VERUJEM U VUČIĆA JER NIJE IZGUBIO OBRAZ: Vulin u intervjuu za "Novosti" - EU postala klub zemalja koje su imale bar diviziju pod Staljingradom

Danijela Milinković /Zagorka Uskoković

16. 10. 2022. u 08:00

EVROPSKA unija je kao savez stvar prošlosti, gubitkom političke samostalnosti zemlje EU su postale teritorije, a ne države.

ВЕРУЈЕМ У ВУЧИЋА ЈЕР НИЈЕ ИЗГУБИО ОБРАЗ: Вулин у интервјуу за Новости - ЕУ постала клуб земаља које су имале бар дивизију под Стаљинградом

Foto Ž. Knežević

Gubitkom političke samostalnosti članice EU počinju da gube i ekonomsku snagu koja je bila glavni razlog privlačnosti EU. Izlaskom Velike Britanije iz saveza EU je postala klub zemalja koje su imale bar po diviziju pod Staljingradom, i takvu politiku sada vode.

Nije pitanje da li mi želimo u EU, već je pitanje da li EU želi Srbiju. Sudeći po sumanutim ucenama kojima nas izlažu da priznamo Kosovo, ukinemo Republiku Srpsku i uvedemo sankcije Rusiji, oni nas ne žele. Što pre prihvatimo da nas ne žele i da nam tu nije ni mesto, biće nam bolje. Odnos prema EU nije pitanje emocija već racionalnih odluka.

Ovo u intervjuu za "Novosti" poručuje ministar unutrašnjih poslova i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, na pitanje da li je nakon otvorenog isporučivanja zahteva iz Brisela da uvedemo sankcije Rusiji i priznamo Kosovo došlo vreme da odustanemo od evrointegracija, kako je i sam svojevremeno predlagao.

Predsednik Vučić nije isključio mogućnost da se pitanje sankcija Moskvi razmotri ako "šteta ovakve politike bude veća od koristi". Kako na to gledate?

- Predsednik Vučić je državnik koji iznad svega vodi računa o interesima Srbije. Ne treba on da se ispoveda medijima i političarima šta će da uradi, već da vodi računa o Srbiji i Srbima gde god da žive. Verujem u njegove odluke i znam da nikada nije izgubio obraz baš kao što nije doneo nijednu odluku koja je naškodila Srbiji. U njega mogu da verujem.

Kako odgovarate na kritike da vaše saopštenje povodom izveštaja Evropske komisije o Srbiji "kao da je pisano u Kremlju"?

- Zanimljivo je da kada izjavite nešto lepo o EU ili NATO niko ne kaže da vam je saopštenje pisao Brisel. Za razliku od većine učesnika u političkom životu imam ideologiju i sa mnom uvek i unapred znate kako ću reagovati, kako mislim i kako se borim. Ne znam šta je prirodnije nego da na zahtev da priznamo Kosovo, odustanemo od RS i uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji odgovorim sa "nećemo, nećemo, nećemo. Hvala što ste pitali". Koji deo vam liči na Moskvu? Meni cela rečenica liči na Srbiju i na Srbe.

Smatram da je prijateljstvo sa Rusijom od najveće važnosti i da bez njega rizikujemo fizički nestanak Srbije.

Mislite li da bi uvođenje sankcija Rusiji pomoglo Srbiji i da li bi zapadne sile promenile svoju politiku prema našoj zemlji?

- Da li bilo ko misli da bi se to desilo? A kako bi na sve to gledala Rusija ili sve one zemlje koje su nam prijatelji, one koje nisu priznale Kosovo i Metohiju ili su povukle priznavanje KiM? Koliko bi nas poštovali prijatelji kada bi videli da svoje interese zanemarujemo pred silom neprijatelja? Ko bi se borio za nas ako bismo mi izabrali da se ne borimo za sebe? Svaka generacija srpskih političara je dočekala da Rusiji kaže NE, ali i svaka generacija srpskih političara je dočekala da opstanak Srbije zavisi od ruskog DA. Kada za stolom nema Rusije, nema ni Srbije. Ekmečić nas je naučio da je svaka "srbofobija samo rukavac rusofobije". Niko ko je voleo Rusiju nije mrzeo Srbiju, ali zato svako ko je mrzeo Rusiju mrzeo je i Srbiju. Veze sa Rusijom, Kinom i drugim slobodnim zemljama koje nas prihvataju bez ucena i uslova su budućnost Srbije. Zašto moramo da budemo geografski deo bilo kog saveza. Dovoljno je da delimo uverenja, ekonomiju, bezbednost, a ne nužno i granice.

Kako vam deluje predlog Šolca i Makrona za raspetljavanje kosovskog čvora, gde nam se nude značajna ekonomska korist i ubrzan put u EU ako ne blokiramo članstvo Prištine u UN i drugim međunarodnim organizacijama?

- A gde ste vi videli ubrzani prijem? Koliko znam o tome konačnu odluku donosi svaki parlament svake od zemalja EU. Je li stvarno mislite da će Hrvati glasati za prijem Srbije u EU bez još nekog uslova? Često se pominje model "dve Nemačke" ali sasvim neutemeljeno. U obe Nemačke su živeli Nemci, a Nemačka je podeljena jer je izazvala

Drugi svetski rat i na kraju je došlo do ujedinjenja obe Nemačke. Na Kosovu i Metohiji većinski žive Šiptari i oko 100.000 Srba, Srbija nije napala NATO niti je izazvala rat i nisam siguran da li oni koji nam nude model dve Nemačke misle da i mi treba da se ujedinimo. Ako mene pitate za stav, samo podela, samo fizičko razdvajanje sa Šiptarima, samo jasna i čvrsto posednuta granica zaustavlja "veliku Albaniju", a to onda konačno na dnevni red postavlja i pitanje ujedinjenja Srba.

Očekujete li nove jednostrane akcije Prištine, koja od izbijanja ukrajinske krize koristi svaku priliku da destabilizuje prilike na KiM i u regionu i da za to optuži Beograd i predsednika Vučića?

- Kurti je kukavica i kao takav je sklon da svoje strahove prikriva odlukama koje izazivaju nasilje. Da, potpuno sam siguran da će Šiptari pokušati silom da zauzmu sever Kosova i Metohije. Kada se to desi EU će pozvati obe strane da se uzdrže, a SAD će nas upozoriti da ne preduzimamo ništa što može da ugrozi bezbednost njihovih trupa na KiM, a drugog dana će optužiti Vučića da je kriv za nasilje jer nije priznao KiM. Srbija će skoro sve učiniti za mir, a Šiptare molim da se uzdrže od nasilja, neće im to dobra doneti.

Foto Ž. Knežević

Priština uporno pokušava da otvori vrata Saveta Evrope, spremaju li se novi pokušaji da izdejstvuju članstvo u Interpolu?

- Upravo sada sam na godišnjem zasedanju Interpola u Nju Delhiju. Šiptare smo zaustavili u Interpolu, ali će oni nastaviti da pokušavaju. Ne smeju uspeti, zamislite da teritorija kojom upravljaju narko-klanovi dobije pristup informacijama o akcijama koje se vode protiv narko-bandi, i zamislite šta bi se desilo da Priština može da izdaje poternice, pa ne bi bilo Srbina koji bi mirno mogao da izađe iz Srbije. Guraju ih njihovi sponzori, mi ih sa našim prijateljima za sada uspešno sprečavamo.

Dokle se stiglo sa eliminisanjem saradnika "škaljaraca" i "kavčana" u bezbednosnom sistemu Srbije? Da li su uklonjene mafijaške "krtice"?

- Nisu, iako smo imali više hapšenja policajaca nego ikada pre, ali nisu. Ima tog ološa u našim redovima. Očekujem u narednom periodu još poneko zatvaranje šljama koji prodaje glave svojih kolega kriminalcima. Srbija je nikad bezbednija.

Istraga o zločinima i drugim krivičnim delima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čini se, privodi se kraju. Koja su najnovija saznanja o ubistvima koja su činili pripadnici ove podružnice "kavačkog klana" u Srbiji?

- Suđenje je počelo, za sada se terete za sedam teških ubistava. Siguran sam da će istraga taj broj značajno uvećati.

U Panami je pre desetak dana došlo do nekoliko mafijaških sukoba. Pojavila se i informacija da je u njima ubijen Radoje Zvicer, koji je bio u društvu telohranitelja. Kakva su najnovija saznanja o tom zločinu? Da li ima potvrde da je među žrtvama i vođa "kavčana" za kojim je i Srbija raspisala poternicu?

- Zvicer je živ, a da li je zdrav čovek koji diluje drogu i želi smrt predsednika Vučića, e to ne mogu da vam odgovorim. Ološ je još na slobodi, a da li su ga saradnici ubili kao nekorisni teret ili još seje zlo, ne mogu da se izjasnim ovim putem.

"NOVOSTI" ČUVAR TRADICIJE I ĆIRILICE

"VEČERNjE novosti" su jedna od retkih medijskih kuća u Srbiji koja je na prvom mestu srpska. Skoro sedam decenija trajete, čuvajući identitet i tradiciju srpskog naroda i ne odričući se naše ćirilice. Želim Vam da trajete, objektivni, časni i profesionalni, kakvi ste bili i dosad, zbog svih nas koji dan započinjemo čitajući Vaš list.

RAZMENA INFORMACIJA SA TURCIMA

A DA li je turska policija tražila pomoć od srpskih kolega u vezi sa rasvetljavanjem ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu? Koja su najnovija saznanja o ovoj likvidaciji?

- Svakodnevno razmenjujemo informacije. To je način da se izborimo sa kriminalcima. To je sve što mogu da vam kažem.

ZNAMO KO JE UBIJAO U ATINI I NA KRFU

A IMA li pomaka u istrazi zločina u Atini i na Krfu, gde je ubijeno četvoro ljudi, a gde se kao osumnjičeni pominju i državljani Srbije?

- Znamo sve, i ko je naručio, i ko je obezbedio logistiku i ko je izvršio ubistvo. O tome sam razgovarao sa mojim grčkim kolegom koji mi je obećao brz i efikasan proces.

* * * * * *

REZULTATI MUP SRBIJE U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA U POSLEDNjE DVE GODINE

RAZBIJENE ČAK 42 KRIMINALNE GRUPE, ZAPLENjENO 16 TONA NARKOTIKA


U POSLEDNjE dve godine, otkad je na njegovom čelu Aleksandar Vulin, MUP je zabeležio brojne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i rekordne zaplene narkotika i akciznih proizvoda.

* Razbijene su i procesuirane 42 organizovane kriminalne grupe, od čega njih 19 u prvih devet meseci ove godine (između ostalih, razbijena je jedna od najozloglašenijih organizovanih kriminalnih grupa Belivuk-Miljković, kao i grupe Darka Eleza i Darka Šarića).

* Zaplenjena je rekordna količina narkotika, oko 16 tona, samo od početka godine skoro šest tona.

* Otkriveno je 329 laboratorija za proizvodnju marihuane.

* Najveće zaplene akciznih proizvoda u istoriji Srbije - cigareta, nafte i naftnih derivata, melase za nargile... Samo u maju ove godine sa Upravom carine zaplenjen je rekordan tovar od čak 50 tona. Prvi put u istoriji, policija je zaplenila 10,5 tona melase za nargile. Jedan od pokazatelja uspešne borbe policije protiv šverca jeste i osetno povećanje carinskih prihoda.

* Očuvan je javni red i mir tokom svih velikih javnih okupljanja.

* Na inicijativu ministra Vulina vraćeni su pozornici na ulice gradova, u planu je i povećanje broja školskih policajaca.

* Takođe na inicijativu ministra, formirane su tri nove jedinice u MUP: za bezbednost na rekama, za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine i sportska jedinica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna