NI PEDALJ KiM ZBOG STOLICE U BRISELU: Nemačka i Francuska nastavljaju pritisak na Srbiju da se odrekne dela teritorije

S. Rovčanin Tomković

10. 10. 2022. u 07:00

UVERENjE da se novcem baš sve može "kupiti", koji su nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron servirali Beogradu nudeći nam, ukoliko dopustimo da lažna država Kosovo dobije mesto u Ujedinjenim nacijama, materijalnu korist i članstvo u EU, i to u magli, samo je još jedan od dokaza da je međunarodno pravo, nažalost, pogaženo.

НИ ПЕДАЉ КиМ ЗБОГ СТОЛИЦЕ У БРИСЕЛУ: Немачка и Француска настављају притисак на Србију да се одрекне дела територије

Foto Dragan Milovanović

Nepristojna ponuda koja, jednostavno rečeno, podrazumeva da predamo teritoriju, dostojanstvo i državu, a možda dobijemo koju investiciju i jednog dana svoju stolicu u Briselu, ravna je pitanju: "Šta želite da biste nestali?"

Promenu armature u dijalogu Beograda i Prištine, o čemu je predsednik Aleksandar Vučić i ranije govorio, dodatno je objasnio u obraćanju pre dva dana, rekavši da dve najveće evropske sile, Nemačka i Francuska, imaju predlog da se Srbija ne protivi stolici tzv. Kosova u UN, a da nam nude "članstvo u EU, što nije precizirano, i ekonomsku korist". Dodao je i da se mora razgovarati, ali da Beograd ne pristaje da prizna nezavisnost lažne države niti da tzv. Kosovo postane deo krovne svetske organizacije.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović rekao je za "Novosti" da "Šolc i Makron duvaju u istu tikvu - antisrpsku":

- Šolc nas je manje iznenadio, u odnosu na Makrona. Njegovo ponašanje me je podsetilo na nekadašnjeg premijera Francuske Eduarda Daladjea, koji se 1938. godine, uz predsednika Vlade Velike Britanije Nevila Čemberlena, ali i Adolfa Hitlera i Benita Musolinija, u Minhenu saglasio da Čehoslovačkoj bude oduzeta Sudetska oblast, navodno zbog ugnjetavanja nemačke manjine. A, to je zapravo samo ubrzalo Drugi svetski rat, jer su Čemberlen, koji je po dolasku kući posle sporazuma vikao da je "mir spasen", i Daladje bili u zabludi. Njihov potez sledeći premijer Velike Britanije Vinston Čerčil okarakterisao je rečima da su "izabrali sramotu".

Foto A. Stanković

Živadin Jovanović

Jovanović dodaje da je Makron ogromno razočaranje za sve koji su verovali u srpsko-francusko savezništvo:

- Sramota je za evropsku civilizaciju da postoje ponude za kupovinu časti, morala i digniteta. Poražavajuće je da nude trgovinu, nema ponude za teritorijalni integritet. Nude maglu za ugrožavanje egzistencije Srbije. Ne uspevam da izrazim iznenađenje. Iznošenjem stava da nema razgovora o priznavanju tzv. Kosova, naše državno rukovodstvo se približilo narodu, jer je to ono što narod oseća i za šta se opredelio. Moramo poštovati Ustav i međunarodno pravo, ma koliko je sada na snazi sila, ali naša jedina sila je u međunarodnom pravu.

Naučni savetnik u Institutu za evropske studuje Slobodan Zečević istakao je da "plan Francuske i Nemačke zahteva velike ustupke Srbije".

- Mnogo je preduslova za kompromise i čak i ukoliko bismo hteli da ih pravimo, kao što je davanje Kosovu stolice u UN, Srbija bi morala da ima vrlo opipljive, konkretne i značajne pomake u svom statusu unutar EU - rekao je Zečević. - Članstvo u EU jeste geostrateški interes Srbije, ali problem nije samo u volji Francuske i Nemačke da se to ostvari, nego u kredibilitetu. Više puta smo dobijali uveravanja da ćemo brzo postati deo EU, naročito od 2000. godine pa nadalje, i to se nikada nije dogodilo. Pitanje je i da li Francuska i Nemačka mogu da obezbede apsolutnu saglasnost svih država EU za prijem Srbije.

Kako je istakao, dovoljno je da imate jedan glas protiv pa da se blokira ceo proces, što se već događalo u prošlosti.

PETKOVIĆ: KURTI ZGAZIO PRAVO

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je juče da takozvani premijer Kosova Aljbin Kurti svojim izjavama pokušava da izjednači žrtvu i dželata.

- Kada se usudi da govori o tome kako Beograd želi "teritoriju bez drugih na njoj", verovatno polazi od sebe i svojih prethodnika koji su etnički od Srba očistili Kosovo i Metohiju. To govori predstavnik privremenih institucija u Prištini koje su izvršile secesiju južne srpske pokrajine i pogazile, zajedno sa svojim zapadnim mentorima, sve norme međunarodnog prava kada je reč o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije kao međunarodno priznate države i članice UN - rekao je Petković.

Inače, Kurti je juče na seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Prištini izneo niz poruka, poput one da se ide ka međusobnom priznavanju Kosova i Srbije.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)