PUSTI SNOVI PARČANJA SRBIJE: Bivši albanski predsednik traži od EU pritisak na Beograd, plaši se Rusije i Kine

Novosti online

18. 06. 2022. u 12:10

BIVŠI predsednik Albanije Alfred Mojsiu traži od Evropske unije da izvrši pritisak na Srbiju da prizna lažnu državu Kosovo.

ПУСТИ СНОВИ ПАРЧАЊА СРБИЈЕ: Бивши албански председник тражи од ЕУ притисак на Београд, плаши се Русије и Кине

Foto: Printskrin TPZ Al

Mojsiu je rekao da nakon ruske intervencije u Ukrajini i nepridruživanja Srbije sankcijama prema Rusiji, Evropska unija ne bi trebalo da "mazi Srbiju". On je izrazio brigu i dodao da je potrebna budnost u vezi sa naoružavanjem Srbije iz Rusije i Kine.

- (Srbima) je teško ("međusobno priznanje"), ne ulazim u razloge zašto, oni bolje znaju. Ali to je maksimum koji tražimo, tako da to treba raditi korak po korak. Evropa ima ovaj posao u svojim rukama više od bilo koga da stisne Srbiju, a ne da ih mazi - rekao je Mojsiu u intervjuu za Kosovo pres.

Prema njegovim rečima, dijalog sa Beogradom treba da se nastavi da bi se postigao samo konačni epilog, a ne da se proces odugovlači.

- I Rusi i Srbi imaju isti jezik, to nije redovno i to nas zabrinjava. Poručujemo komšijama, kako smo živeli zajedno, živećemo i dalje, ali kao komšije. Prijatelji se mogu izabrati, ali komšiju daje Bog. Važno je pronaći način da se slažete i živite u miru. Naravno, ovo nije tako jednostavno kao što se kaže, ali se mora postići. Kada se problemi rešavaju, postoje dva načina, ili oružjem, ili razgovaramo. Sa oružjem, rat je tu, sada je vreme da se sedne za sto, ali uz pravdu, poštenje da rešavamo probleme i da ne odugovlačimo, Evropa takođe mora da bude oprezna ovde - dodao je Mojsiu. 

Bivši albanski predsednik optužio je, bez ikakvog navođenja dokaza, Srbiju da je "autokratska zemlja" i dodao da "treba biti oprezan na svaki njen postupak".

Takođe, tvrdi da bi lažna država Kosovo trebalo da se pridruži regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan".

- Amerika i Evropska unija su otvoreno rekli da se ne radi o političkim rešenjima, već o rešavanju ekonomskih problema. 'Otvoreni Balkan' ima ekonomsku ulogu, (tzv.) Kosovo treba da se pridruži, pošto (tzv.) Kosovo trguje sa Srbijom, uprkos činjenici da je možda to opalo, ali se nastavlja. Svi problemi moraju da se reše, ali poenta je da ni vi ni mi ne odustajemo od nezavisnosti i "međusobnog priznanja" (tzv.) Kosova. Na kraju krajeva, ovo ne može da traje u nedogled u zamrznutom sukobu - zaključuje Mojsiu koji je bio predsednik Albanije od 2002. do 2007. godine. 

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (23)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije