ROTU SU SRBI SAMI KRIVI ZA NATO BOMBARDOVANJE Bistron: Optužbe na račun Vučića diplomatska uvreda

Novosti Onlajn

14. 09. 2023. u 12:51

OPTUŽBE predsednika Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaela Rota na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića su diplomatska uvreda, a posebno je problematično što je takav način razmišljanja tipičan za celu nemačku saveznu vladu, kaže za Kosovo onlajn šef spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternativa za Nemačku Petr Bistron.

РОТУ СУ СРБИ САМИ КРИВИ ЗА НАТО БОМБАРДОВАЊЕ Бистрон: Оптужбе на рачун Вучића дипломатска увреда

Foto: EPA

- Taj način razmišljanja da je Putin uvek kriv za sve loše u svetu, a Vučić za sve loše na Balkanu, tipičan je za nemačku saveznu vladu. U Rotovim očima Srbi su sami krivi za NATO bombardovanje Beograda, čime je prekršeno međunarodno pravo - konstatuje Bistron.

Zato smatra da Rot i nije diplomata, već "gadni demagog" i agitator.

- Kao predsednik Odbora za spoljne poslove, on je apsolutno pogrešan izbor - jasan je Bistron.

On je naglasio da ovakvim optužbama nemačka vlada pokušava da skrene pažnju sa sopstvenih neuspeha.

- I pored svih uveravanja i obećanja iz Berlina i uprkos milijardama iz SAD i EU, (tzv.) Kosovo još uvek nije prava država. Posle četvrt veka, to je i dalje neodrživa struktura koja je na nepravedan način odvojena od jedne funkcionalne države - rekao je Bistron.

Naglasio je da je Nemačka poslednjih meseci želela da "glavom probije zid" i iznudi sporazum između Srba i vlasti u Prištini, u čemu nije uspela.

- Sporazum nije potpisan uprkos višemesečnim naporima specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i velikom pritisku Berlina. Visoki predstavnici Srbije i (tzv.) Kosova su se čak i posvađali prilikom posete Bundestagu, a dogovora nema na vidiku - primetio je Bistron.

On je naveo i da su Rotove izjave o navodnom nepoštovanju demokratskih vrednosti u Srbiji podsmevanje, s obzirom na masovno gušenje opozicije u Nemačkoj.

- Nijedan nemački predstavnik nema pravo da se usudi da kritikuje Srbiju ili bilo koju drugu evropsku zemlju - rekao je i podsetio da su u Nemačkoj opozicionari mesecima u zatvoru bez osude, a kritički nastrojeni novinari zastrašeni i podvrgnuti pretresima kuća, dok mirne demonstrante i opozicione političare i sindikaliste kritične prema vladi, policija brutalno tuče.

- Demokratski izbori se poništavaju, a opoziciji uskraćuju važne funkcije u parlamentu. Nemačka je jedina zapadna zemlja u kojoj se tajna služba koristi za praćenje i klevetanje opozicije. Niko odgovoran za ove zločine nema pravo da kritikuje druge zemlje zbog navodnih demokratskih deficita. Nemačka je dugo bila na stubu srama i Savet Evrope bi trebalo da je nadgleda zbog kršenja ljudskih prava - zaključio je Bistron.

BONUS VIDEO: Kurtijeva policija bez oznaka maltretira Srbe u Kosovskoj Mitrovici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave