PETKOVIĆ SA GRČKIM AMBASADOROM: "Napuštanje institucija - miran odgovor na Kurtijevu siledžijsku politiku"

Tanjug

08. 11. 2022. u 13:32

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Grčke u Srbiji Jorgosom Diakofotakisom o sveukupnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji u pokrajini i najnovijoj odluci srpskog naroda da napusti prištinske institucije.

ПЕТКОВИЋ СА ГРЧКИМ АМБАСАДОРОМ: Напуштање институција - миран одговор на Куртијеву силеџијску политику

Foto: Tanjug

Petković je ukazao na činjenicu da su sve češći jednostrani potezi Prištine u poslednje vreme onemogućavali nastavak bilo kakvog smislenog dijaloga, a da su poslednji događaji Srbe na KiM doveli na ivicu ugroženosti fizičkog opstanka.

Govoreći o nezakonitoj i protivpravnoj smeni policajca Nenada Đurića, koga je Kurti smenio samo zato što nije želeo da izriče opomene svom narodu, Petković je upozorio da se Srbima sistematski i sve otvorenije uskraćuju elementarna politička i ljudska prava.

- Tako im je zabranjivano da glasaju na izborima, a specijalne jedinice kosovske policije su protivpravno upadale u srpske sredine, kršeći postignute sporazume. Prošlo je i skoro 10 godina od neispunjenja glavne obaveze Prištine o formiranju Zajednice srpskih opština - rekao je Petković, a saopštila Kancelarija za KiM.

On je naglasio da su Srbi napuštanjem prištinskih institucija i mirnim, demokratskim protestom u nedelju u Kosovskoj Mitrovici, odgovorili na siledžijsku politiku Aljbina Kurtija, na izbegavanje obaveza preuzetih u Briselskom dijalogu i na njegovu neskrivenu mržnju prema srpskom narodu.

Srpski narod je, kako je rekao Petković, jasno iskazao nameru da na ovaj način stane u odbranu briselskog procesa i ostvari dva glavna cilja - formiranje Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma zaštite kolektivnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i povlačenje unilateralnih odluka Prištine o registarskim tablicama.

- Srbi i Albanci na KiM nesuglasice i probleme ne mogu rešititi nikako drugačije osim dijalogom i Beograd će nastaviti da ulaže napore kako bi se situacija na terenu normalizovala i stvorili uslovi za popravljanje međunacionalnih odnosa, a u prvom redu, kako bi se očuvao preko potreban mir - zaključio je Petković.

Na kraju razgovora on je zahvalio Grčkoj na doslednoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, ističući da dve države u svim aspektima saradnje odnose grade na tradicionalnom prijateljstvu srpskog i grčkog naroda.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a