U ISTOM STROJU ZA "VELIKU ALBANIJU": Oružane snage takozvanog Kosova i matice izvele zajedničku vojnu vežbu "Fekeni 23" u Bizi

E. V. N.

15. 12. 2023. u 13:23

ORUŽANE snage Al­banije i takozvane Kosovske be­zbednosne snage izvele su zajedničku vežbu "Feke­ni 23", na vojnom poligonu u Bizi, u Albaniji.

У ИСТОМ СТРОЈУ ЗА ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ: Оружане снаге такозваног Косова и матице извеле заједничку војну вежбу Фекени 23 у Бизи

Foto Fejsbuk

Ovim potezom, a nakon kratkotrajnog za­hlađenja odnosa, Tirana nastavlja ulogu vodećeg tutora Prištine, bez obzira na to što lažna država uporno krši me­đunarodne sporazume i hvali se nasleđem tero­rističke "Oslobodilačke vojske Kosova".

Premijer privremenih prištinskih instituci­ja Aljbin Kurti ne pro­pušta priliku da kaže kako je "KBS nasledni­ca OVK", čiji su oznake obavezan dekor na gotovo svim javnim proslavama. Tako je bilo i prošlog meseca, na obeležavanju dana tzv. kosovskih snaga, kada su u kasarni "Adem Jašari" mogli da se vide i pripadnici Kurtijeve vojske koji su uniforme okitili simbolima "ve­like Albanije". Potom su, povodom dana nezavisnosti Albanije, spe­cijalci tzv. Kosova sla­vili pozira­jući ispred amblema OVK, u maskirnim uniformama, s povezima preko li­ca, držeći automatske puške, dok su na glavama nosili keče.

Ministar odbrane pri­vremenih prištinskih institucija Ejup Maće­donci juče je objasnio šta su na istom poligonu ra­dile albanske i prištin­ske oružane snage:

- Svrha ove vežbe je ispitivanje kapacite­ta pešadije u zimskim uslovima, teren, a uslovi poligona u Bizi omoguća­vaju realizaciju ciljeva, proveru stečenih vešti­na i kapaciteta jedinica koje učestvuju u vežbi.

Takozvane Kosovske be­zbednosne snage formi­rane su pre pet godina, iako je Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti bila predviđena demilitari­zacija tzv. OVK i drugih naoružanih grupa Alba­naca na Kosovu i Metohi­ji. Prema tom dokumentu Kfor je jedina oružana snaga na KiM. Međutim, odlukom vlade u Prišti­ni, a donošenjem zakona, transformacija tzv. KBS u "vojsku" počela je od 2018, a planom je predvi­đeno da posle decenije u stroju bude 5.000 ljudi.

Zahvaljujući sponzori­ma koji im doturaju oruž­je i opremu, taj proces bi mogao da se završi i ra­nije. Od Turske su, na pri­mer, osim dronova, dobili i druge sisteme - haubice, minobacače, protivo­klopne sisteme, ofanziv­ne sisteme. Priština svoje oficire šalje i na školovanje u zemlje NATO, a organizuju i zajednič­ke vežbe. Kurti je upravo obnarodovao i da je vlada odlučila da dodatno otvo­ri kasu za tzv. KBS, pa će budžet za "odbranu" prema­šiti 200 miliona evra, odnosno dva odsto BDP.

Prištinski ministar odbrane Maćedonci po­hvalio se i da će nared­nih dana otputovati u po­setu SAD, gde bi trebalo da se sastane sa pomoćni­kom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejm­som O'Brajenom, ali i da će održati brojne sa­stanke sa zvaničnicima američkog ministarstva odbrane.

On je najavio i ambici­ozne planove za 2024:

- Prijavilo se 600 lju­di i polovina njih je za­vršila obuku, a polovi­na se trenutno obučava u KBS. To znači da se pri­bližavamo broju od 4.000 od ukupno 5.000 pripad­nika.

Kfor: Bezbedno okruženje svima

KOMANDANT Kfora Ozkan Ulutaš posetio je bazu Noting Hil u Leposavi­ću i istakao da NATO misija ostaje posvećena svakodnevnoj i potpunoj implementaciji mandata UN, sa ciljem da osigura bezbedno okruženje za sve. On je razgovarao sa komandantom baze i osobljem Kfora koje patrolira duž administrativne linije. Ulutaš je, takođe, posetio srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Vasilija Ostroškog, gde ga je dočekao otac Milutin Popadić, objavljeno je na fejsbuk-stranici Kfora.

* * * * * * * * *

OPTUŽNICA PROTIV ČETVORICE SRBA

I Luneta gone kao teroristu

SPECIJALNO tužilaštvo tzv. Kosova podiglo je optužnicu protiv Miluna Milenkovića zvanog Lune, Dejana Pan­tića, Aleksandra Vlajića i Momira Bakića, osumnjičenih za navodni napad ručnom bombom na kancelarije CIK u severnoj Mitrovici početkom decem­bra prošle godine. Naime, kako su pre­neli elektronski mediji na albanskom sa Kosova, četvorica Srba osumnjičena su da su počinili dela "terorizma, u cilju zastrašivanja građana i spreča­vanja lokalnih izbora u četiri severne opštine". Oni su, kako se navodi u optužnici, bacili dve ručne bombe na Kancelariju CIK čime su ugrozili živote službenika ove institucije.

Optužnica protiv okrivljenih je dostavljena Osnovnom sudu, koji je u obavezi da za desetak dana pripremi početno ročište. Od četvorice Srba u pritvoru je Milenković, koji je uhapšen u junu kada su ga pripadnici tzv. kosovske specijalne policije brutano pretukli.                                                                                                                     D. Z.

* * * * * * * * *

NA 25. GODIŠNjICU OD MASAKRA U "PANDI"

Okačili tablu, optužili DB

NA pravoslavnom groblju u Peći juče je služen pomen srpskim mla­dićima ubijenim pre 25 godina u kafiću "Panda". Pomen je služio paroh pećki Dragan Radovanović, a prisustvovala je i sestra nastra­dalog mladića Dragana Trifović sa suprugom. Tela pet ostalih mla­dića njihovi roditelji preneli su u centralnu Srbiju.

Pre dve i po decenije, 14. decembra 1998, oko 20 časova, dvojica maskiranih napadača otvorila su paljbu iz automatskih pušaka na goste kafića "Panda", kada su ubijeni Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević i Dragan Trifović (18).

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ovu tragediju je iskoristio za novu provokaciju, pa je organizovao posta­vljanje spomen-ploče na nekadašnji kafić.

- U jeku terora Srbije nad Albancima, na prostorije ovog kafića, 14. decembra 1998, po naređenju Državne bezbednosti Srbije, streljano je šestoro srpskih mladića - piše na tabli, na kojoj je poruka ispi­sana na albanskom, engleskom, pa srpskom jeziku.

* * * * * * * * *

MUSTAFA PRAVOSNAŽNO OSUĐEN U HAGU

Kazna manja za četiri godine

JEDNOM od bivših vođa terorističke OVK Saljihu Mustafi Žalbeno veće Specijalnog suda tzv. Kosova potvrdilo je juče osuđujuću prvoste­penu presudu za ratne zločine u aprilu 1999, ali mu je smanjilo kaznu. On je bio osuđen na 26 godina zatvora, a Žalbeno veće mu je umanjilo kaznu za četiri godine, i osudilo ga na 22 godine zatvora. Ovo je prva pravosnažna presuda za ratni zločin koju je izrekao sud u Hagu.

Ovo veće je odbilo sve žalbe Mustafe na prvostepenu presudu, ali je na kraju delimično prihvatilo onu na visinu kazne. On je osuđen za ratni zločin, protivpravno zatvaranje i ubistvo albanskih ci­vila zatočenih u aprilu 1999, u logoru na izolovanom imanju u selu Zlaš na KiM. Od najmanje šest zlostavljanih, jedan je preminuo od posledica mučenja. On je odgovoran i kao komandant logora, ali i kao neposredni učesnik u zlostavljanjima. S. J. M.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)