BRAZIL ŠANSA ZA SEDNICU O KOSMETU? Srbija će izabrati pravi momenat da zatraži raspravu na Ist Riveru

S.Rovčanin Tomković

25. 08. 2023. u 09:00

SRBIJA će zbog pritisaka na naš narod na Kosovu i Metohiji koji ne jenjavaju i konstantnog kršenja Rezolucije SB UN 1244, veoma brzo zvanično zatražiti da se održi sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na temu južne srpske pokrajine, a, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, traži se pravi trenutak.

БРАЗИЛ ШАНСА ЗА СЕДНИЦУ О КОСМЕТУ? Србија ће изабрати прави моменат да затражи расправу на Ист Риверу

FOTO: Tanjug/AP

Trenutno su predsedavajuće SB UN Sjedinjene Američke Države, zatim u septembru funkciju rukovodećeg preuzima Albanija, dok će u oktobru palica u ruke Brazilu, zemlji koja ne priznaje lažnu državu.

Možda je šansa da Beograd upravo iskoristi predsedavanje velike južnoameričke države i da se, pre redovnog zasedanja o Kosovu i Metohiji na Ist Riveru (dosad je održavano u drugoj polovini oktobra meseca), o istoj temi prethodno priča i na zahtev Srbije. U slučaju da se tada ne održi zasedanje na ovu temu, situacija za nas je povoljna i narednih meseci. Jer, tokom novembra predsedava Kina, a sledećeg meseca Ekvador, a obe države ne priznaju tzv. Kosovo.

Procedura je jasna - s obzirom na to da mi nismo članica SB UN, zahtev mora da podnese neka druga zemlja koja je deo Saveta. Ta država predlaže i tačku dnevnog reda, a o usvajanju se glasa na sednici, i dovoljno je da "za" bude devet, od ukupno 15 članica, dok pravo veta ne postoji. Praksa pokazuje da se ne odugovlači sa zakazivanjem sednice i da ona bude u istom mesecu kada je i tražena. U raspravi, bez prava glasa, može da učestvuje i zemlja koja nije članica SB UN, a pod određenim uslovima, pa čak i nečlanica Ujedinjenih nacija.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je da je neophodno insistirati na sazivanju vanredne sednice SB UN o KiM i na njoj razgovarati o veoma teškom položaju Srba u južnoj Pokrajini.

- Neophodno je svakako insistirati na sazivanju vanredne sednice Saveta bezbednosti UN u skladu sa taktičkom postavkom, a opet povezano sa rotacijom na mestu predsedavajućeg SB UN, proceniti najbolji mogući momenat kako bi ta inicijativa imala šanse za uspeh, a na toj sednici je opet neophodno razgovarati o veoma teškom položaju naših sunarodnika - naveo je Starović.

Bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović smatra da nema rešenja za Kosovo i Metohiju bez SB UN, koji je "svojom rezolucijom 1244, 10. juna 1999. ponudio osnovni kompropis koji pretpostavlja interese Srbije, ali i članica SB".

- Sadržaj ovog dokumenta je opšteobavezujući za sve članice UN, kao i one koje su članice EU i NATO. Niko na svetu nije izuzet od odluka jedinog svetskog foruma koji ima ovlašćenja da se bavi pitanjima mira i bezbednosti - istakao je Jovanović, za "Novosti". - Rezolucijom 1244 je utvrđena obaveza da se konkretizacija kompromisa izvrši uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, povelje UN i međunarodnog prava.

Inače, na zahtev tadašnje vlasti u Srbiji, a odlukom Skupštine UN, kosovsko pitanje je iz "kuće sveta" prebačeno u evropsko drvorište, što mnogi tumače kao veliku grešku, jer većina evropskih zemalja priznaje lažnu državu, dok je na svetskom nivou situacija znatno povoljnija po nas.

Bez priznavanja od šest članica

SAVET bezbednosti ima 15 članica. Pet su stalne - SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija. Među deset nestalnih država trenutno su Albanija, Brazil, Ekvador, Gabon, Gana, Japan, Malta, Mozambik, Švajcarska i Ujedinjeni Arapski Emirati. Od trenutnog sastava SB UN, devet država je priznalo tzv. Kosovo (SAD, Velika Britanija, Francuska, Albanija, Gabon, Japan, Malta, Švajcarska i UAE). Gana je povukla priznavanje 2019, a lažnu državu ne priznaje još pet članica SB UN - Rusija, Kina, Brazil, Ekvador i Mozambik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)