MINISTARSTVO ODBRANE O HAPŠENJU POLICAJACA LAŽNE DRŽAVE: Odgovor na Kurtijeve laži

Novosti online

15. 06. 2023. u 15:43

MINISTARSTVO odbrane Republike Srbije oglasilo se saopštenjem povodom insinuacija premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija, u kom ističu da Vojska Srbije ni na koji način nije učestvovala u hapšenju trojice naoružanih pripadnika tzv. kosovske policije.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ О ХАПШЕЊУ ПОЛИЦАЈАЦА ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Одговор на Куртијеве лажи

Foto: MUP

- Insinuacije premijera Privremenih institucija samouprave u Prištini da je Vojska Srbije umešana u "kidnapovanje trojice službenika kosovske policije" unutar teritorije Kosova i Metohije samo su nastavak kampanje laži, manipulacija i protivpravnog nasilja koje nad Srbima sprovode prištinske vlasti. Vojska Srbije izvršava zadatke na kontroli Kopnene zone bezbednosti i obezbeđenju administrativne linije sa Kosovom i Metohijom u potpunosti se pridržavajući Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Vojno-tehničkog i svih drugih potpisanih sporazuma. U realizaciji ovih zadataka Vojska Srbije blisko sarađuje sa drugim snagama bezbednosti Republike Srbije i Kforom, sa kojim ostvaruje profesionalne kontakte na svim nivoima radi praćenja situacije na terenu i očuvanja sigurnog i bezbednog okruženja - navodi se u saopštenju.

Kako ističu iz resora, u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom, kojim je definisano raspoređivanje međunarodnih bezbednosnih snaga u našoj južnoj pokrajini, potpisani su sporazumi kojima je precizirano postupanje i Kfora i snaga bezbednosti Republike Srbije na obe strane duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

- Reč je o Sporazumu o privremenim operativnim procedurama za saradnju i koordinaciju na obe strane duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom i uputstvu za njegovu primenu. Navedenim sporazumom dato je odobrenje snagama Republike Srbije da budu u Kopnenoj zoni bezbednosti, uspostavljene su procedure za saradnju, koordinaciju i prevazilaženje konflikata i usaglašeno je da će strane sporazuma sprečavati ilegalne prelaske administrativne linije. Ovi sporazumi ne prepoznaju druge snage sem Kfora i snaga Vojske Srbije i policije, iz čega proizilazi da je u blizini administrativne linije nedopustivo prisustvo drugih naoružanih lica ili formacija - piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Iz ministarstva najoštrije osuđuju sve pokušaje destabilizacije bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji, i ističu da Vojska Srbije ostaje nepokolebljivo posvećena profesionalnom i odgovornom izvršavanju zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti, u skladu sa dodeljenim misijama i zadacima i svim potpisanim sporazumima u cilju očuvanja mira i stabilnosti.

AKCIJA SRPSKE POLICIJE: Na teritoriji centralne Srbije uhapsili do zuba naoružane Kurtijeve specijalce

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)