I HOVENIJER OKRENUO LEĐA KURTIJU Predstavnici srpske liste sa američkim diplomatom: SAD se protive odluci, ovo može podići etničke tenzije

D. Z.

02. 02. 2024. u 08:46

PREDSTAVNICI Srpske liste, predvođeni predsednikom prof. dr Zlatanom Elekom, razgovarali su sa diplomatom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom o jednostranom potezu Prištine vezanom za ukidanje dinara na Kosovu i Metohiji i korišćenje evra kao jedine valute na ovom prostoru.

И ХОВЕНИЈЕР ОКРЕНУО ЛЕЂА КУРТИЈУ Представници српске листе са америчким дипломатом: САД се противе одлуци, ово може подићи етничке тензије

foto Srpska lista

Naime, kako se navodi u saopštenju Srpske liste, na sastanku su predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom o problemima srpske zajednice na ovim prostorima, posebno u vezi sa poslednjim odlukama Prištine koje, kako su naveli, direktno utiču na ostanak i opstanak našeg naroda.

Inače, američki diplomata juče se sastao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem sa kojim je, kako je izjavio novinarima posle sastanka, razgovarao i o „implementaciji odluke tzv. Centralne banke Kosova.

Hovenijer je ponovio stav SAD da se sada protive ovoj odluci jer, kako je pojasnio „proces nije sasvim jasan u vezi sa uticajem koji će imati na pojedince“, a naročito na pojedince koji primaju finansijsku podršku od strane srpske vlade ovde na KiM.

- Mi smatramo da ovo pitanje zaslužuje pažljivije razmatranje ali i diskusiju unutar dijaloga koji podržava EU. Zabrinuti smo da će ovo potencijalno podići entičke tenzije i pokazati se problematičnim u svakodnevnom životu brojnih građana KiM – naveo je američki diplomata povodom odluke tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju platnog prometa sa centrlanom Srbijom.

Ocenjujući odluku tzv. premijera Aljbina Kurtija u vezi sa ukidanjem dinara na Kosovu i Meothiji, Hovenijer ju je opisao nepormišljenom i ishitrenom i naveo primer starije osobe koja prima neka socijalna davanja, zapitavši se da li se i kako ona može snaći.

- Da vam navedem primer jedne starije osobe, koja uživa socijalne pomoći i koja je navikla na jedna proces. Mislim da se taj proces vodio kroz srpsku poštu i da je isplata bila u kešu. Kako će sada ta osoba da dobije socijalna primanja? Koje su joj opcije ponuđene za to? - zapitao je Hovenijer i istakao zabrinutost za pojedince i njihove živote.

 

BONUS VIDEO: VUČIĆ O HOVENIJEROVIM IZJAVAMA - Ako je nešto u skladu sa ustavom tzv. Kosova, a što smo pregovarali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave