IZETBEGOVIĆ UDARIO NA SRBE I RUSE: Vođa stranke Demokratske akcije ne prestaje sa zapaljivom retorikom i napadima na Beograd

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 08. 2022. u 08:00

UVREDLjIVA retorika Bakira Izetbegovića prema Srbiji je dokaz da Sarajevo nikad nije odmaklo od ratnih i posleratnih ciljeva u kojima želi da okrivi Srbe za sva dešavanja devedesetih na prostoru bivše države, poruka je zvaničnika iz Banjaluke i Beograda na izjavu lidera SDA da je "Srbija razarala na Balkanu i da nema gde nije pravila problem u poslednjih 30 godina".

ИЗЕТБЕГОВИЋ УДАРИО НА СРБЕ И РУСЕ: Вођа странке Демократске акције не престаје са запаљивом реториком и нападима на Београд

Foto: Epa

Izetbegović je u svom maniru izgovorio da "ako Rusija i Srbija žele mir, imale bi ga sutradan", napominjući da Rusija danas razara Ukrajinu. I tu je neizbežno upleo i Srbiju.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio da je Alija Izetbegović žrtvovao mir za muslimansku državu koju nije dobio, jer su Srbi, kao autohton narod na ovim prostorima, uspeli da odbrane svoje kuće i imanja.

- Izetbegović podlo i uporno pokušava da obmane nedavno rođene da je Srbija ratovala u BiH, čime želi da poruči da je BiH muslimanska i svi koji nisu muslimani su odnekud došli. Mi smo vekovima svoji na svome, dočekivali i ispraćali imperije od kojih su neke, poput Otomanske, u BiH ostavile vidljiv trag.

Dodik je napomenuo da je žalosno što Izetbegović nakon svega što su prošli narodi u BiH pominje rat kao opciju.

- Niko nije zaslužio takav teror od svojih političkih predstavnika, pa ni muslimani u BiH.

Foto Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je Srbija sačuvala mir u BiH ali ne zahvaljujući Izetbegoviću, već uprkos njemu.

- Mir u BiH nije odluka Izetbegovića, ali jeste Srbije i Republike Srpske. Da se Izetbegović pita, BiH bi nestala u krvoproliću, pa zato i prebrojava Srbe i Bošnjake i zato poziva na ukidanje Srpske. Ne znam gde Izetbegović vidi negativan uticaj Rusije, ali znam da iz Rusije nikada nisu došli predlozi za rušenje Dejtonskog sporazuma na kome počiva mir u BiH, ali iz mnogih drugih zemalja jesu, a najviše od samog Izetbegovića i SDA.

Šef Kluba SNSD u parlamentu BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da Izetbegović nastavlja sa huškačkim izjavama i podiže tenzije i u ovom slučaju, okrivljujući Srbiju, pa i Rusiju za sva nepovoljna dešavanja i nemire u Evropi:

- To je klasično izvrtanje teza i činjenica, a na krilima ove aktuelne rusofobije pogotovo izražene u zapadnom svetu i tu pokušava prikačiti i nakalemiti srbofobiju kako bi izdejstvovao povoljnu poziciju za svoje političke ciljeve, a to su unitarna i islamistička država.

Foto arhiva

Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić osudio je izjavu lidera SDA naglasivši da upravo bošnjački politički faktor za cilj ima opstrukcije i izazivanje nemira.

- Bošnjački politički faktor, pozivajući na međunarodni intervencionizam, nedvosmisleno poručuje da u BiH ima mesta samo za jedan narod i politiku u kojoj je sujeta važnija od investicija, a krstareće rakete od vakcina. Identična politika sukoba odvija se i na Kosovu i Metohiji, gde Kurti po istoj matrici izazivanja nemira pokušava da uvede strani faktor da interveniše. Isto nam misle i Bakir i Kurti. Obojica čekaju spoljne signale i mole da ih dobiju. Obojici mir ne znači ništa i zaluđeni su svojom vizijom, opsednuti Srbijom i bez dobre geopolitičke procene. Čine štetu i svom i ostalim narodima - ocenio je Stevandić.

PREBROJAVAO LOVCE I DRONOVE

IZETBEGOVIĆ je pre svega nekoliko dana udarao u ratne bubnjeve, a sada optužuje Rusiju i Srbiju. Podsetimo, nedavno je u Hadžićima izjavio, povodom "mogućeg najgoreg scenarija u BiH":

- Prebrojali smo se - i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (26)