KRASNIĆI MANIPULISAO PODACIMA I OKOLNOSTIMA U UVODNOJ REČI: U Hagu se nastavlja suđenje vođama tzv. OVK

S. J. M.

05. 04. 2023. u 12:30

U NASTAVKU suđenja vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseliju, Redžepu Selimiju i Jakupu Krasnićiju za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti pred Specijalnim sudom Kosova u Hagu danas je Krasnićijeva odbrana iznela uvodne reči.

КРАСНИЋИ МАНИПУЛИСАО ПОДАЦИМА И ОКОЛНОСТИМА У УВОДНОЈ РЕЧИ: У Хагу се наставља суђење вођама тзв. ОВК

Jakup Krasnić, Foto Printskrin

Sam Krasnići bavio se istorijskim kontekstom od Drugog svetskog rata, što je sve, kako je naveo, uticalo da se on na kraju priključi OVK i ozbiljno je manipulisao činjenicama i okolnostima. On je kazao da je Kosovo 1945. godine anektirano od strane Srbije i da su pod jugoslovenskom propagandom o bratstvu i jedinstvu kosovski Albanci trpeli nasilje i da su terani da odu iz svoje zemlje. Kazao je da mu je otac, poljoprivrednik, stalno bio proganjan i da se jednom vratio kući premlaćen i još pamti tu sliku iz detinjstva kako mu je otac drhtao. 

- Bili smo suočeni sa diskriminacijom i nasiljem. Učio sam i završio fakultet, jer smo znali da će nam znanje pomoći. Priključio sam se 1973. godine tajnoj revolucionarnoj organizaciji, čiji je cilj bilo oslobađanje Kosova i priključenje Albaniji - ispričao je sudijama Krasnići. - Protesti 1981. godine su ugušeni nasiljem, 11 Albanaca je ubijeno, a stotine hiljada je uhapšeno, mučeno, prebijano. Mene su mučili i osuđen sam dva puta 1981. na 14 godina zatvora, a 1982. na 15 godina zatvora. Pustili su me posle deset godina iz zatvora u Novom Sadu, u kojem su bile stotine Albanaca i otišao sam u drugi zatvor na Kosovu, u kojem je bilo dva miliona Albanaca. Slobodan Milošević je dole sprovodio aparthejd. 

On je rekao da ne razume sada optužbe tužilaštva protiv njega za sistematsko nasilje, mučenje i ubistva, jer je to njegov narod decenijama trpeo. 

- Ja u takvim delima nisam učestvovao. Moje znanje mi je govorilo kako da se borimo protiv genocida nad nama. Ušao sam u LDK i bio vođa u Drenovcu. Apsurdno je optužiti me za progon članova LDK, kad smo ja i moja porodica, moji prijatelji i borci bili članovi LDK - rekao je Krasnići.

Krasnići je nastavio sa izmišljotinama i izvlačenjem iz konteksta nekih događaja. Rekao je da je bio svedok užasnih zločina na Kosovu, jer su srpske snage ubijale Albance, žene, decu, uništavali su škole, biblioteke, muzeje, verske ustanove. Pomenuo je i likvidaciju teroriste Adema Jašarija, čija grupa je konstantno devedesetih godina izvodila napade i ubijala ljude iz zaseda po dreničkom kraju. 

- U Prekazu su pobili 55 članova porodice Jašari. Ja sam tada plakao, a Adem Demaći koji je kao politički disident 30 godina proveo po zatvorima mi je rekao: "Jakupe, nema pobede i slobode bez rata" - ispričao je Krasnići. - Rekao sam sebi sloboda ili smrt, neću više da trpim genocid Srbije. Svaka albanska porodica je bila meta srpskog genocidnog plana. U junu 1998. godine su mi predložili da budem portparol OVK i prihvatio sam, jer je OVK bila nada i otpor. 

On je izdiktirao neke brojke po kojima su Srbi pobili više od 10.000 ljudi. Rekao je i da njegove tadašnje izjave treba gledati kao propagandu i nadu za pobedu i ujedinjenje sa Albanijom. Iako se u uvodnim rečima kod Tačija moglo čuti da su Albanci potpisali sporazum u Rambujeu pod pritiskom Madlen Olbrajt, koja je Tačiju rekla da moraju da ga potpišu, jer Srbi neće, pa će to biti razlog da NATO bombarduje Srbiju, Krasnići je danas rekao da su ga potpisali da bi dali priliku miru, iako to nije bio dobar plan za njih. 

Naglasio je i da posle temeljnih istraga Euleksa, nije nađen nijedan trag o trgovini ljudskim organima, pa to nije ni ušlo u optužnicu. 

- Moja savest je mirna. Ja nisam počinio nikakva krivična dela, niti sam učestvovao u zločinačkim radnjama. Glavu mogu da držim visoko - rekao je Krasnići, moleći sud da se njegove beleške nađene u kući prilikom hapšenja ne koriste u dokazivanju krivičnih dela. 

Njegov branilac Venkatešvari Alahendra kazala je da se Krasnići borio protiv režima, koji je izazvao silu bola, suza i jada na Balkanu i genocid u Srebrenici. Navela je da je svedočio četiri puta u Haškom tribunalu u predmetima protiv Ljimaja i Haradinaja i tada niko nije sugerisao da je on počinio neki zločin. 

- Tužilaštvo je pogrešno protumačilo ulogu Krasnićija, on je bio portparol OVK i nije imao efektivnu kontrolu nad borcima. Nije imao ovlašćenja i zaduženja koje je tužilaštvo navelo. Navodi se da je na tri mesta učestvovao u zločinima, ali on je bio na pregovorima u Rambujeu i Parizu i nije više mogao da se vrati na Kosovo, već je tri meseca do juna 1999. bio u Albaniji - navela je Alahendra. 

Ona je rekla da OVK nije bila organizovana kao vojska iako je tome težila, jer su je srpske snage razbile tokom letnje ofanzive 1998. godine, pa su jedinice ostale bez ljudstva, koje je otišlo u inostranstvo i da Glavni štab OVK nije bilo rukovodeće telo kako to tužilaštvo opisuje. 

Uvodna izlaganja su ovim završena, a suđenje će se nastaviti 11. aprila, kada treba da počne saslušanje svedoka.

Četvorica vođa OVK su optuženi za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora na Kosovu i Metohiji i na dva mesta na severu Albanije nad najmanje 407 pritvorenika, među kojima su bili Srbi, Romi i "nelojalni Albanci", od kojih je najmanje 102 ubijeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna