KURTI "UKORIMA" PRIZIVA NEMIRE: "Novosti" na Jarinju, gde je počelo uručivanje opomena

D. ZEČEVIĆ

02. 11. 2022. u 07:01

SAMO nekoliko minuta posle ponoći, u noći između ponedeljka i utorka, počela je prva faza progona Srba, a prema planu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

КУРТИ УКОРИМА ПРИЗИВА НЕМИРЕ: Новости на Јарињу, где је почело уручивање опомена

Foto D. Zečević

Pripadnici tzv. kosovske policije na administrativnom prelazu Jarinje uručili su prvu opomenu jednoj ženi, jer su na njenom automobilu bile registarske tablice koje izdaju državni organi Srbije.

Prema Kurtijevoj zamisli, deljenje "ukora" zbog KM i tablica sa oznakama gradova na Kosovu i Metohiji trebalo bi da se sprovodi do 21. novembra. Potom bi se prešlo na kažnjavanje sa po 150 evra svih koji nemaju registracuju RKS.

Predsednik Opštine Severna Mitrovica Milan Radojević uveren je da uručivanje opomena na prelazima Jarinje i Brnjak sigurno neće promeniti stav Srba po pitanju preregistracije:

- Srbi na severu KiM zaista nisu nikome pretnja, želimo da živimo život dostojan čoveka. S naše strane neće biti nikakvih incidenata ili problema, sve dok ne bude izrečena prva kazna, što može da se dogodi za 21 dan. Ali, videćemo šta je realnost na terenu.

On je rekao da ne može da zamisli situaciju da kosovska policija piše kazne sanitetu ili autobusu koji prevozi decu samo zato što imaju KM oznake, a da Srbi stoje sa strane. S tim oznakama, kako je ukazao, može da se putuje svuda po svetu, osim na KiM, i to zbog hira jednog čoveka iz Prištine.

Da se naši sunarodnici neće odreći svojih registarskih oznaka uverili su se reporteri "Novosti", koji su juče oko podneva zatekli daleko veću gužvu iz pravca Kosova i Metohije, nego iz centralne Srbije. Miladin Ristić, iz Grabovca kod Zvečana, koji se sa kćerkom vraćao iz centralne Srbije, direktno je poručio:

- Nikada nećemo promeniti KM tablice, jer za tim nema ni potrebe.

Kao i ostali sagovornici "Novosti", žitelji severa pokrajine, i on je uveren da je jednostrana Kurtijeva odluka o preregistraciji sračunata kako bi se Srbi uznemirili, uplašili i da bi se izazvali nemiri.

Inače, na prelazu Jarinje bio je prisutan i veliki broj novinarskih ekipa, uglavnom iz prištinskih redakcija na albanskom jeziku. Nadomak punkta kosovske policije, iz pravca Leposavića, bila su parkirana i dva automobila Euleks policije čija su dva pripadnika pratila situaciju na terenu.

OZNAKA TERORISTA U SELU SUVI DO

NA ogradi porodične kuće Ilije Filipovića u multietničkom selu Suvi Do, u opštini Lipljan, ispisan je crnim slovima natpis OVK što je uznemirilo i ovu i ostale srpske porodice koje žive u ovom kraju, saopštila je Kancelarija za KiM.

Priština najavljuje novčane kazne posle opomene, Foto D. Zečević

- Od početka prošle godine ovo je 20. prijavljeni slučaj ispisivanja grafita ozloglašene terorističke organizacije na srpskim školama, kućama, vrtićima, pa se svakako ne može posmatrati kao izolovani slučaj, već plansko i osmišljeno zastrašivanje i uznemiravanje Srba s ciljem da se proteraju sa KiM - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri