VUČIĆ O NAJVAŽNIJIM PITANJIMA: Predsednik gostovao u emisiji "Prva tema"

Novosti onlajn

20. 04. 2023. u 21:05 >> 21:45

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je večeras u emisiji “Prva tema” govorio o svim aktuelnim temama.

ВУЧИЋ О НАЈВАЖНИЈИМ ПИТАЊИМА: Председник гостовао у емисији Прва тема

Foto: Printskrin TV Prva

O izborima na KiM

Predsednik je na početku gostovanja komentarisao lokalne izbore na Kosovu i Metohiji. 

- Biće jedan težak dan za srpski narod i užasan dan za demokratiju. Dan kada će zvanično biiti obeležena sramota Evrope i sveta zbog onoga što su organizovali i što čine - rekao je Vučić. 

Objasnio je i zašto Srbi ne žele da učestvuju na izborima. 

- Srbi su napustili institucije ne zbog svog hira, već zato što je protivpravno smenjen Đurić, osuđen Teodosijević, zbog hapšenja, što su prvi put pucali na Srbe, pa onda i u Štrpcu na dečiću, pa sada i na Jovanovića. Posle svih pritisaka, izgradnje 4 baze na severu, svakodnevno maltretiranje vezano za tablice, provociranje Srba, oni su rekli mi 9 godina učestvujemo na izborima, a vi 10 ne formirate ZSO. Oni su rekli vi formirajte - mi ćemo da učestvujemo na izborima. Ovo je sramota Kvinte što se dešava. Oni će da

održe izbore i da ih podrže. Ovde nema ni legaliteta. 

Kako kaže kada smo 2020. imali izbore, govorili su nam iz Evrope i Kvinte da nisu dovoljno demokratski, iako je izašlo skoro 50% ljudi. 

- Ono što imaju oni u redovnim prilikama je manje od toga. Oni su rekli da je problem u tome što kako kažu nema pluralizma. I onda su dve godine maltretirali Srbiju, tražili bela, plava platna, da se ja ne pojavljujem. To šikaniranje građana Srbije je trajalo dve godine, uz podršku neodgovornih ljudi ou opozicije. 

- U nedelju se izlazi na lokalne izbore u 4 opštine na severu KiM, gde posle povlačenja Jablanovića, oni imaju još jednog kandidata o kojem neću da govorim, više nemate nijednog srpskog kandidata u tri najveće opštine na Severu. Tu su kandidati iz stranaka Kurtija i Tačija. Albanaca u Leposaviću je upisano 300 ljudi,od 15 hiljada ljudi upisano, a živi 60,70. To je 2 posto. Oni će da ih dovode iz Podujeva da bi mogli da glasaju. Imaće 2% izlaznost maksimalno. U KiM će da dovuku sve moguće iz Južne Mitrovice da bi došli do 3,4 %. I svugde će biti tako, i za to će da kažu da su legalni izbori. Pa gde to na svetu ima. Sram ih bilo sve zajedno - kompletnu Kvintu, sve te lažove; danas sam razgovarao i izgovorio teže reči od ovih, sa najvišim zapadnim predstavnicima, i pri tome, zamislite da mi to uradimo u Novom Pazaru gde živi 20% Srba i da kažemo legitimni izbori. Šta kažu - pa ništa. Oni rade svi to zajedmno jer moraju takozvano Kosovo da podrže i Srbiju da slome. To im je jedini cilj. Oni možda mogu da slome mene, ali im ja neću dozvoliti da slome Srbiju. Jer je ovo nešto najodvratnije i najpokvarenije što su mogli da urade, zato što kada neko drugi bude predstavio iz srpskog upravljačkog tipa nacrt ZSO, onda će Kurti da kaže da na severu nema srpskih opština za to. Kurti će biti gradonačelnik i Leposavića i svega. Reći će kako da bude ZSO, kad niko sa Seevera ne želi. Sve su to podli i prljavi trikovi. 

Viola Fon Kramon

Vučić je rekao i da treba da se svidi Viola Fon Kramon zbog svega što je rekla u Srbiji. 

- Treba da se stidi ta žena svake reči koju je izgovarala u ovoj zemlji, od Nedeljica, zajedno sa srpskim prevarantima, ali i naivnih Srba koji su poverovali u priče onih koji su želeli da zaustave razvoj - rekao je Vučić komentarišući njene navode da je greška što Srbi ne žele da učestvuju na izborima na KiM. 

- Biračka mesta su u policijskim stanicama, jeste li vi to nekada čuli? U njihovoj blizini, biće 65 pripadnika KFOR-a, spremni da intervenišu. isto tako i pripadnici Euleksa... I to samo u Kosovskoj Mitrovici. Biće i njih u civilu, da bi mogli da priskoče u pomoć. Nekoliko birača će se naći. U Severnoj Mitrovici nekoliko, i u ove tri opštine nekoliko... Glavno pitanje je jel Beograd pretio Jablanoviću. Pa nijem poslušajte njegovu izjavu. Vi ste ti koji to radite svakoga dana, da uništite narod, pa neće moći gospodo, ovo neće moći. Sve što sam rekao, to sma mislio. Videli ste šta sam rekao Šveđanima. Napao da uvedem sankcije, i samo to... Dosadilo mi je to pitanje. Ja stanem, spustim glavu, podignem glavu... - rekao je Vučić.

Pritisci zbog Rusije i sankcija

Svi samo ponavljaju "da uvedeš sankcije", kaže Vučić. 

- Taman mislim da se završi sa tim, opet ista tema. To pitanje sam čio milion puta, trudim se da budem pristojan i to je sve. I kažem ono što sam rekao našem narodu. Da je naša zemlja suverena i nezavisna, da sama donosi odluke - rekao je Vučić. 

Srbija ne može u NATO, NATO je ugrozio nas

- Kažu nam da uđemo u NATO, jer će Rusija sve da ugrozi - rekao je Vučić. 

Dodao je da mi ne možemo da uđemo u NATO jer NATO ugrozio nas. 

- Kao predsednik  moram da vodim računa o interesima zemlje, a nekada bih vrlo rado opsovao sa nekima koji nisu pristojni. Moram da vodim računa. Ali da oćutite, da ne kažete ništa na ovo, ovo će ućiti u istoriju svetske blamaže, da imaju 2 posto nameštenu izlaznost, a da se kaže legalni i legitimni izbori. 

Poziv za Srbe sa Kim

- Pozivam građanje Severa KiM da budu mirni, da ih ne pogledaju, da vide prezir u očima Srba, da ih ne napadaju ni na jednom mestu. Neka oni svoj najodvratniji posao obave, onda ćemo bar znati da imamo posla sa čistom okupacijom. Onda ćemo da vidimo koliko će da nas lažu oko ZSO. Prstom nećemo mrdnuti - rekao je Vučić.

- Oni nas zavitlavaju svi, dodao je on. 

- Kurti zna da su oni na njegovoj stranu, jer kada vam neko pusti ovakve izbore, znate da možete šta hoćete - naveo je Vučić. 

- Pošto ne mogu da se iživljavaju na velikoj zemlji, onda će na nama. Ok, shvatili smo da je vrhunac demokratije da izađe 2 posto i da se glasa u policijskim kontejnertima - navodi Vučić. 

- Nama to nameće mnogo problema, znamo da ne možemo da sprečimo njihovo članstvo u Savetu Evrope. Samo da su oni ispunili ZSO, mi nikoga nismo lagali i obmanjivali. Ja ne verujem više da mi sada kažu da je pola 10 , ja ću da kažem jutro je. Sve vreme je samo bilo kako će Srbiju da inize - rekao je predsednik i pitao šta toliko imaju protiv Republike Srpske. 

Hoćete da iskoristite period rata u Ukrajini da pregazite jednu malu zemlju, koja danas ima šta da izgibi, dodaje Vučić. 

Foto: Printskrin TV Prva

Najsramniji izbori ikada

Kaže da će ovo biti najsramniji izbori ikada održani na tlu Evrope. Kaže da nije problem što to radi Kurti, on hoće da iseli Srbije, to im je jedina želja. 

- To im je jedini cilj. A ovi drugi - kome ćete vi da dođete da pričate o demokratiji. Kao izveštaj o investicijama Ruske federacije. Ja pitam koje investicije, on mi kaže pa imate bilbord. Pa što nisi onda napisao da imam bilbord, nego investicije. Što lažete, kako vas nije stid? Nijednu rusku investiciju nismo imali prošle godine. Nisu oni protiv Vučića zbog Vučića, oni hoće da Srbija bude prvo bez Kosova, a onda bespogovorni poslušnik i ništa više. Šta god ja mogu da kažem o Miloševiću, setite se njegovih reči. Ne rade oni to zbog mene, već zato što ne žele Srbiji dobro, kao što mene lažu svaki dan. Kao saopštenje sa "mi najveći prijatelji Srbije", moraju to da napišu jer niko to ne prepoznaje - navodi Vučić. 

"Mene da ucenjujete opstankom na vlasti ne možete"

- Svaki od njih je bio u mnogim stvarima bio talentzovaniji ili darovitiji od mene. Milošević i Tadić beskrajno šarmantni, Koštunica vrstan pravnik, ali po rezultatima, na kraju teško da bi mogli da kažu da su bili supešniji u svakoj od oblasti. Nije dovoljno da imate talenat, da budete šarmantni i lepi. Ja sam njima rekao, ja nisam budala. Mi da ratujemo sa NATO besmisleno je i glupo. I ludački je da rizikujem život vašeg, mog i sinova drugih roditelja u ovoj zemlji i daću sve od sebe da taj mir sačuvam. Ali ako krenete na narod, a vidim da možete da održite "legalne" izbore sa 1 posto, šta je sledeći korak - da ih proteruju. A ja vam kažem da to neću dozvoliti. I kod mene neće biti kreni-stani, vrati se po telefonskom pozivu, pa se povuci, pa da ja pregovaram da li će me držati na vlasti, ili neće kao mnogi, pa su bežali u Rumuniju ovamo onamo. Mene da ucenjujete opstankom na vlasti ne možete. Mene to ne interesuje. Da vam dan da zgazite naš narod nećete moći. Mali smo mi za te velikane, jer ovde nisu u pitanju Albanci. Mnogo su oni veliki, a mi mali, ali smo mnogo veći i snažniji nego što smo bili. Pa ako nas već terate u tako nešto, samo da znate da vam neće biti tako lako kao što vam je bilo. A ja ću dati sve od sebe da sačuvam mir po svaku cenu - naveo je Vučić i dodao da je sramota što se ćuti na govoto ubijenim Jovanovićem, a bilo je kuknjave kada je Rada Trajković zadržana na prelazu. 

- Moja poruka njima je nemojte to da radite. Ne testirajte moju odgovornost i odlučnost da zaštitim srpski naorod u sladu sa važećim međunarodnim pravom, sa poveljama UN i Rezolucijom 1244. Jer vam ništa ne verujem. Jer ako vama KFOR služi da vam obvezbeđuje izbore u policijskim kontejnerima, sve sam razumeo čemu to služi - naveo je Vučić. 

Kako kaže o izgradnji bolnica ga pitaju politički protivnici koji nijednu bolnicu nisu izgradili.

Proizvodnja oružja

- Mi proizvodimo municiju, mi je prodajemo kada nas pita, na primer Španija. Nego šta ćemo nego da prodamo. Da li će to da završi u Ukrajini, možda. Da li mi to znamo da je moguće da završi, znamo, ali šta nam je izbor. Da li da prekinemo dugoročne ugovore, sa Amerikom, koja kupuje trećinu, četvrtinu municije - o čemu pričate ljudi, šta uopšte hoćete, da zatvorimo fabrike? Da nam niko ne bi rekao da naše oružje odlazi tamo - Naredne tri godine kompletno oružje i oruđe kupiće Vojska Srbije - navodi predsednik. 

"Granit 23"

Pozvao je građane da dođu u Batajnicu na prikaz "Granit 23" u subotu, jer će to biti najveći i najlepši prikaz naoružanja i Vojske Srbije. 

- Dođite da vidite ljudi. Biće dronova, Pegaza, vrabaca ubica, dronova iz privatnih kompanija. Mi imamo 260 tenkova i više. Problem nam je ljudstvo, ali se sada prijavljuju, 1700, primićemo ih verovatno oko 900. Videćete 1620 specijalaca van dinamičkog prikaza vežbe, koji će da marširaju u stroju, onda "Ognjeve", "Tamnave", 18 "Nora". Leteće nam između 8 i 10 29, orlovi, 12 Lasti, Mi 17, Mi 8, sve je to ovaj narod uradio u prethodnim godinama. Da dođe narod da vidi svoju vojsku, da se ponosi snagom. Mi smo mali u velikim okvirima, ali dovoljno čvrsti da mogu svoju zemlju da sačuvaju.

Foto: Printskrin TV Prva

O EPS-u i najavi štrajka

- Lažu kao i obično. Ne bune se oni zbog toga. U Srbiji ne možete da provedete nijednu reformu nikada, ovo je pokušaj da se zaštite prava iz dela rukovodstva EPS-a, tzv. lopovske klike i vrha, koja vedri i oblači 30 godina, da sačuvaju svoje privilegije i deo njihovih plaćenika. I naravno sve opozicione stranke, koje ne znaju šta će sa sobom, bio ih je 572 na skupu u Lazarevcu, sve poveli sa sobom i slikare. Imate posla sa ljudima koji ne znaju šta će sa sobo, a ovde je reč o nečemu važnom što radimo - o ozbiljnom projektu reforme. Radimo sa najboljima na svetu. Kao Zvezda i Partizan i jedni i drugi dovode najbolje. Maltretiram norveškog ambasadora da dovede najbolje ljude, da Vlada da nema više ovlašćženja, da ne bi mogla da postavlja političke parazite. Radimo najveću stvar koju svi traže da radimo. Čim krenemo da radimo nemoj to, jer oni polaze od sebe. Oni znaju da bi oni krali i privatizovali. Nama ne trebaju te pare, u ovom trenutku mi imamo 4 i po milijarde na računu, obezbedili smo jastuke da mirno dočekamo zimu, jer ja znam da će ova godina biti ekonomski gora nego prethodna - rekao je predsednik i naveo da već popunjavamo zalihe. 

- U EPS-u odgovorni sindikalci nisu hteli da učestvuju u tome, samo neodgovorni skupili se sa neodgovornim političarima. I tu dolazimo do ključnog problema u savremenim demokratijama. Tu više nema veze rezultata, važno je samo da proizvodite događaje u kojima ćete nešto da slažete - Vučić, Jovamnjica, kako vas nije sramorta. Tako i sa EPS-om - Što ne kažete ljudima u čemu je stvar, da ćemo da imamo jednu od najboljih kompanija u ovom delu Evrope, da je to jedini cilj i da to radimo sa najboljim ljudima iz Norveške. Da isključimo politiku iz toga, da tu ne budu političke partije u svemu tome. Neće to da kažu. Čomski je najbolje definisao problem savremenog sveta - ne možete ni sa kim racionalno da razgovarate ni na jednu temu. 

Foto: Printskrin TV Prva

Plate i penzije

- Priznajte sebi da malo bolje živite, da idete auto-putevima. Budite fer... Ljudi imaju više godišnjih odmora... Mi nemamo slobdno mesto na letu za Malagu. Za Uskrs. I za prvi maj će da bude lepo vreme, ima da s eputuje hvala Bogu - rekao je Vučić, pa se dotakao plata i penzija:

- Danica Popović kaže da će da padnu plate i penzije. Ta žena je plagijator. Ona inače zna dosta o ekonomiji. Hajde da analiziramo. One bi padale da imamo niže stope javnog duga. Mi nemamo čašćavanje glasača, a sada nema kampanje, osim ako budu tražili kasnije izbore. Mi smo u donjem delu... Srbija će završiti godinu na 55 odsto. Mi se ne igramo, samo punimp rezerve kao hrčci. Kurs se više od 10 godina ne menja, i tako je to kod ozbiljnih država. Kod nas će plate i penzije da rastu. Ja sam čovek koji ih je smanjivao, i obećao narodu da će biti bolje. Znao sam da se rak ne leči andolom, nego hemoterapijom. Penzije ćemo značajno da uvećamo, i nadam se da ćemo d aih uvećamo između 13 i 14 posto. Na ovih 21 odsto, koliko imamo sada. To će biti pre kraja godine. Minimalno povećanje će biti 12 odsto - rekao je Vučić, pa nastavio:

- Brine me smanjenje stope rasta, da bar prvi kvartal završimo na nuli. Ako bismo u narednoj godini imali manju stopu rasta, pristigli bismo mnoge evropske zemlje - priča Vučić.

Kako kaže, i plate će rasti, ali u normalnim uslovima, i sa realnim ciljevima. Vučić dodaje da se plate ne mogu podizati onako kako se nekom prohte, jer o državi mora da se vodi računa.

- Država je postala kao džak za udaranje svima. Koji god štrajk da se pojavi, svi su za štrajkače, kaže predsednik. 

Kako kaže svaki dan je neki protest. 

O proveri legitimiteta

Komentarisao je i zahtev Lutovca da predsedničkim izborima kako bi se utvrdio Vučićev legitimitet. 

- To je njihov izbor. Legitimitet se proverava na drugačiji način. Ja vidim da oni ne čitaju istraživanja, ili čitaju ono što vole u svojim medijima, pa zato misle da stvari tako stoje. Da su pročitali istraživanja ne bi mu palo na pamet da ovako priča. I oni koji me ne vole me poštuju. Niko u Srbiji neće da kaže Vučić je lenj, on se ne bori. Ne možete nikog da nađete ko će objektivno da kaže da rezultata nema. Na kraju, ljudi kad dođu na glasanje donose odluku ne o meni i njima, već o svojoj deci. Samo zamislite kako bi izgledala država koju vode Obradović, Jovanović i Stamenkovska. Koliko bi nam trebalo da uništimo državu? Samo dva dana u šta bi se to pretvorilo i koliko bi trebalo da nam država sklroz nestane. Ne znam odakle vam pravo da vi birate o razdvajanju izbora, kao da je ovo fontana želja, pa ćete da birate pa ako vas ne slušam onda ćete da razboijate nešto. Za to se ide u zatvor. Da vam prekratim muke, ako želite da proverite moj legitimitet. Postoji ustavna procedura - potrebno je dve trećine  poslanika da se izjasni da žele proveru legitimiteta predsednika republike i onda se ide na referendum. Vi dođite do polivine potrebnih za samu proceduru, ja ću vam obezbediti ostatak i idemo u to. Ali onda ćemo da organizujemo i druige izbore, samo nemojte posle da se žalite vodovodu što ste sve izbore izgubili opet. Ja sam davno rekao,  biću predsednik dok imam legitimitet i dok me narod hoće. Kada me narod ne bude hteo, kada stvarno bude mislio da sam lopov i kriminalac, ja više neću da budem predsednik i neću nikada da idem iz ove zemlje jer sam danonoćno radio. Zašto se vodi sva ova kampanja. Oni više ne znaju šta da pričaju o meni, jer im niko ništa ne veruje. 

O napadima na premijerku

- Kao pokaznu vežbu su uzeli Anu Brnabić, za svakoga ko bi bio u svog predsednika i pokazao neku dozu odanosti jer je to u savremenom svetu ne postoji, svi brinu samo o sebi. Pošto Ana pokazuje da je u stanju da ponekad kaže nešto, pošto ja ne mogu svaki dan da reagujem na sve izmišljotine, onda uništavaj Anu Brnabić, ne zato što će ona da promeni svoj stav, već da bi svako drugi shvatio kroz šta mora da prođe ako ne bude loše govorio o Vučiću. I to vam je onaj nivo površnosti i neznanju gde vam najgori đaci i najveći lenjivci, drže predavanja obrazovanim ljudima. Ja sve te ljude znam sa fakulteta, oni su svi bili gori od mene. Svakog dana ja slušam sve najgore - da sam krezub, pijanac, smeta im što volim vino. Važno je da samo po svaku cenu mržnjom dobijete poverenje ljudi, ali to ne ide. Zato evo vam izbor, 85 potpisa, ja ću da zamolim poslanike SNS-a da se izjasne i idemo na referendum - naveo je Vučić. 

- Da nam olakšaju kampanju, da osiguramo narodu još 4 godine mira i prosperiteta. Ja znam kakav će rezultat da bude, ja znam naše građanje. Neka narod odluči - rekao je Vučić. 

- Kako kaže o EPS-u pričaju ljudi, Veselinović i Ćuta koji su pre samo godinu dana tražili moju smenu i da me ubiju, jer sam samo hteo da sačuvam ugalj. A sad idu na protest zbog rudnika uglja u Kolubari. Pa koga vi zavitlavate, samo da se negde nakačite da dobijete neku crkavicu glasova. A moji snovi vezani sa Srbiju su veliki - rekao je Vučić.

Zvezda i Partizan

Govoreći o Košarkaškom klubu Crvena zvezda rekao je da duguje oko 1,5 miliona za porez, a Partizan oko 7,2 miliona.

- Država tu da prašta neće ni Zvezdi ni Partizanu, mogu da se dure, ali porez moraju da plate. Kažu da su skupili 500.000 i očekujem da uplati sutra 500.000 i sukcesivno uplaćuje dok ne isplati svih 7 miliona - rekao je Vučić i dodao da očekuje da "sutra" predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović uplati uskoro oko 500.000 evra u kasu koje su, kako je rečeno, skupljene donacijom navijača i dobrotvora kluba, i od strane članova uprave. On je rekao da mnogo očekuje od Partizana u Evroligi, a od Crvene zvezde u fudbalu.

- Mislim da spremaju velika pojačanja i u trenerskom i drugom smislu. Partizan ušao u najboljih 8, verujem da Zvezda iduće godine može u najboljih 16 u fudbalu, ako i pogrešim, pogrešio sam ne iz loše namere - poručio je predsednik.

- Partizan je u veoma veoma lošem stanju. Nadam se da će prihvatiti pomoć da se sagleda stanje njihovih finansija i da vidimo kako možemo da pomognemo i znanjem da se fiskalno konsoliduje taj klub jer je u veoma teškoj situaciji. Spremni smo da znanjem pomognemo FK Partizanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (170)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a