemo da smo kao stranka, ustupanjem mandata, učinili veliki doprinos da se napravi jedna lista. Nastavićemo da budemo deo koalicije. Mi samo, kao i Demokratska stranka, imamo drugačije viđenje kako se treba dalje boriti. Plašim se da bi ulazak u parlament, kod velikog broja građana mogao biti prepoznat kao priznavanje izborne krađe, a to nikako ne želimo - rekao je Zelenović.

Predsednik Narodnog pokreta Srbija Miroslav Aleksić potvrdio je juče da će poslanici biti u klupama, ali nije precizirao detalje o načinima kako će postupati.

- Naši poslanici će biti u parlamentu i mi ćemo tamo, shodno taktikama, koje smo dogovarali na nivou koalicije, i postupati. Bilo bi najpametnije da se ne pojave, oni koji su pokrali mandate, a to je vlast. Borićemo se i u institucijama i na međunarodnom planu i na ulici - rekao je Aleksić i izrazio nadu da će svi partneri u koaliciji, poštovati dogovore i odluke.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je istakla da njihovi poslanici žele da učestvuju u tački koja se odnosi na izbor predsednika parlamenta, kada je za to predviđena rasprava, a kako bi imali mogućnost da ukažu na navodnu, izbornu krađu. Govoreći o odluci demokrata da ostanu izvan parlamenta, Tepićeva je navela da su u koaliciji većinski, bili za to da se treba boriti kroz institucije, ali da je DS bio mišljenja da ne treba biti fizički prisutan u sali.

Na današnjoj sednici najverovatnije, poslanici će samo položiti zakletvu čime će mandati biti zvanično verifikovani, dok će se rasprava o izboru predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara, kao i radnih tela, biti ostavljena za kasnije. Nezvanično, kako se spekuliše, lista "Srbija protiv nasilja" neće predložiti potpredsednika Skupštine.

Uslovna zbog demoliranja Starog dvora

VIŠE javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je juče Višem sudu optužni predlog protiv Dimitrija R. (19) iz Kragujevca, zbog nasilničkog ponašanja na protestu koalicije "Srbija protiv nasilja" 24. decembra prošle godine. Postoji opravdana sumnja, navodi Tužilaštvo, da je okrivljeni, sa drugim učesnicima, drvenom motkom razbijao stakla na prozorima zgrade Skupštine Grada Beograda i bacao aluminijumske lajsne ka glavnom ulazu.

- Tužilaštvo je sudu predložilo da Dimitrija R. osudi na uslovnu kaznu od 10 meseci zatvora sa rokom provere od tri godine, kao i novčanu kaznu od 80.000 dinara. Takođe je, predloženo da mu sud produži meru zabrane napuštanja stana (studentskog doma u Beogradu) bez elektronskog nadzora, da ne bi ponovio krivično delo - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini