PROTESTI KIDNAPOVANI ŽRTVAMA: Otvoreno pismo roditelja dece iz OŠ "Vladislav Ribnikar"

Novosti online

23. 06. 2023. u 12:36

NA portalu "Javni servis" objavljen je tekst pod naslovom "Protesti kidnapovani žrtvama" koji govori o otvorenom pismu roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar".

ПРОТЕСТИ КИДНАПОВАНИ ЖРТВАМА: Отворено писмо родитеља деце из ОШ Владислав Рибникар

Foto: Zoran Jovanovic

„Prošle subote, roditeljima OŠ „Vladislav Ribnikar“ opozicija nije dozvolila da se okupe i govore na protestu „Srbija protiv nasilja”.

Najpre su roditelji, do samog subotnjeg jutra, držani u neizvesnosti da li će im stranke, koje formalno organizuju protest, dozvoliti da govore, a onda je usledilo uslovljavanje: prvo, da može da govori samo jedan, i to tako što će opozicione stranke birati govornika, pošto su neki roditelji „kontroverzni“, jer su nekad bili aktivni u pokretu Novi 6. oktobar, koji se bori za tranzicionu pravdu.

Tražili su kontrolu nad sadržajem nastupa i tog jednog predstavnika roditelja koga su odabrali. Kada su roditelji objavili na društvenim mrežama šta se desilo, usledili su brojni pozivi na sastanke pred sâm protest, uz uobičajeno etiketiranje da svako ko ne igra onako kako opozicija svira, pomaže režimu, koji „samo što se nije srušio”. Na protestu su, posle svega, govorili student, otac žrtve pedofila u jednoj školi, i „fudbalski radnik“. Roditelja „Ribnikara“, u kome je poginulo devetoro dece, nije bilo.

Posmatrajući samoreklamiranje opozicionih lidera na protestima, došli smo do zaključka da se oni, nažalost, pretvaraju u njihovu predizbornu kampanju, ukoliko to nije bio slučaj još od samog početka. Nama su, ipak, protesti najbitniji, pa ćemo se ovog puta uzdržati od toga da javno podelimo ko je to sebi dozvolio da komentariše podobnost pojedinih roditelja dece iz „Ribnikara”, niti ćemo objaviti ko nas je sve od opozicionih lidera ignorisao kada smo pokušali da uspostavimo komunikaciju sa njima. Pristup roditeljima bila je uskratila samo televizija Pink. Čak je i RTS hteo da omogući neke minute, uz uslov da ne bude uživo, već snimljeno.

Roditelji na protestu nisu hteli da ponavljaju opšta mesta koja su se toliko puta čula do sad, da je protest izgubio svoju oštricu. Oni su hteli da istaknu koliko je endemskog nasilja prema deci i, suštinski, nedostatka ljubavi prema deci u srpskom društvu. Organizatorima protesta, međutim, kao da nije stalo do dece. Oni izgleda žele da se „malo odmaknu od Ribnikara“, dok se na mestu krvoprolića peru podovi, uklanjaju sveće i cveće, direktno krše nalazi Prosvetne inspekcije, sprema se početak nove školske godine, a svi odgovorni ostaju na svojim pozicijama.

Roditelji „Ribnikara“, čini se, nisu poželjni na protestu koji su građani pokrenuli zbog masakra u „Ribnikaru“ i Mladenovcu. Nema govornika iz „Ribnikara“. Nema govornika iz Mladenovca. Zato ima mesta za govore o stanju u profesionalnom sportu. Ima mesta za političke ceremonijale u trajanju od skoro jednog sata, pre protestne šetnje. O govornicima, taktici, obliku protesta, odlučuje isključivo opozicija, bez ikakvih konsultacija sa pokretima, aktivistima i drugim formalnim i neformalnim grupama pobunjenih građana, koje se svakog vikenda okupljaju, ne zbog njih, već zbog žrtava u Ribnikaru i Mladenovcu i, u krajnjoj liniji, zbog svojih života.

Ne želimo da verujemo u to da su stranke opozicije kidnapovale protest. Ne želimo da verujemo da se protestom upravlja na ovako nezgrapan način, da se ovolika građanska energija iz nedelje u nedelju traći, zbog toga što pojedinci iz opozicije, zapravo, rade za režim. Opozicija nije vlasnik ovog protesta. Narod je vlasnik protesta.  Nedopustivo je da isključivo opozicija odlučuje ko može, a ko ne može da govori, koliko i kako sme da govori, i šta sme da kaže. Posedujemo SMS poruke iz kojih se vidi šta su od nas tražili i koje su uslove postavljali, ali ih, zarad opšteg interesa, nećemo objavljivati ovog puta.

Nema kalkulacija sa roditeljima: ni ko su, ni koji su, ni da li nekome pripadaju… Obraćanje roditelja posle masakra nije borba za vlast ili povlastice… nego krik. Zahtevamo od organizatora protesta, koji su se na početku dičili time kako su oni samo „formalni organizatori”, „da ne bi došlo do provokacija”, da otvore vrata za učestvovanje u organizaciji protesta onima s kojima nisu u direktnom političkom dogovoru, pa i onima s kojima se politički ne slažu.

Hteli oni to ili ne, sudbina ove narodne pobune je stvaranje i novih političkih organizacija koje će učestvovati u izgradnji časne i pristojne opozicije. Sadašnja opozicija u ovome mora da prepozna realnost i svoje buduće saveznike. U suprotnom će izvršiti političko samoubistvo, što nikome ne treba u danima kada svi moramo biti ujedinjeni u borbi za Srbiju bez nasilja i demokratiju", navodi se u tekstu koji je potpisan sa "Inicijativa Roditeljska samoodbrana OOŠ Vladislav Ribnikar".

Vidojković u Danasu o pismu roditelja "Ribnikara"

Jedan od glasnika dela opozicije i političkih protesta Marko Vidojković napisao je tekst za Danas o upravo ovom pismu.

- Prekjuče je „Roditeljska samoodbrana OŠ Vladislav Ribnikar“ objavila saopštenje u kom se požalila na to da su organizatori protesta, na njihovu molbu da se pojave kao govornici, odgovorili tako što su cenili podobnost potencijalnih govornika, a opozicioni lideri im nisu odgovarali na poruke, kako bi se ovaj nesporazum razrešio, navodi on u tekstu.

BONUS VIDEO:

U SAMO SAT VREMENA: Dve oprečne izjave Aleksića o premijerki Brnabić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave