BRNABIĆEVA SA DIREKTORKOM USAID: Premijerka predstavila prioritete reformske agende Vlade

Tanjug

02. 12. 2022. u 14:05

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa direktorkom za Evropu i Evroaziju Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Erin E. Meki, koja je prvi put u poseti Srbiji, o razvojnim prioritetima Srbije, kao i o oblastima u kojima ta agencija sarađuje sa našom zemljom od 2001. godine u okviru razvojne pomoći Vlade SAD Srbiji.

БРНАБИЋЕВА СА ДИРЕКТОРКОМ УСАИД: Премијерка представила приоритете реформске агенде Владе

Foto: Printskrin/ Instagram/ anabrnabic

Brnabićeva je predstavila prioritete reformske agende Vlade Srbije, dok je Meki istakla posvećenost USAID u nameri da nastavi da pruža podršku naporima Srbije u jačanju demokratskih institucija i podsticanja ekonomskog rasta predvođenog privatnim sektorom, saopštila je Vlada Srbije.

Tokom razgovora Brnabićeve i Meki, posebno su se osvrnule na energetski sektor, njegovu održivost, stabilnost i nezavisnost, energetsku diverzifikaciju, kao i zaštitu životne sredine, kako bi se obezbedile sve energetske potrebe Srbije.

Premijerka je informisala Meki o napretku naše zemlje u podršci tehnološkom preduzetništvu, što vodi Srbiju ka cilju da postane još snažniji centar u oblasti inovacija koji ima potencijal za otvaranje novih radnih mesta za mlade.

Na sastanku se razgovaralo o podršci USAID-a ovim naporima kroz aktivnosti u projektima „Preduzmi ideju” i „Srbija inovira” koje rade na okupljanju relevantnih strana kako bi se stvorio jak sistem koji podržava inovacije u našoj zemlji.

Druga oblast partnerstva o kojoj se razgovaralo bila je podrška USAID-a Vladinoj agendi za nastavak usklađivanja demokratskih institucija Srbije sa standardima Evropske unije. Namera USAID-a je da u narednim godinama usmerava i projekte kojima će biti obezbeđena podrška reformama.

- Tokom 21-godišnjeg partnerstva, Sjedinjene Američke Države su uložile više od 1 milijarde dolara u razvoj Srbije, a programi USAID-a čine oko 75 odsto te investicije. Čvrsto verujem da je najbolja moguća budućnost Srbije u EU, a USAID će nastaviti da pomaže Vladi da usvoji neophodne reforme i krene dalje tim putem - rekla je Meki.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu