NEMAČKI DIPLOMATA SE MEŠA U OSNIVANJE ZSO: Zbog opravdane reakcije Srba dovodi u pitanje ispunjenje sporazuma

Novosti online

22. 03. 2023. u 19:14

ZAMENIK šefa misije ambasade Nemačke u Beogradu Karsten Majer-Vifhauzen izjavio je danas da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu nije moguće ako se ne predaju liste kandidata za izbore koje Priština planira da sprovede u četiri opštine na severu Kosova.

НЕМАЧКИ ДИПЛОМАТА СЕ МЕША У ОСНИВАЊЕ ЗСО: Због оправдане реакције Срба доводи у питање испуњење споразума

Foto: Profimedia

- To je potpuno praktično pitanje. Ukoliko nemate zvaničnike, gradonačelnike ne možete da kreirate zajednicu opština. Bez ljudi u njima nemate institucije. Potrebne su vam te institucije. To je to - izjavio je nemački diplomata na pitanje koje su moguće posledice ukoliko liste kandidata ne budu predate do isteka roka.

Majer-Vifhauzen je na panelu "Ništa između - Evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine" dodao da će se, ukoliko se neka od listi ne prijavi za izbore, znati ko snosi odgovornost za odlaganje formiranja ZSO.

Srpska lista ponovila je da neće učestvovati na vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova dok ne bude formirana Zajednica srpskih opština i dok se sa tog područja ne povuku sve kosovske specijalne jedinice.

Rok koji je Centralna izborna komisija (tzv.) Kosova odredila za prijavu kandidata za vandredne izbore koje Priština planira da sprovede u četiri opštine na severu Kosova krajem aprila nekoliko puta je produžavan i istekao je danas.

Panel "Ništa između Evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine" organizovali su Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert.

(Kosovo Online)

BONUS VIDEO: VUČIĆ - Neću priznati tzv. Kosovo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

JEZIVO: Hiljade ustaša došlo na Hrvatska - Italija! I žene, i starci, svi pevaju strašne stihove!