KO FINANSIRA KURTIJA? Procurile informacije - Iz ove zemlje mu stiže novac

Novosti online

15. 01. 2023. u 22:27

"ALBANSKA" finansijska afera premijera Slovenije Roberta Goloba postala je međunarodno poznata prošlog aprila, iako se trudio da se stvar zataška, ali su već tada informacije dospele do međunarodne javnosti, koje potvrđuju njegovu umešanost u navodno sumnjive transakcije sa političkim predstavnicima tzv. Kosova.

КО ФИНАНСИРА КУРТИЈА? Процуриле информације - Из ове земље му стиже новац

Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ/Shutterstock/ilustracija

Ovoga puta su vest preneli i hrvatski mediji koji tvrde da je izborna kampanja premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija finansirana novcem iz Slovenije.

U prošlosti je sadašnji premijer Slovenije Robert Golob više puta demantovao poznanstvo sa ambasadorom tzv. Kosova u Hrvatskoj Martinom Berišajem i povezanost sa kompanijom u Crnoj Gori, ali sada izlaze na videlo činjenice da je stvar mnogo veća nego što se činilo, i čak se pominje i nezakonito finansiranje izborne kampanje Aljbina Kurtija slovenačkim novcem.

Predstavnici DSK optužili su Kurtija da je umešan u finansijsku aferu, o kojoj već duže vreme izveštavaju mediji u Sloveniji, zajedno sa ambasadorom tzv. Kosova u Hrvatskoj Martinom Berišajem.

Član predsedništva DSK Džafer Tahiri rekao je na konferenciji za novinare da je Kurtijeva poslednja izborna kampanja finansirana sumnjivim novcem.

- Ovaj skandal je sve veći i veći. Prema poslednjim informacijama, reč je o 100 miliona evra kompanije GEN, koja se sumnjiči da je finansirala Kurtijevu kampanju preko podružnice u Tirani, gde je prebačeno 14 miliona evra - rekao je Tahiri.

On je tada pozvao izvršnu vlast da ispita ove navode kojima se, po njegovom mišljenju, narušava integritet vlade tzv. Kosova.

Potpredsednica DPK Vljora Čitaku zatražila je objašnjenja o aferi u koju je, prema pisanju medija, navodno umešan ambasador Berišaj. Ona je zahtevala i njegovu smenu, rekavši da je pod zaštitom Aljbina Kurtija.

Kao što je Golob želeo da prikrije aferu, to pokušava i vlada tzv. Kosova, ali prema rečima Čitakuove, "skandal se produbljuje i vodi ka otkrivanju krajnje zabrinjavajućih činjenica koje prevazilaze pitanja diplomatskog i ličnog integriteta ili čak krivičnog gonjenja", rekla je Čitaku na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, Kurtijeva vlada pokušava da zataška ovaj skandal od početka aprila 2022. godine.

Kompanija GEN je navodno na Berišajev račun deponovala 1.470.000 evra, što Berišaj nije prijavio komisiji.

(Kosovo Online)

BONUS VIDEO: KURTIJEV MINISTAR NIPODAŠTAVA SRBE - Našem narodu nudi udruženje Dživdžan umesto ZSO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)