DŽUDI IZBACUJE SRBE IZ VLADE: Mesto samo onima koji podržavaju NATO u Ukrajini

V. Kadić

29. 07. 2023. u 07:00

ČIM se pojavio zračak nade da bi Srbi u Crnoj Gori mogli imati svoje predstavnike u budućoj izvršnoj vlasti (koalicija "Za budućnost Crne Gore") usledila je nova ucena američke ambasade u Podgorici predsedniku Jakovu Milatoviću i njegovom saborcu iz Pokreta "Evropa sad" i potencijalnom premijeru Milojku Spajiću.

ЏУДИ ИЗБАЦУЈЕ СРБЕ ИЗ ВЛАДЕ: Место само онима који подржавају НАТО у Украјини

Foto: Ambasada SAD

U oprobanom maniru, kršeći sve norme Bečke konvencije, odlazeća ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke Crnogorcima je poručila koga ne želi da vidi u budućoj izvršnoj vlasti i jasno stavila do znanja da će podršku Vašingtona za ulazak u Vladu dobiti samo oni koji podržavaju, između ostalog, odnos NATO saveza prema Ukrajini!

Sada su na potezu Milatović i Spajić čiji pokret je bio inicijator poštovanja deset principa za formiranje nove vlasti, kao "deset božijih zapovesti". Između više članova postoji i onaj koji precizira da će struktura kabineta biti definisana proporcionalno izbornom rezultatu koji su postigli konstituenti novog saziva državnog parlamenta. Ukoliko se ne bude slušala Amerika, već se do kraja sprovela ova načela, onda bi premijer bio iz Pokreta "Evropa sad" koji je osvojio 24 mandata na izborima 11. juna, a predsednik Skupštine iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" koja broji 13 poslanika. Iz američke ambasade su naveli da sa interesovanjem iščekuju formiranje nove izvršne vlasti, i uz već navedeno, saopštili da podržavaju građansku prirodu države, poštovanje ljudskih prava, unapređenje uslova za rad dinamičnog civilnog društva težeći unapređenju reformi za postizanje tih ciljeva.

Posle skandaloznog stava Rajnkeove juče su se sastali Spajić i Knežević. Prema saznanjima "Novosti" razgovaralo se o modelu da ZBCG uđe u buduću izvršnu vlast, odnosno da podela pozicija u Vladi reflektuje izbornu volju građana.

Politički analitičar Boško Vukićević kazao je da stav američke ambasade potcenjuje slobodni izbor, želje i interese građana Crne Gore.

- Dakle, očekivani stav američke ambasade ne samo da je antidemokratski, već je i nevaspitan, jer ne odražava nepisana pravila diplomatskog obraćanja. Očigledno je da SAD zanemaruju diplomatska pravila u odnosu prema onim državama koje smatraju svojim formalnim kolonijama. Ovakav stav američke ambasade predstavlja kontinuitet grubog mešanja u unutrašnje prilike u Crnoj Gori. Na ovaj način izvanjci žele da opet spreče ulazak koalicije "Za budućnost Crne Gore" u Vladu, jer je jasno da rukovodstvo tog saveza ne može formalno zastupati politike koje su sušta suprotnost volji i željama ljudi koji su za njih glasali.

Dritan spremio tortu

PRVI čovek crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da mu ne pada teško to što uskoro više neće biti premijer i ističe da će naslednika dočekati sa tortom.

- Ne, apsolutno. Ja, verujte, mislim da ću osetiti veliko olakšanje, s tim što su krenuli da prave Vladu brzo, i mislili smo da će to da bude do avgusta. Verujte toliko ima obaveza da će Vlada morati da radi celi avgust.

Naš sagovornik ocenjuje da stav ambasade SAD treba razumeti i kao neku vrstu upozorenja budućem mandataru i novoizabranom predsedniku, iz redova Pokreta "Evropa sad".

- Da li će oni podleći ucenama i prikrivenim pretnjama, ili će pak braniti dostojanstvo naše države - uskoro ćemo saznati - zaključuje Vukićević.

Inače, Milatović će u ponedeljak u rezidenciji na Cetinju započeti konsultacije o davanju mandata za sastav nove vlade. Prvi će na kanabetu biti lider PES-a Spajić, pa nakon njega nosilac liste koalicije "Zajedno" koju je predvodio DPS, Danijel Živković. Za utorak je zakazan razgovor sa čelnicima bloka ZBCG Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, a nakon njih sa predsednikom Demokratske Crne Gore Aleksom Bečićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (25)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)