SERVER: SAD trenutno pružaju stopostotnu podršku Srbiji

Novosti online

31. 05. 2023. u 13:57

AMERIČKIA ekspert za Zapadi Balkan i profesor na Univerzitetu Džon Hopkins, Danijel Server istakao je da razume želju premijera Kosova Aljbina Kurtija da vrši zakonska ovlašćenja širom Kosova, ali da SAD trenutno podržavaju Beograd u potpunosti, prenosi kosovo-online.

СЕРВЕР: САД тренутно пружају стопостотну подршку Србији

Foto: D. Zečević

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je "stvorio situaciju da Kosovo izgubi podršku najmoćnijeg saveznika".

"Ne slažem se sa Amerikancima oko toga šta rade, ali moramo biti realni, Kosovu je potrebno da EU i SAD odobre akcije koje će preduzeti u budućnosti", rekao je Server.

Smatra da je Prištini potrebno i odobrenje Srba sa Kosova, i da ne očekuje da će novi gradonačelnici moći da vrše vlast bez toga.

"Biće pritiska na Kurtija da Srbima obezbedi neophodne resurse, ali glavna stvar je da se izvučemo iz ove zbrke", rekao je Server.

Server je dodao da Amerika nije kritikovala Srbiju zbog "napada na trupe Kfora",  ističući da Vašington Beogradu pruža stopostotnu podršku.

Prema njegovim rečima, obavljanje funkcije gradonačelnika iz drugih objekata nije problem, koliko povlačenje specijalnih jedinica tzv. Kosovske policije.

"Nisam na terenu, ne mogu da razgovaram sa ljudima da bih preciznije znao kakva bi bila akcija, ali pretpostavljam da ako Amerikanci zatraže da gradonačelnici ostanu u nekom drugom objektu, to neće biti problem. Zahtev za povlačenje Kosovske policije vidim kao problem", kazao je Server.

On je rekao da je u Zvečanu bilo "minimalnog nasilja policije, a maksimalnog nasilja od strane Srba".

(Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (13)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada