LEGALIZUJU OTIMANJE ZEMLJE NAŠEM NARODU: Priština u tajnosti priprema propis o eksproprijaciji

D. Zečević-M. Stanojković

27. 04. 2023. u 08:00

POSLE nelegitimnih izbora, održanih u kontej nerima i nametanja svojih gradonačelnika u srpskih opštinamana severu Kosova i Metohije, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima novinstrument za podizanjetenzija, destabilizaciju prilika na terenu i proterivanje Srba iz pokrajine.

ЛЕГАЛИЗУЈУ ОТИМАЊЕ ЗЕМЉЕ НАШЕМ НАРОДУ: Приштина у тајности припрема пропис о експропријацији

Baze na severu Kosova i Metohije , Foto D. Milovanović

Vlast u Prištini, naime, pokrenula je proceduru za donošenje novog zakona o eksproprijaciji, a čiji je cilj da se legalizuje otimačina srpske zemlje na severu.

Prema članu 7 ovog zakona, "legitimni javni interes odnosi se na objekte, poligone, kasarne, telekomunikacione vodove za vojne, policijske i druge organe državne i nacionalne bezbednosti, uključujući bezbednosna područja oko njih". To u praksi znači da bilo koji objekat ili zemljište Priština može da proglasi za "javni interes" i da na tom mestu gradi nelegalne policijske i vojne baze.

Kako ukazuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, nema sumnje da je reč o novom pokušaju otimanja koje Priština pokušava da legalizuje po sopstvenim zakonima, a zarad ostvarivanja okupatorskih interesa:

- Priština je angažovala tzv. ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da u tajnosti izgradi novi zakon o eksproprijaciji. Sa našim predstavnicima na terenu, pravnim timovima i nevladinim sektorom nastavićemo pravnu borbu za zaštitu interesa i vlasništva srpskog naroda u pokrajini. Obratićemo se i svim međunarodnim misijama i EU kako bi se ovakva pravna uzurpacija sprečila. Član predsedništva Srpske liste Slavko Simić kaže, za "Novosti", da će SL biti uz svoj narod i da će zajedno sa državnim vrhom, Kancelarijom za KiM i pravnim timom raditi na sprečavanju otimačine:

- Kroz brojne odluke koje je sprovodila u prethodnom periodu, Priština hoće da izazove nove tenzije i eskalaciju prilika na terenu. A ovim antisprskim zakonom hoće da legalizuju sve ono što su dosad otimali i što će pokušati da otmu od srpskih domaćina. Pravni zastupnik Srba kojima je već uzurpirano zemljište na severu KiM, advokat Nebojša Vlajić, podseća da je Priština u drugoj polovini prethodne godine i početkom ove počela da sprovodi postupke eksproprijacije u srpskim sredinama, kršeći sopstveni zakon: - Zakon o eksproprijaciji podrazumeva da mora da postoji javni interes, a koji se utvrđuje u postuku gde sve informacije moraju biti poznate, što ovde nije slučaj. Vlasnicima zemlje nije pružena mogućnost pravne zaštite, niti vođenje kvalitetnog sudskog postupka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!