UČLANJENJE JOŠ DALEKO OD DNEVNOG REDA SAVETA EVROPE Dačić uveren da pre jeseni neće biti novih poteza oko prijema lažne države Kosovo

Novosti online

20. 06. 2022. u 19:45

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da, bez obzira što se o kandidaturi tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope dosta govorilo, izgleda da je svima u ovom momentu odgovaralo da to baš ne bude odmah na dnevnom redu, i dodao da će se o tome verovatno tek na jesen nešto više znati.

УЧЛАЊЕЊЕ ЈОШ ДАЛЕКО ОД ДНЕВНОГ РЕДА САВЕТА ЕВРОПЕ Дачић уверен да пре јесени неће бити нових потеза око пријема лажне државе Косово

Foto Z. Jovanović

Dačić je novinarima u Strazburu, posle sednice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na kojoj je učestvovao kao šef delegacije srpskog Parlamenta, kazao da pitanje "Kosova i njihova kandidatura za članstvo u Savetu Evrope" još nije ušlo u proceduru.

-  U međuvremenu se čulo da tzv. Kosovo traži neki poseban status specijalnog gosta ili nešto što bi ih pripremalo i dalo mogućnost da bude deo PS Saveta Evrope. Ali do te inicijative nije došlo, tako da imaju pravo da učestvuju kao gosti posmatrači u nekim radnim telima, ali zasada nema promene u njihovom statusu - objasnio je Dačić. 

Pusti snovi parčanja Srbije

Bivši predsednik Albanije Alfred Mojsiu je pre par dana zatražio od Evropske unije da izvrši pritisak na Srbiju da prizna lažnu državu Kosovo.

Mojsiu je rekao da nakon ruske intervencije u Ukrajini i nepridruživanja Srbije sankcijama prema Rusiji, Evropska unija ne bi trebalo da "mazi Srbiju". On je izrazio brigu i dodao da je potrebna budnost u vezi sa naoružavanjem Srbije iz Rusije i Kine.

- (Srbima) je teško ("međusobno priznanje"), ne ulazim u razloge zašto, oni bolje znaju. Ali to je maksimum koji tražimo, tako da to treba raditi korak po korak. Evropa ima ovaj posao u svojim rukama više od bilo koga da stisne Srbiju, a ne da ih mazi - rekao je Mojsiu u intervjuu za Kosovo pres.

BONUS VIDEO:

OBNOVA KULTURNOG NASLEĐA PRIORITET: Maja Gojković posetila manastir Manasiju u Despotovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)