KURTIJEV TEROR NA SEVERU KOSOVA I METOHIJE: Specijalci se grupisali kod OIK, u gradu napeta situacija (FOTO/VIDEO)

Novosti online

09. 12. 2022. u 07:59 >> 14:16

VIŠE od tri stotine pripadnika policije tzv. Kosova sinoć je peške, u pratnji oklopnih vozila, umarširalo u severnu Kosovsku Mitrovicu i blokiralo delove grada.

КУРТИЈЕВ ТЕРОР НА СЕВЕРУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Специјалци се груписали код ОИК, у граду напета ситуација (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Z.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković održao je sinoć vanrednu konferenciju za štampu, i rekao je da se razmatra slanje 1.000 srpskih bezbednjaka na sever Kosova i Metohije, što je u skladu sa Rezolucijom 1244.

Petković je takođe rekao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas i sutra imati niz važnih sastanaka nakon čega će saopštiti svoju odluku javnosti.

Srpska lista osudila sankcije za Radoičića i Srbe sa KiM

Srpska lista najoštrije je osudila klevetničke poteze koje realizuju osvedočeni neprijatelji srpskog naroda stavljanjem na nekakve crne liste potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i ostale Srbe koji su dokazane patriote i nosioci otpora okupaciji severa Kosova i Metohije od strane Aljbina Kurtija.

- Paralelno sa sprovođenjem institucionalnog nasilja i represije od strane do zuba naoružanih specijalaca prema Srbima južno i severno od Ibra, osvedočeni srbomrsci su aktivirali svoje agenture sa ciljem slamanja otpora srpskog naroda kroz etiketiranje slobodomislećih Srba koji ne pristaju na predaju i povlačenje pred naletima hordi iz Prištine - stoji u saopštenju.

Rusi objavili snimke Kurtijeve okupacije severa KiM

Razbijen izlog na srpskoj prodavnici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je sinoć u Koretištu na prodavnici koja je u vlasništvu Srbina Srđana Todorovića razbijen izlog i dodao da je to nastavak kampanje terora da se Srbi zastraše i oteraju sa svojih ognjišta.

Petković je na Tviteru istakao da je su ovakvi, naizgleda izolovani napadi, deo šire kampanje da se Srbi zastraše.

Ana Brnabić: "Kurti nas je doveo na ivicu rata"

Premijerka Ana Brnabić, koja ispraća na aerodromu "Nikola Tesla" prvi let na novoj avionskoj liniji između Beograda i Tjenđina, oglasila se i povodom situacije na Kosovu.

Foto Tanjug

- Danas imate ovakav dan, prelep dan, nešto na čemu smo radili duže od dve godine, uvođenje direktnog leta našeg prevoznika sa Pekingom. I imate situaciju da vas neko u Prištini vrati ne u 19., nego u 18. vek. Imamo investitore, radna mesta, sve više mladih koji se vraćaju iz dijaspore, i to da vas stalno neko vraća u 18. vek. I mislim da je sve što je Kurti radio, opasnost ne samo za Srbe, već za Albance, za čitavu Evropu i da to jeste politika 19. veka - rekla je Brnabić.

Kurti nas je sve doveo na samu ivicu rata. Nije to uradio sam.

Policija lažne države ponovo u blizini kancelarije OIK

Nešto pre deset sati jutros najmanje dvadesetak policajaca tzv. Kosova raspoređeno je na nekoliko lokacija u blizini kancelarije Opštinske izborne komisije, dok su nedaleko od njih prisutna i dva vozila Euleksa.

Za sada se ne zna koji su motivi tzv. kosovske policije, pošto su i sinoć zaposeli obode severnog dela Mitrovice, a jutros se oko sedam povukli, da bi se samo posle nekoliko sati pojavili na ovoj lokaciji, gde ih je sinoć takođe bilo u grupama od po nekoliko pripadnika.

Milan iz Kosovske Mitrovice o upadu Kurtijevih specijalaca

Simić o situaciji na Kosovu i Metohiji

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je situacija na Kosovu trenutno mirna, ali napeta.

Simić je dodao da je za Srbe na Kosovu noćas bila još jedna neprospavana noć zbog jednostranih poteza Prištine koja je sinoć "pokušala da okupira sever Kosova i Metohije slanjem više od 250, 300 albanskih pripadnika specijalnih snaga iz južnog dela".

- Noć u kojoj su roditelji morali da razmišljaju da li mogu da pošalju svoju decu u školu, da li oni mogu da odu na posao, da li mogu da odu do prodavnice da kupe svoje potrepštine. To su osnovne i stvari koje se podrazumevaju svuda gde je normalan život. Ovde je pitanje šta uraditi i kako nastaviti dalje. Ako uzmete u obzir da je u manje od 16 časova Aljbin Kurti sa svojim specijalcima izazvao krizu u Velikoj Hoči otimajući imovinu od Srba i porodice Petrović, upad specijalaca Rosu u obdanište dok srpska deca spavaju u opštini Leposavić i sinoćan pokušaj desanta i okupacije severnog dela Kosovske Mitrovice – to najbolje oslikava situaciju i kako se građani osećaju na severu KiM i ne samo Srbi, već i Albanci, Bošnjaci, Romi, Goranci i svi ostali koji su bili sinoć zatečeni ovakvim potezima dodatne destabilizacije prilika od strane Prištine - navodi Simić.

Vučić se sastao sa Vučevićem i Mojsilovićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i generalom Milanom Mojsilovićem.

- Tokom noći i jutra sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem... nema predaje! - napisao je Vučić.

U Kosovskoj Mitrovici mirno, ali napeto

U severnom delu Kosovske Mitrovice je, posle sinoćnjeg upada specijalnih jedinica policije tzv. Kosova, mirno. Nema incidenata, okupljeni građani su se razišli, ali je napaeto, prenosi RTS.

Nakon upada u Kosovsku Mitrovicu izdali saopštenje

Policija tzv. Kosova saopštila je da će narednih dana povećati prisustvo na severu južne srpske pokrajine i navela da je to u cilju održavanja javnog reda.

Policija lažne države je sinoć, nakon što su njeni naoružani pripadnici upali u Kosovsku Mitrovicu, navela da su glavni ciljevi "održavanje javnog reda, garantovanje bezbednosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)