VUČIĆ URUČIO ORDEN GRENELU: "Istinski prijatelj, doprineo miru i stabilnosti u regionu" (VIDEO)

Novosti online

25. 10. 2023. u 13:12 >> 13:32

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić uručio je Ričardu Grenelu Orden srpske zastave prvog stepena za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

ВУЧИЋ УРУЧИО ОРДЕН ГРЕНЕЛУ: Истински пријатељ, допринео миру и стабилности у региону (ВИДЕО)

Foto Novosti

- Imam čast da u ime građana Srbije iskažem zahvalnost čoveku koji je za kratko vreme neumornim radom izvršio značajan uticaj na odnose Srbije i SAD i suštinski obogatio veze između naših naroda. Sa ponosom i zahvalnošću sa okupljamo kako bismo uručili odlikovanje Grenelu, mogu da kažem istinskom prijatelju Srbije i regiona. Uloga u dijalogu Beograda i Prištine nije samo doprinosila regionalnom miru i stabilnosti, već je igrala ključnu ulogu u jačanju veza između SAD i Srbije. Njegov mandat kao čoveka za dijalog pokazuje njegovu oštrinu, diplomatsko umeće i spremnost da čuje argumente druge strane. Grenel je tokom svoje službe demonstrirao objektivnost, intelektualno i političko poštenje i doslednost. Razgovori sa njim nisu uvek bili laki, naprotiv. Kada smo bili u Vašingtonu, sam se sećam koliko mi je bilo teško da odbijem ono što je Grenel tražio. Kada smo to učinili, Grenel nije zatvarao vrata, nije pretio i donosio odluke o kažnjavanju. Ja verujem da samo takva slobodna i samostalna Srbija može biti istinski i pouzdan partner i prijatelj SAD i svih u međunarodnoj zajednici - kazao je Vučić, prilikom uručenja ordena bivšem izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine u vreme administracije Donalda Trampa.

- Njegovo poznavanje srpske nacionalne filozofije doprinelo je da za vreme njegovog mandata ispisujemo stranice unapređenja duge istorije srpsko-američkih odnosa svedočeći istinu o dešavanjima na KiM i drugde u našem regionu i nakon svog posredničkog mandata on je doživljen kao pravičan i pravedan i daleko izvan granica naše zemlje. I zato je zauzeo posebno mesto u narodu Srbije i kod naših građana - rekao je predsednik.

- Pokazao je istinsku posvećenost dobrobiti srpskog naroda, ali i drugih naroda koji žive na ovim prostorima. Ono što je njegova glavna karakteristika je da je ekonomiju pretpostavljao politici. Da je dobro razumeo da kada budemo rešili ekonomske probleme, da ćemo rešiti i političke problem - rekao je Vučić.

- Danas odajući priznanje Grenelu, ponovo potvrđujemo našu nepokolebljivu posvećenost jačanju prijateljstva i saradnje između Srbije i SAD. Amerika 1776. i moderna Srbija 1804. gradili su temelje kuće na istim vrednostima. Vrednostima koje su, čini mi se, nikada aktuelnije i danas. Ambasadore Grenelu, hvala vam - naveo je predsednik.

- Hvala na izuzetnim naporima na unapređenju odnosa Srbije i SAD. Hvala vam na naporima koje ulažete u izgradnju mira i normalizaciju odnosa u našem regionu. Posebno vam hvala što govorite stvari koje znate da se mnogima ni u SAD, ni na Zapadu neće dopasti, ali se trudite da govorite istinu i imate taj pristup i intelektualnog i političkog poštenja kakav izrazito mali broj ljudi u našoj branši ima. Hvala vam i čestitam vam još jednom - zaključio je predsednik Srbije.

Foto Novosti

Predsednik Vučić uručio je, potom, odlikovanje Ričardu Grenelu.

Obraćanje Grenela

- Hvala vam mnogo, drago mi je da vas vidim, prijatelji. Prvo da kažem da ovo nije bila moja ideja, da ekonomiju pretpostavim politici, već ideja predsednika Trampa. Ja bih zaista mnogo pogrešio, ako ne bih Trampu zahvalio na tome. Ono što mi možemo da uradimo u ovom regionu, jeste da stavimo ekonomiju, radna mesta i otvaranje radnih mesta ispred političkog rada. Kao što dobro znate, ja volim Srbiju i ljude u Srbiji. Zaista sam počastvovan. Kao što znate, ja volim ljude ovde. Hvala mnogo - naveo je Grenel.

On se potom osvrnuo na dijalog Beograda i Prištine.

- Žao mi je što nemate partnera koji bi mogao da pomakne stvari unapred. Veoma sam bio jasan i kritički nastrojen prema Kurtiju. Sada pritisak mora da bude na Kurtiju i verujem da međunarodna zajednica ima odgovornosti da izvrši pritisak, da on ispuni ono na šta su se obavezali - kazao je Ričard Grenel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu