KURTI NASTAVLJA DA HAPSI SRBE, CILJ MU JE RAT: Svi detalji akcije ROSU u Severnoj Mitrovici

D. Zečević/S. Rovčanin Tomković

14. 06. 2023. u 00:17

UMESTO da smiruje situaciju na severu Kosova i Metohije, gde već dve nedelje Srbi protestuju tražeći povlačenje specijalnih jedinica i nelegalno izabranih gradonačelnika Albanaca, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti dolio je ulje na vatru hapšenjem još jednog Srbina Miluna Milenkovića Luneta, sportiste i kik-boks trenera iz Severne Mitrovice.

КУРТИ НАСТАВЉА ДА ХАПСИ СРБЕ, ЦИЉ МУ ЈЕ РАТ: Сви детаљи акције РОСУ у Северној Митровици

D.Z.

Umesto da povuče svoje snage koje su mimo svih pravila na severu, da otkrije ko je pucao u Dragišu Galjka dok je mirno iskazivao protest, Kurti je poslao dodatne pripadnike ROSU, koji su tokom hapšenja upirali oružje u slučajne prolaznike.

Tokom ove akcije oglasile su se sirene za uzbunu u Mitrovici, a Srbi su se okupili nakon hapšenja da bi izrazili nezadovoljstvo novom provokacijom. Kako je objasnio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, Kurti je ovim potezom pokazao da je zainteresovan samo za sukobe i rat na Kosovu i Metohiji.

- Po Kurtijevom nalogu, u centru severnog dela Kosovske Mitrovice, kod frizera je uhapšen Milun Milenković Lune. Njega je mesecima jurila kosovska policija, jer je borac za srpske interese. Fizerski salon su opkolili sa osam vozila. Tokom hapšenja napravljeno je opsadno stanje, veliki broj specijalnih snaga je ušao u severni deo, policija je bacala suzavac na ljude na ulicama i nišanila slučajne prolaznike - rekao je Petković, i dodao da Milenković nije kriminalac, nema kriminalni dosije, već ima puno medalja. Prema njegovim rečima, ne postoje nikakvi dokazi da je Milenković kriminalac.

- Kurti dovlači nove snage umesto da ide u pravcu deeskalacije. Beograd će dati sve od sebe da sačuva mir. Okupatori dolaze na sever i nišane u ljude. Predsednik Aleksandar Vučić je posle hapšenja razgovarao sa izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, ali i brojnim međunarodnim zvaničnicima kako bi izvršili pritisak na Kurtija i urazumili ga - naveo je Petković, pozivajući Kfor da hitno reaguje i "skloni sa severa ROSU okupatore, jer tamo neće biti mira dok ne uklone nelegalne snage".

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjalj Svečlja prethodno je naveo da je Milenković jedan od vođa "kriminalne grupe Civilna odbrana i da je glavni organizator napada na Kfor u Zvečanu".

On je to napisao na "Fejsbuku" i dodao da je "prošlo vreme kriminalnih bandi":

- Prilikom njegovog hapšenja napadnuti su pripadnici kosovske policije, pri čemu su trojica lakše povređena. A tek koji minut pre hapšenja koje je izazvalo dodatne tenzije, Kurti je ambasadorima Kvinte izneo "plan u pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu", a predlog je uputio i visokom predstavniku EU Đozepu Borelju.

- Prva tačka je vladavina prava na severu, hitno privođenje pravdi svih koji su primenili nasilje nad kosovskom policijom, NATO vojnicima i novinarima, druga - momentalno povlačenje nasilnih grupa i zaustavljanje kriminalnih aktivnosti, treća da će kosovska policija i Kfor ili Euleks vršiti zajedničke bezbednosne procene svakih 15 dana, četvrta da će vlada Kosova koordinisati sa svim akterima i raspisati vanredne izbore, a peta da Kosovo i Srbija treba odmah da se vrate za pregovarački sto, a da se lideri sastanu na visokom nivou ove nedelje u Briselu - rekao je Kurti. - Interesuje me da budu novi izbori na severu, razumem da je izlaznost bila mala, legitimitet je daleko od savršenog u tim opštinama, ali ostali nemaju nikakav legitimitet. Ovo je moja ponuda zasnovana na odgovornostima koje imam i čekam odgovor i dalje razgovore sa Briselom o ovom pitanju.

RSE: Kabinet Borelja predložio mere protiv tzv. Vlade Kosova i Aljbina Kurtija

KABINET visokog predstavnika Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja sastavio je predlog paketa mera usmerenih protiv Vlade tzv. Kosova i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija za koje se smatra da nemaju političku volju da preduzmu neophodne mere u pravcu deeskalacije situacije na severu KiM, prenosi Radio slobodna Evropa, pozivajući se na saznanja iz diplomatskih izvora.

Više o tome čitajte OVDE.

Specijalni izaslanik Lajčak rekao je da zajedno sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom, nastavlja sa naporima da se omogući i podrži održivo političko rešenje, iako posle njihove posete regionu, "uprkos nekim pozitivnim signalima, tenzije i dalje rastu".

Ispraćaj jajima i farbom

MINISTAR za infrastrukturu tzv. vlade Kosova Ljiburn Aljiu posetio je juče ujutru u zgradi Opštine Leposavić novopostavljenog gradonačelnika Ljuljzima Hetemija, koji već 17 dana ne napušta zgradu te samouprave. Gost je izašao nakon pola sata, a okupljeni Srbi su crvenom farbom i jajima gađali džip u kojem se nalazio ministar. Aljiu je iskoristio trenutak da "u zoru", kada je manji broj ljudi bio okupljen ispred Opštine, uđe kod Hetemija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (57)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)