ZAPAD ĆUTI DOK SE UVELIKO ZIDA "VELIKA ALBANIJA": I Brisel i Vašington nemi na otvorenu rešenost Tirane i tzv. Kosova

D. MILINKOVIĆ

29. 11. 2022. u 07:00

DOK se na svaki vid saradnje Beograda i Banjaluke naroguše i obruše na Srbiju, zapadni centri moći ostali su i gluvi i nemi na poslednje otvoreno demonstriranje planova Prištine i Tirane da izbrišu postojeće granice i dosanjaju san o "velikoj Albaniji".

ЗАПАД ЋУТИ ДОК СЕ УВЕЛИКО ЗИДА ВЕЛИКА АЛБАНИЈА: И Брисел и Вашингтон неми на отворену решеност Тиране и тзв. Косова

FOTO: N. Paraušić

Tako se niko ni iz evropskih zemalja, ni iz Brisela ni Vašingtona, nije oglasio zbog toga što je obeležavanje 110. godišnjice nezavisnosti Albanije proteklo u znaku velikoalbanskog političkog dekora, koji je bio detaljno isplaniran.

Najpre je u nedelju 27. novembra u Tirani održana zajednička sednica albanskog i kosovskog parlamenta, a premijeri Edi Rama i Aljbin Kurti slali su udružene poruke o "borbi za zajednički dom svih Albanaca". Zatim je juče zgrada Skupštine tzv. Kosova osvetljenja bojom albanske zastave, a Kurti je zajedno sa predsednicom privremenih institucija Vljosom Osmani, šefom parlamenta lažne države i albanskim zvaničnicima na Trgu zastave u Valoni prisustvovao podizanju albanske zastave, povodom albanskog nacionalnog praznika Dana zastave koji se obeležava 28. novembra.

Predsednik Albanije Bajram Begaj nastavio je sa "guranjem prsta" u oko Beogradu, poručivši tom prilikom da će "Albanija biti glas Kosova kad god bude potrebno":

- Imamo obavezu prema našoj braći Albancima na Kosovu, u Severnoj Makedoniji, u Crnoj Gori, u Preševskoj dolini i u dijaspori da ispunjavamo naše svete i nacionalne obaveze.

Provokacija nije manjkalo ni na jugu centralne Srbije. Na zdanju opštine Bujanovac i sedištu Nacionalnog saveta albanske manjine (NSA), takođe, osvanula su albanska obeležja. Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi lično je postavio albansku zastavu na balkon iznad ulaza u Opštinsku upravu, što su aplauzom pozdravili odbornici i funkcioneri vladajuće albanske većine.

Kurti, Rama, Osmanijeva i Begaj na ceremoniji u Valoni, Foto Tviter

Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže, za "Novosti", da je sve ovo deo politike zaokruženog konstantnog pritiska na Srbiju, da psihološki oslabi, da popusti naša volja i uverenje da ćemo KiM moći da zadržimo.

- S jedne strane Kurti neprekidno provocira Srbiju da istrči u tzv. sivu zonu i reaguje oštrije na provokacije, a s druge Zapad gura misteriozni plan za KiM, nagoveštavajući kraj krajeva, odnosno prijem Kosova u Ujedinjene nacije i završetak procesa pregovaranja o normalizaciji odnosa početkom sledeće godine. Međutim, to je račun bez krčmara, jer Kosovo po svim međunarodnim postulatima i normama nije nikakva nezavisna država već integralni deo Srbije, koja je sa KiM i ušla u UN. Zapad na sve ovo ćuti jer i oni i Albanija i tzv. Kosovo vode istu igru isrcpljivanja Srbije. Njihovoj strategiji odgovara da naša zemlja bude što manja, zato im i ne smetaju velikoalbanske aspiracije, ali im smeta svaka bliskost Srbije i Srpske, za koju smatraju da su je definitivno stavili u "odeću" BiH i tako joj poništili pravo na samoopredeljenje.

GODINAMA NAMERNO KRŠE ZAKON

NA ZGRADI bujanovačke opštine, osim zastave Albanije bile su istaknute i srpska i zastava Evropske unije, dok se na sedištu Nacionalnog saveta Albanaca vijorila samo albanska zastava, koju je lično istakao predsednik Saveta Ragmi Mustafa. On je ranije poručio da Albancima u Srbiji "ni Milošević nije uskratio pravo da koriste nacionalnu zastavu Albanije, pa neće ni Vučićev režim". Zbog isticanja albanske zastave policija godinama unazad podnosi prekršajne prijave protiv Mustafe, službenika i direktora javnih ustanova, koji su kažnjavani novčano za prekršaj Zakona o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije. Po Zakonu o nacionalnim manjinama, zajednicama je dozvoljeno korišćenje nacionalnih simbola, ali ne identičnih simbolima matične države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

ŠTA RADI OVAJ ČOVEK... Novak Đoković ne samo da je stigao na Vimbldon, već tamo - nema mira (VIDEO)