DETALJNI PODACI O IZLAZNOSTI DO 12 ČASOVA: Republička izborna komisija objavila pregled

Novosti onlajn

17. 12. 2023. u 14:55

Republička izborna komisija održala je Treću redovnu konferenciju za medije 17. decembra 2023. godine, u 13.10 časova, na kojoj je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević objavio da je do 12.00 časova na teritoriji Republike Srbije, bez Kosova i Metohije, glasalo 21,33% od ukupnog broja upisanih birača.

ДЕТАЉНИ ПОДАЦИ О ИЗЛАЗНОСТИ ДО 12 ЧАСОВА: Републичка изборна комисија објавила преглед

foto: I.Mitić

Na teritoriji Vojvodine glasalo je 22,88% birača, na teritoriji Šumadije i Zapadne Srbije 19.58%, regionu Južne i Istgočne Srbije 22,21%, i na teritoriji beogradskog regiona 20,77% birača.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević je naglasio da glasanje na svim biračkim mestima za sada protiče bez problema, bez ijednog fizičkog sukoba i sa mnogo manje incidenata nego na svim proteklim izbornim ciklusima, i da želi da se na tome zahvali članovima biračkih odbora i biračima koji koriste svoje izborno pravo.

- Za sva ostala „kačenja" po društvenim mrežama raznih snimaka navodno uočenih ljudi, žena, majki sa bebama u kolicima i insinuacijama, birača koji dolaze na i od biračkog mesta, to je sve sumnjivo i zaista neću da komentarišem. Što se svih predstavnika posmatrača tiče, molio bih da svoja zapažanja uredno unesu u svoje izveštaje nakon završetka glasanja i to objave, a ne da na isti način plasiraju slike i video zapise putem društvanh mreža - naglasio je Dimirijević.

On se osvrnuo na incident u kojem je uništen automobil posmatrača CRTE istakavši da RIK najoštrije osuđuje taj incident, kao i da su odgovorni za uništavanje automobila identifikovani i privedeni, te da će biti sankcionisani u skladu sa nadležnostima drugih državnih organa.

Povodom navoda o nepravilnostima na biračkom mestu broj 27, u naselju Novi gradski centar u Boru, Dimitrijević je naglasio da pomenuto biračko mesto nije „preseljeno preko noći“ već u zakonskom roku, prema Rešenju o određivanju biračkih mesta od 8. novembra 2023. godine.

Govoreći o navodima medija da je na biračkom mestu u Opštini Blace NN lice nudilo novac glasačima, Dimitrijević je naveo da je pomenuto lice privedeno na ispitivanje od strane policije.

Predsednik Republičke izborne komisije je istakao da će javnost biti obaveštena o bilo kakvom eventualnom incidentu tokom izbornog dana i uputio molbu da se društvene mreže ne koriste za širenje dezinformacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO TO DOSAD NISMO ZNALI? Evo čemu služe poslednje rupe za pertle na patikama