PETKOVIĆ REAGOVAO NA PRETNJE LAŽNE DRŽAVE: Priština i Kurti umeju samo da prete silom i ratom

Tanjug

20. 08. 2022. u 11:33

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da ministar privremenih institucija samouprave u Prištini DŽeljalj Svečlja apsurdnim napadima na Beograd i Srbe na severu potvrdio da ima ulogu glavnog podizvođača Kurtijevog plana destabilizacije regiona.

ПЕТКОВИЋ РЕАГОВАО НА ПРЕТЊЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Приштина и Курти умеју само да прете силом и ратом

Foto: Tanjug

- Priština i Aljbin Kurti još jednom su pokazali da umeju samo da prete silom i ratom, i da njihovim političkim strukturama upravljaju ekstremisti koji uopšte ne prepoznaju vrednost dijaloga i mirnog rešavanja problema - ukazao je Petković.

On je istakao da nisu Beograd, ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, slali specijalne prištinske policijske snage na sever Kosova i Metohije da prebijaju i pucaju na goloruk narod, niti su donosili jednostrane odluke i gazili sporazume, niti su ijednog trenutka pokazali izostanak spremnosti za razgovor i postizanje dogovora.

- Predsednik Vučić je konstantno i dosledno Srbe na Kosovu i Metohiji pozivao na uzdržanost i mir i da odustanu od blokada puteva, iako su na njih bili primorani radi pukog opstanka, a odgovornost za sve potencijalne incidente biće na onome ko svakodnevno demonstrira silu i njom preti - a to su Kurti i njegovi pomoćnici poput Svečlje - poručio je Petković.

On je primetio da je jedina krivica Srba na severu Kosova i Metohije u tome što ne žele da budu ugašeni i poništeni, i da budu i politički i fizički gaženi od strane šovinističkih ratnohuškačkih struktura u Prištini.

Svečlja je ranije danas rekao da će od 1. septembra početi sprovođenje odluke vlade u Prištini o ličnim kartama i preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na severu KiM.

Svečlja je za "Kljan njuz" rekao da se nada da 1. septembra, kada počne sprovođenje te odluke, neće biti tenzija na severu KiM, ali je dodao da postoje indicije da bi to moglo da se desi, prenosi Reporteri.

Na pitanje odakle potiču informacije o vraćanju barikada i mogućim incidentima, on je odgovorio da su sa terena i od stranaca i optužio Beograd da učestvuje u postavljanju barikada.

BONUS VIDEO - PRESVETA BOGORODICA UKAZALA NA LEKOVITI IZVOR: Kako je i zašto nastao manastir Đunis?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (19)

KURTIJEVA POLICIJA BACA ŠOK BOMBE: Drama na severu Kosova i Metohije