NI MRTVIM SRBIMA NE DAJU MIRA: Srpska lista o paljenju trobojke u Orahovcu

D.Z.

13. 11. 2023. u 15:37

SRPSKA lista saopštila je danas povodom paljenja srpske zastave, koja je deo spomen-obeležja kidnapovanim i ubijenim Srbima u Orahovcu, da nije prvi put da se čak ni preminulim Srbima ne da da mirno počivaju.

НИ МРТВИМ СРБИМА НЕ ДАЈУ МИРА: Српска листа о паљењу тробојке у Ораховцу

Foto: Novosti

Tokom proteklog vikenda na spomeniku ubijenim i kidnapovanim Srbima sa teritorije opštine Orahovac, koji su stradali od ruke albanskih ekstremista, zapaljena je srpska trobojka.

Iz Srpske liste poručuju da se Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno suočavaju sa provokacijama koje imaju za cilj zastrašivanje i progon Srba, kao i da je to prvi put da incident prolazi bez ikakve reakcije međunarodnih predstavnika.

"Jedan od mogućih razloga je i činjenica da se ti zvaničnici, ambasadori i drugi predstavnici međunarodnih organizacija nikada nisu udostojili doći na mesta stradanja srpskog naroda, da sa porodicama i prijateljima stradalih podele tugu i bol, saslušaju njihove muke i pozovu da se odgovorni kazne", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ističu da ćutanje neki prihvataju kao odobrenje da se ponovo koristi nasilje, ali da će oni u saradnji sa državom i porodicama stradalih nastaviti da neguju kulturu sećanja na, kako kažu, nevino stradale sunarodnike.

- Ma koliko rušili, skrnavili, uništavali tragove srpskog postojanja, podsećaćemo na to da zločinci nisu kažnjeni i da se pomirenje ne može graditi tako što se negiraju srpska stradanja, bol i suze srpskih majki. Na to imamo pravo, i moralnu obavezu pred stradalima, ali i potomcima - navode oni.

Dodaju da će oni koji od toga okreću glavu jednog dana pisati memoare i govoriti kako ih je sramota jer su ćutali.

- Ali to neće biti dovoljno da spasu svoje duše - dodaje se u saopštenju.

O ovom incidentu se, ranije danas, oglasila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju iz koje je saopšteno da je na spomeniku ubijenim i kidnapovanim Srbima sa teritorije opštine Orahovac tokom vikenda zapaljena srpska trobojka.

Kako se navodi paljenje srpske trobojke i skrnavljenje ovog spomenika akt je bezumlja albanskih ekstremista koji godinama pale sve srpsko želeći da na taj način obeshrabre Srbe i slome duh srpskog naroda koji odoleva svim napadima i iskušenjima, ma kakva ona bila. Dodaje se da će Kancelarija zajedno sa svojim predstavnicima na terenu, postaviti novu trobojku, kao što je i svaki put do sada obnavljala i gradila ono što "Kurtijevi ekstremisti" pale i ruše. Na tom mestu na ulazu u Veliku Hoču postavljeno je znamenje u spomen na 84 nevino stradalih Srba sa teritorije ove opštine tokom 1998. i 1999. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024