"OVDE IMAMO ZAJEDNICU JEDNAKIH I RAVNOPRAVNIH": Ministar Vučević na obeležavanju Dana opštine Dimitrovgrad (FOTO)

Novosti online

21. 09. 2023. u 15:10

IZASLANIK predsednika Republike Aleksandra Vučića potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas svečanoj sednici Skupštine opštine povodom obeležavanja Dana opštine Dimitrovgrad i opštinske slave Rođenje Presvete Bogorodice.

ОВДЕ ИМАМО ЗАЈЕДНИЦУ ЈЕДНАКИХ И РАВНОПРАВНИХ: Министар Вучевић на обележавању Дана општине Димитровград (ФОТО)

Foto: mod.gov.rs

Ministar Vučević u Centru za kulturu Dimitrovgrad uručio je opštinsku nagradu u vidu zlatnika, koja se tradicionalno dodeljuje svake godine, učiteljici Biljani Mihajlović za zalaganje i postignute rezultate u obrazovanju dece od prvog do četvrtog razreda.

Obraćajući se prisutnima i čestitajući praznik opštine, ministar odbrane citirao je srpskog političara i kreatora Srpsko-bugarskog sporazuma iz 1912. godine Milovana Milovanovića.

Foto: mod.gov.rs

- Moja politika je u stvari vezivati solidarnost Srbije i Bugarske i sa njom zaključiti pozitivan sporazum za rešenje Balkanskog pitanja po principu – Balkan balkanskim narodima“, koliko je ova politika bila dalekovida potvrdili su svi nesrećni naknadni događaji iz naše zajedničke istorije. Ali nam je ostavljeno u amanet da se duboko zamislimo nad ovim rečima doktora prava sa Sorbone i velikog nacionalnog delatnika i predsednika Srpske kraljevske Vlade. Znao je Milovanović da se moramo pogledati u oči i da moramo biti ono za šta nas je Bog stvorio, a to je braća i prijatelji koji su spremni da naprave dogovor, da naprave kompromis. I pre svega da moramo da se poštujemo – rekao je ministar Vučević.

On je istakao da nas na to opominje i srpski kralj Stefan Uroš II Milutin Nemanjić koga i danas poštuju i slave podjednako i Srbi i Bugari.

- Na to nas opominje i zajednička svetiteljka Paraskeva trnovska i beogradska jednako voljena i poštovana i od Bugara i od Srba. Ona koja je svom mučitelju i silnom caru oprostila sva zla i povratila mu vid na njegovu iskrenu molbu. Moramo se setiti i gledati onako kako nas je tome Sveta Petka podučavala - rekao je ministar Vučević i podsetio na freske Svetog Save i Svetog Stefana Nemanje u Rilskom manastiru, ali i na fresku Svetog Ivana Rilskog koja se nalazi u Hilandaru.

Foto: mod.gov.rs

Ministar Vučević podsetio je u svom obraćanju i na spomenik Pametnik koji se nalazi u opštini Dimitrovgrad gde su sahranjeni ljudi pali u bratoubilačkom ratu i gde ih je bugarski general zajedno sahranio.

- Ovde u Srbiji, u Dimitrovgradu, te su se molitve naših zajedničkih svetaca uslišile, Bogu hvala. Ovde imamo zajednicu, ne samo suživot Bugara i Srba, nego suštinsku zajednicu. Zajednicu jednakih i ravnopravnih. Zajednicu bratsku i čvrstu koja obogaćuje našu otadžbinu Srbiju kao državu. Imamo i Osnovnu školu „Hristo Botev“ i gimnaziju koja nosi naziv po našim zajedničkim svetiteljima „Kirilu i Metodiju“. I narodnu biblioteku „Detko Petrov“, ali i Kulturno-informativni centar bugarske nacionalne manjine „Caribrod“- rekao je ministar Vučević.

Ministar odbrane istakao je da je Dimitrovgrad primer koji treba slediti i da taj grad ima podršku Srbije.- Danas mi osnaženi i samosvesni tražeći rešenja svih pitanja po principu da Balkan pripada balkanskim narodima, duboko smo svesni da je naša zajednička istorija ubedljivo ukazala na to da u sukobu uvek gubi onaj koji napadne brata. I da uvek pobeđujemo kada smo zajedno. Zaključak precizan, jasan i matematički dokaziv. Zato, svesni sebe, svesni duše svoga naroda, ovde u Dimitrovgradu gradimo ono čemu se nadamo da će biti svenarodno. Zajednicu ravnopravnih kakvu su sanjali i knez Mihajlo i Vasil Levski. Neka nam naši zajednički molitvenici pred Bogom pomognu da u tome uspemo zajednički – naglasio je ministar odbrane čestitajući praznik.

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov đacima generacije uručio je laptopove, a povodom praznika opštine Dimitrovgrad uručio je i opštinska priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima i institucijama.

On je tom prilikom istakao da je između dva praznika u ovoj opštini urađeno mnogo.

- Mnogo toga je postignuto, mnogo toga urađeno, dogovoreno i mnogi projekti su već započeti, a ugovori potpisani. U narednom periodu nas očekuju ozbiljnije i mnogo veće investicije, ali to će građani moći da vide. Ono što je prednost male sredine, uz brojne mane, jeste to što se svi znamo, svi vide šta se radi i šta se uradilo i za to nije potreban marketing – rekao je predsednik opštine Dimitrov i zahvalio predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, Vladi Republike Srbije, kao i svima koji su doprineli poboljšanju uslova za život građana Dimitrovgrada.Ambasador Republike Bugarske Petko Dojkov rekao je da je veliko zadovoljstvo i čast da prisustvuje prazničnom danu.

Foto: mod.gov.rs

- Zahvaljujem predstavnicima opštine na pozivu i što poštuju predivnu tradiciju iz davnina i što nam omogućavaju da budemo deo nje u vašem divnom gradu koji čuva svoje bugarske korene. Dan koji zajedno danas obeležavamo, prepun je simbolike. Tokom godina, vera u dobrotu očuvala je Bugare i u najtežim vremenima. Čak i danas crkva na poseban način nastavlja da povezuje i okuplja ljude – rekao je ambasador Dojkov.

Obeležavanju Dana opštine Dimitrovgrad prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, vladika niški Arsenije, ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović i brojni gosti.

BONUS VIDEO: KARNEVAL U VRŠCU: Više od 600 veselih učesnika performansima razgalilo publiku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (36)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)