"POPRAVNI" NA TRI LISTIĆA: Danas se ponavlja glasanje za predsednika, parlament i Skupštinu Beograda

M. S.

16. 04. 2022. u 06:30

DEO birališta danas ponovo otvara vrata za glasanje. Reprizni izbori za predsednika i narodne poslanike održavaju se u više od dvadesetak mesta širom Srbije, dok građani u Beogradu na četiri biračka mesta ponovo odlučuju o sastavu lokalnog parlamenta.

ПОПРАВНИ НА ТРИ ЛИСТИЋА: Данас се понавља гласање за председника, парламент и Скупштину Београда

Foto D. Milovanović

Glasačka mesta otvaraju se danas u 7.00 i biće zatvorena večeras u 20.00, nakon čega sledi prebrojavanje glasova. S obzirom na to da je u opticaju mnogo manje glasača, očekuje se da se sa prvim rezultatima izađe ranije nego 3. aprila.

Na roze listiću za parlamentarne izbore, na kojima će se "zaokruživati" na 54 biračka mesta, nalazi se opet 19 lista, dok na tirkiznom "papiru" građani mogu da odlučuju između osam predsedničkih kandidata na 35 birališta. Redni brojevi izbornih lista isti su kao na prethodnim izborima, kao i raspored glasača po biračkim mestima.

Na beogradskim izborima, u ponudi je 12 koalicija, a o mogućoj drugačijoj preraspodeli mandata moći će da glasa 5.803 birača na Paliluli, Čukarici i Starom gradu. Ipak, konačan raspored odbornika u Skupštini grada Beograda neće se znati ni posle ovog glasanja, jer se na još dva biračka mesta izbori ponavljaju 21. aprila. Tada će se, po drugi put, o beogradskom parlamentu odluka donositi na po jednom biračkom mestu u Rakovici i na Zvezdari.

U međuvremenu, Gradska izborna komisija odbila je na sednici održanoj u četvrtak uveče još 214 prigovora oko glasanja 3. aprila. U obrazloženju "zamerki" se, uglavnom, navodilo da kontrolni birački listovi nisu bili pravilno potpisani, da GIK nije mogla da na zakonit način da utvrdi rezultate izbora zbog nepotpunosti zapisnika o radu biračkih odbora.

Po ponavljanju izbora na svim biračkim mestima, u roku od 10 dana od objavljivanja konačnih rezultata, Republička izborna komisija dodeljuje mandate poslanicima Narodne skupštine po redosledu sa izbornih lista. U roku od 30 dana od konačnih rezultata, treba da se konstituiše Skupština, a za to je potrebno verifikovanje dve trećine mandata. Rok za izbor Vlade je 90 dana od potvrđivanja mandata poslanicima.

Novosti

Kada je reč o konstituisanju Skupštine grada Beograda, neophodno je da se završi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata. Od tada počinje da teče rok od 30 dana u kom treba da se izabere gradonačelnik i gradsko veće. Ukoliko se to ne dogodi, uvodi se Privremeni organ.

Novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić novi mandat na čelu države formalno bi trebalo da preuzme 31. maja polaganjem zakletve u Narodnoj skupštini.

PROVERA SPISKA I TELEFONOM

MINISTARSTVO državne uprave i lokalne samouprave otvoriće kontakt-telefon, putem kojeg građani tokom današnjeg dana mogu dobiti informacije o upisima u izvodima iz Jedinstvenog biračkog spiska. Građani mogu dobiti podatke na broj telefona 011/2641-497 u periodu od 7 do 20 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije