PETKOVIĆ O PRETNJAMA PRIŠTINE : "Očekujem još više Kurtijevih lažnih objava od četvrtka, jer on više ne zna šta će da radi" (VIDEO)

Novosti Onlajn

18. 09. 2023. u 12:22

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obrataća se danas javnosti u 12.30 časova.

ПЕТКОВИЋ О ПРЕТЊАМА ПРИШТИНЕ : Очекујем још више Куртијевих лажних објава од четвртка, јер он више не зна шта ће да ради (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Tanjug

Pitanja novinara

- Dok je predsednik Vučić govorio o deeskalaciji, kada je hteo da uložio autoritet da razgovara sa Srbima oko izbora, Kurti pravi začkoljice jer ne želi ikakve dogovore, on samo želi da nasilnim odlukama napadaju Srbe. Zamislitite da je te pretnje uputio predsednik Vučić, odmah bi nas bombardovali - rekao je Petković.

Obraćanje Petkovića

- Od kako su se završili razgovori u Briselu, Kurti se batrga u svom političkom mulju u lažima i izmišljotinama. To je činio i danas na konferenciji za štampu gde je izneo niz neistina i laži kada je reč o Beogradu i samom procesu dijaloga - rekao je Petković.

Petković kaže da Kurti to radi kako bi prikrio osudu EU nakon neuspešnog završetka razgovara gde je Borelj jasno rekao da je jedini krivac Kurti i Priština koja odbija da formira ZSO već više od 10 godina. 

- Kada Kurti kaže da nikada neće da formira ZSO, da ne želi da uđe u razgovore u izradi statuta onako kako je dogovoreno sporazumima iz 2013. i 2015., on je sam sebe isterao na čistac, da svi vide da Kurti ne želi dijalog ni kompromis. Niko od njega ne traži, kako on kaže, da on neće da da ZSO jer ne može da da kafu bez šoljice. Pregovori nisu ispijanje kafa kako to vide Kurti i Bisljimi. Oni su zagorčali život Srbima koji ne mogu da ga vide očima, a kamoli da piju kafu sa njim, sem nekih poput Rašića koji su prešli na stranu Prištine - kaže on.

Ponovio je da Kurti ne želi da razgovara o deeskalaciji, dok je predsednik Vučić pokazao da je za dijalog jer je to jedini način da zaštitimo srpski narod na KiM. Kaže da su Lajčaku i Borelj u Briselu dostavili spiskove stradanja srpskog naroda.

- Od 3. juna kada je izdato posebno saopštenje EU koje je usaglašeno sa svih 27 članica, i kada oni traže hitnu deeskalaciju od Kurtija, mi smo za ta dva meseca imali 22 eskalatorna poteza Prištine protiv Srba - kaže on.

Podsetio je na mere koje je EU zatražila od Kurtija, ali da njemu nije palo na pamet da to uradi što se pokazalo i napadom u Gračanici na srpske mladiće dok je on bio u Briselu.

Petković je podsetio na i dalje zadržavanje srpske robe, kao i pitanja o eksproprijaciji.

- Mi vidimo novo zaoštrvanje na terenu. Onda on kaže mi imamo dogovor iz Bratislave sa EU gde smo se dogovotili da idemo na smanjenje broja policajaca. To nije tačno. Jel to ono što piše u saopštenju EU da se hitno policajci povuku. Oni su rekli da su ih uklonili, a šta su zapravo uradili, pomerili ih 100 metara. EU kaže da se hitno ide u raspisivanje izbora, a Kurti kaže da će dati javno saopštenje gde će se to zatražiti. Jel to mera deeskalacije? I on danas kaže sve mere koje smo doneli ne daju nikakvog smisla. On time poručuje da nastavlja da preti Srbima. Odgovarajući na pitanje srspkog novinara rekao je da će Srbi platiti i patiti. Evo četvrti dan je prošao i niko iz međunarodne zajednice nije reagovao. Nije prošao nijedan dan a da neko kaže da je Priština kriva - kaže Petković.

Istakao je da EU uvek govorio o deljenju krivice i dodao da se sa kurtijem najmanje pregovara koji sve odbija, a da je problema na terenu sve više. 

- Za nas dijalog i kompromis su način da sačuvamo srpske živote i mir, ne samo na KiM već celog Zapadnog Balkana. Kurti će nastaviti da se služi trikovima, a svi su videli da on ne želi ZSO i to je rekao Vučić. Ona predstavlja kičmu dijaloga. A Kurti kaže da dijalog nije uspeo jer Beograd insistira na ZSO. Pa hvala mu što je to rekao. Time se jasno vidi da se predsednik bori za prava ljudi na KiM. Kad je srpski narod u pitanju, ovde Priština treba da ispuni ono na šta se obavezala, a svoj potpis stavila EU, a to je formiranje ZSO kako je dogovoreno 2013. i 2015., a ne onako kako žele Kurti i Bisljimi koji žele to u skladu Ustava tzv. Kosova, a to je da se ponište 22 od 23 principa koji su dogovoreni 2015. Šta će nama ZSO kao ljuštura? To nam ne treba. Što idemo u Brisel da pregovaramo. Jer ne priznajemo tzv. Kosovo kao državu. Idemo jer tražimo politička rešenja. A to što se on poziva na izjave Mogerinijeve i novinski tekst Šolea i Eskobara i to je sad izvor prava. Gde to ima? A po strani se stavlja ono što je uradio upravljački tim - rekao je Petković.

Kaže da će lažnih objava biti još više od četvrtka jer oni ne znaju šta će više da rade i podsetio da ne postoji drugo rešenje sem političkog u Briselu.

Podsetimo, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da nedavni dijalog u Briselu nije bio uspešan zbog Beograda koji je uslovljavao da se osnuje Zajednica srpskih opština, pre nego što se primene Briselski i Ohridski sporazum.

On je na konferenciji za novinare rekao da ZSO ne može da bude uslov za implementaciju sporazuma i da se to pitanje mora rešiti u okviru 10 tačaka Osnovnog sporazuma, prenosi Ekonomija onlajn.

- U pozivu na sastanak nije definisana konkretna tačka dnevnog reda, ali rečeno je o planu implementacije postignutog sporazuma. Naš predlog je bio zasnovan na principu inkluzivnosti, što je značilo da svaki član treba da bude uključen u plan implementacije. Nisam ja otkrio princip sveobuhvatnosti. Obaveza implementacije svakog člana je navedena u aneksu. U tom aneksu je prikazano da svaki član osnovnog sporazuma mora da se implementira i da strane moraju da ga implementiraju - rekao je Kurti.

On je kazao da je na sastanku sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i visokim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom od njega zatraženo da odmah pređe na pregovore u vezi sa članom 10.

- Jasno sam stavio do znanja da se ne možemo dogovoriti bez implementacije članova. Jasno sam vam stavio do znanja da bi sledeći korak trebalo da bude dogovor o planu redosleda. Na sastanku nismo postigli razumevanje - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (53)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu