„OČEKIVALI SMO VIŠE RAZUMEVANJA“: Dva sata razgovora „velike petorke“ sa Kurtijem u Prištini

Novosti onlajn

20. 01. 2023. u 13:20

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog tzv. Kosova i Srbije Miroslav Lajčak nazvao je sastanak sa premijerom Aljbinom Kurtijem otvorenim i iskrenim, ali je i dodao da susret nije bio lak i da je međunarodna delegacija očekivala više razumevanja za predloge koje je iznela, prenosi Koha.

„ОЧЕКИВАЛИ СМО ВИШЕ РАЗУМЕВАЊА“: Два сата разговора „велике петорке“ са Куртијем у Приштини

Foto: Kosovo-onlajn

Lajčak je dodao da je fokus razgovara bio na evropskom predlogu za normalizaciju odnosa (tzv.) Kosova i Srbije.

- Svrha sastanka je bila da se razgovara o predlogu za normalizaciju koji smo mu predstavili u septembru, a zatim u decembru. Bili smo više od dva sata na sastanku, što znači da sastanak nije bio lak, bio je dug, ali veoma otvoren i iskren. Prerano je davati bilo kakvu dramatičnu izjavu, jer smo usred misije i nastavićemo u Beogradu. Ne mogu mnogo da kažem - rekao je Lajčak.

Lajčak je istakao da nije bilo puno razumevanja kosovske strane za predlog koji je iznesen na sastanku.

- Očekivali smo bolje razumevanje mogućnosti koje nudi ovaj predlog. Nadam se da ćemo stići i iskoristiti puni potencijal ovog predloga - rekao je Lajčak.

Sastanku su prisustvovali i specijalnim izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost Nemačke Jens Pletner i izaslanik predsednika Francuske Emanuel Bone i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijera Italije Frančesko Talo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri