"POPRAVNI" LISTIĆI ZA 8.643 GLASAČA: Poništeni izbori na još dva biračka mesta u Beogradu, čime je dopunjen rezervoar glasova

M. Stanojković

12. 04. 2022. u 21:54

UPRKOS tome što se u igru našlo još glasova, jer su izbori u Beogradu poništeni najpre na četiri, pa na još dva biračka mesta, i dalje su male šanse da će lista "Ajmo, ljudi" uspeti da preskoči cenzus i učestvuje u raspodeli odborničkih mandata. Prema sadašnjoj računici, savezu koji predvodi Boris Tadić nedostaje oko 2.000 glasova za ulazak u prestonički parlament.

ПОПРАВНИ ЛИСТИЋИ ЗА 8.643 ГЛАСАЧА: Поништени избори на још два бирачка места у Београду, чиме је допуњен резервоар гласова

FOTO: AP/Tanjug

U delu opozicije i dalje se nadaju da bi lista "Ajmo, ljudi" mogla da napravi iznenađenje i osvoji tri mandata i time potencijalno razreši sadašnju situaciju pata-karte u Beogradu. Međutim, sudeći po izjavama aktera, mnogo su veće šanse da se opozicioni korpus glasova rastoči i pre nego što se ozvaniče rezultati "repriznog" glasanja na šest biračkih mesta.

Na šest biračkih mesta, dva na Paliluli, po jedan na Čukarici, Rakovici, Starom gradu i Zvezdari, koalicije će moći da računaju na ukupno 8.643 glasova, dok je realnije da ih bude 4.710 koliko je birača izašlo 3. aprila, ili manje, ako se uzme u obzir da praksa pokazuje da je izlaznost manja na ponovljenim izborima. Od toga je na prethodnim izborima svim listama (bez SNS, SPS, "Ajmo, ljudi" i onih koji nisu prošli cenzus), poverenje dalo 2.124 glasača.

- Važno je pomenuti da za ostvarivanje boljeg rezultata lista treba prvo da ponovi prethodni rezultat, pa onda da ga unapredi - kaže za "Novosti" Emilija Orestijević iz Cesid. - Listi "Ajmo, ljudi" nedostaje oko 1.800 glasova, ali kakva će biti kombinatorika zavisi i od toga kakve će poruke opozicione stranke poslati svojim biračima, kao i koliko će građani biti informisani da treba ponovo da izađu. Treba sačekati da se utvrde konačni rezultati.

U međuvremenu i u utorak su pljuštale optužbe na račun pojedinih opozicionih predstavnika u GIK, koji su prozvani zato što su glasali protiv prigovora. Iz Demokratske stranke Srbije, čiji se predstavnik našao na tapetu, poručili su da ta stranka neće da učestvuje u političkom blatu:

- Poslednji je trenutak da stranke nedorasle izazovima pred kojima je naše društvo i njihovi neodgovorni lideri prestanu sa trovanjem javnosti i zamajavanjem građana skrivanjem istine lažnim optužbama na račun drugih.

Iz DSS ukazuju da opozicija nema većinu i da eventualni prelazak cenzusa liste "Ajmo, ljudi", čak i da se izbori ponove na 200 mesta, ne bi ništa promenio.

GIK: ZASUTI SMO PRIGOVORIMA

GRADSKA izborna komisija, osim što je poništila glasanje na biračkom mestu broj 57 na Zvezdari i 7 u Rakovici, odbacila je čak 101 prigovor, uz 85 koliko ih je ranije odbijeno.

- Opozicija nas je zatrpala prigovorima, imali smo ih oko 500. Tu nije reč o otklanjanju suštinskih nedostataka, već da je bio cilj da se komisija zaspe prigovorima - kaže, za "Novosti", Zoran Lukić, predsednik GIK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna